Amerika’ nın meşhur (CDC) ve FDA kurumlarının üst düzey yöneticilerinin açıklamaları “Ülkenin 10 sene öncesine göre gribe karşı daha iyi savunma silahlarına sahip olduğunu ama ‘evrensel’ bir grip aşısı için muhtemelen 5-10 sene daha beklenmesi gerektiğini” gösteriyor.
Açıklamada, grip aşısı üretim kapasitesinin artmasının ve yeni onaylanan grip aşılarının ‘ilerlemenin işaretleri’ olduğu bildiriliyor.
CDC’ nin direktörü Frieden de, “Laboratuarda doğrulanmış grip teşhisi ile hastaneye yatırılan yaşlıların sayısının her zamankine göre 2 misli fazla olduğunu” söylüyor ve ekliyor:
“Grip aşısı istediğimiz kadar etkili değil ve yaşlılardaki koruyuculuğu daha da az. Bu sene aşı olanların oranı yüzde 40 ve aşı etkinliği de genel olarak yüzde 62 kadardı.
Nüfusun hiç değilse yüzde 80’ inin aşılanması gerekiyor; ne kadar çok kişi aşı olursa o kadar iyi”.
FDA’ dan Goodman ise “Bu seneki aşının hastalık yapan virüslerle uyumlu olduğunu ama virüsün hastalık yapıcı etkisinin fazla ve aşılananların sayısının az olmasının sorun yarattığını” belirtiyor (1).
Kararları ve beyanatları tüm dünya tarafından yakından takip edilen ve rehber kabul edilen CDC ve FDA yetkilerinin bu ifadelerini yorumlamak istiyorum:
Evrensel aşı endüstrinin çıkarları ile bağdaşmaz
BİR: Bu nasıl daha iyi bir savunma ise bu sene 130 milyon kişinin grip aşısı olduğu Amerika adeta “gripten kırıldı”.
Amerika’ da her sene daha fazla insana grip aşısı yapılıyor. 30 sene evvel üç grip aşısı üreticisi varken bu sayı günümüzde 7 ve bu sene Amerika’ da 140 milyon doz aşı üretildi.
İKİ: Evrensel, yani mutasyonlara uğrasa da tüm grip virüslerine karşı etkili ve uzun süreli (hatta ömür boyu) etkili olan bir grip aşısı için 5-10 sene süre veriliyor; inanmayın!
Evrensel aşı sözü senelerdir gündemde ama alınan mesafe neredeyse sıfır!
Böyle bir aşıyı bizim neslin görebileceğine de inanmıyorum; çünkü böyle bir aşı endüstrinin çıkarları ile bağdaşmaz’.
Her sene 100 milyonlarca doz aşı satmak varken tüm grip virüslerine ömür boyu korunma sağlayan aşıyı hiçbir üretici firma aklının kenarından bile geçirmez.
Korkutma kampanyalarına hazır olun
ÜÇ: Grip aşısı üretim kapasitesinin artması önümüzdeki senelerde grip aşısı korkutma kampanyalarına hem Amerika’ lıların ve hem de tüm dünyanın şimdiden hazır olmamız gerektiğini gösteriyor.
Koca fabrikaların üretecekleri milyonlarca doz aşı ellerinde mi kalsın yani?
DÖRT: Yeni onaylanan grip aşılarının ilerleme ile uzaktan yakından alâkası yok.
Yeni dedikleri aşıların tümü de bugüne kadar uygulanan aşılar gibi grip virüslerinin yüzey antijenlerinden hazırlanıyor; yani hikâyeden tayyare.
Bunlara yeni ‘kandırmaca aşılar’ deseler daha doğru olur.
Kandırmaca aşıların bir kısmı içinde standart aşılara göre 4 misli fazla antijen bulunuyor; bir kısmı 2 A ve 2 B tipi grip virüsü antijeni ihtiva ediyor; bir kısmında ise aşının etkinliğini artıran skualen maddesi bulunuyor.
Bir grup aşı ise üretim teknolojileri farklı olduğu için ‘yeni’ kapsamına giriyor.
Bu aşılardan bir grup yumurta yerine hücre kültürlerinin diğeri ise rekombinan DNA teknolojisinin kullanılmasıyla üretiliyor; bunların etkinleri bugüne kadar yapılan aşılardan farklı değil.
BEŞ: Aşıdakilerle hastalık yapan virüslerin uyumları çok iyi olmasına rağmen genel etkinliğin yüzde 62 olması çok ilginç; üstelik bu genel etkinlik.
İnsan böyle bir ‘mükemmel uyum’ durumunda daha yüksek etkinlik oranları bekliyor; ya bir de Allah korusun, uyum iyi olmasaymış kim bilir etkinlik yüzde kaç olurdu?
Etkinliğin, gripten zarar görme ihtimalleri yüksek olan yaşlı ve risk grubundaki kişilerde daha düşük ve belki de hiç olmadığını tahmin edebiliriz.
Bir de bu sene salgının her zamankinden bir ay kadar önce başlaması da aşının daha yüksek etkinlik göstermesi için bir avantaj olması gerekirdi ama demek ki bu da bir işe yaramamış.
Avrupa’ da durum tam bir felâket
Amerikalı dostlar aşıların etkinliği yüzde 60’ larda diye üzüleceklerine sevinip göbek atmaları gerekir.
Eurosurveillance’ de yayınlanan üç araştırmada, geçen sene Avrupa ülkelerinde grip aşılarının etkinliği sezonun ilk aylarında genel olarak yüzde 38-61 arasında iken bundan sonra müthiş bir azalma gösterdiği ve hızla azalarak sıfıra kadar indiği sonucuna varıldı (2).
Gelelim neticeye
Grip virüslerinin yüzey antijenlerinden hazırlanacak hiçbir aşı ile uzun süreli ve etkin bir bağışıklık sağlamak mümkün değildir.
Bu aşılar ‘ticari aşılar’ dır ve bunlara itiraz gelmediği takdirde biz bu aşıları dünya döndükçe yemeye devam ederiz.
Üniversal aşının adı ise senelerdir gündemdedir ama gelin görün ki bu sahada herhangi bir ilerleme yoktur ve kimse de öyle 5-10 senede gerçek bir ‘aşı’ beklememelidir.
Üniversal yani tüm grip virüslerine hayat boyu bağışıklık sağlayacak grip aşıları ancak grip virüsünün gövdesinde bulunan antijenlerden faydalanılarak hazırlanabilir; gerisi ‘lâf-ı güzaf’ tır.
Netice şu ki bu kollar daha çok iğne yer arkadaş!
KAYNAK
1.http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/content/influenza/general/news/feb1313hearing.html
2.http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/13/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-skandali/