Çanakkale’nin turizm cenneti Bozcaada, İngiliz gazetesi The Guardian’a konu oldu. Bozcada, “Avrupa’nın en büyülü 10 adası” arasında 2. sırada yer almaktadır.
Geçmişin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa: “Gidemediğin yer senin değildir.” sözünü söyleyen yöneticidir. Paşa, yol yapımını önemsemiştir. Bu ünlü sözü, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün duvarlarında yazılıdır. Ancak yol, sadece karayolu demek değil… ‘Gönülden gömüle’ de yol vardır!
Sayın Haluk Şahin’den edindiğim bilgilere göre; “Homeros Okuması, 06-07 Ağustos 2022 günlerinde Bozcaada’da 21. kez yapılacak etkinliğin bu yıl ana konusu Troya ve Göçler, yılın ozanı ise Mustafa Köz olacak.
Bu yıl “Homeros kitapları” sergisi de açılacak.
Bozcaada Belediyesi’nce desteklenen etkinliğe bu kez merkezi İzmir’de bulunan Homeros Araştırma Enstitüsü de katkıda bulunacak.
Bu yılki etkinliğin ana teması göçler… Efsaneye göre; Troya’nın düşmesinden sonra binlerce Troyalı Prens Aenas’la birlikte Antandros (Altınoluk) üzerinden Kartaca ve İtalya’ya göç etmişti. Bu göç büyük Latin yazarı Vergelius’un (Virjil) Aeneid adlı manzum epiğinin konusudur. Homeros da Odisea’da Troya göçlerinden söz eder.
Bu yıl 6-7 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Homeros Okuması’nda Homeros’un yanı sıra Troyalılık kavramını vurgulayan Vergilius’tan da okuma yapılacak.
Bozcaada Belediyesi’nce ve Bozcaada halkınca 21 yıldır desteklenen etkinliği Haluk Şahin, her zamanki gibi Cevat Çapan ve Rüstem Aslan’ın danışmanlığında düzenleyecek.
Homeros Kitapları Sergisi,Hakan Gürüney’in Bozcaada Yerel Araştırmalar Merkezi’nde yer alacak. Sergi organizasyonunu Gürüney’le birlikte Homeros Araştırmalar Enstitüsü adına Yalçın Balcı yapacak.
Troya ve Homeros ile ilgili sunumların yapılacağı ilk buluşma Salhane’de 19.30’da başlayacak, Cevat Çapan’ın tanıtacağı Mustafa Köz’ün şiir okuması ile son bulacak.
07 Ağustos 2022 sabahı gün doğarken Arka Deniz’de yapılacak geleneksel okumada Homeros çevirmeni Sema Sandalcı ve tiyatro sanatçısı Atilla Alpar ile şair Nurduran Duman da yer alacak.
Sığınmacılar Denizi: Bu yılın ana konusu, günümüzde de dünyayı sarsan göçler. Yüksek surlu Troya kenti tahta at hilesiyle düşürüldükten sonra binlerce Troyalı denizden ve karadan göç etmek zorunda kalmıştı. Bunların en ünlüsü, babası ve oğlunu da yanında kaçıran Troyalı Prens Aeneas’tı. Efsaneye göre, Aeneas Antandros’ta yaptırdığı gemilerle önce Kartaca’ya sonra da İtalya’ya geçmiş, Roma’yı kurmuştu. Büyük Latin ozanı Vergilius (Virjil) bu göçün öyküsünü M.Ö. 1. yüzyılda yazdığı Aeneid adlı epik şiirinde anlatmıştı.
Troyalılık kavramının vurgulandığı Aeneid’te Tenedos adasından da söz edilir. Destanın ikinci bölümünde Troya’nın düşmesi, Aeneas’ın ağzından ayrıntılı olarak anlatılır. Troya’nın trajik öyküsünü, İlyada destanında öykü Troya düşmeden bittiği için, Homeros’tan çok Vergilius’tan öğreniriz. Göçe zorlanmanın acıları, yurt özleme ve yeni bir vatan kurma savaşımı Aenid’te dile getirilir. Avrupa soylularının kökeninin Troya’da olduğu söylencesi de bu esere dayanır.
Homeros da Odyseia’nın 14. bölümünde kentin düşmesinden sonra olanları kısaca anlatır. Diğer mitolojik kaynaklarda da Troya’nın düşmesine göndermeler vardır.
Troya’dan göç, Ortaçağ tarihçilerinin yanı sıra sanat ve edebiyat eserlerinde pek çok kez işlenmiştir. Midilli başta olmak üzere komşu adalarla birlikte Bozcaada da günümüzde de bu öykünün bir parçasıdır.
Ne yazık ki aynı coğrafya asırlar sonra yine sığınmacı ve göçmenlerin trajedilerine tanıklık ediyor.”
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.