Ramazan ayı: İbadet hayatımızda oruçlarımızla, beş vakit namaz ve teravih namazlarımızla, Kur’anı Kerim’i okumakla manevi yönde birçok güzellikler elde edeceğimiz bir aydır. Ramazan ayının çok kıymetli olması Cenab’ı Allah’ın bu aya kıymet vermesiyledir. Bir aya, bir güne nur katan, aydınlık veren Kuran insana nur katar aydınlığıyla ışıldatır insanın ruhunu. Hayıtımıza anlam katar, gönlümüze neşe verir.
Karanlıklar içerisinde kalan ve cehalet dönemini yaşayan insanoğlu Kuran’ın inmesiyle altın çağını yaşamaya başlamıştır. İşte bu Sahabeler, Efendimiz tarafından gökte parlayan yıldızlar olarak nitelendirilmişlerdir.
Ramazan ayı; Tutacağımız oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuşacağı, vereceğimiz zekatlar ve sadakalarla malımızın temizleneceği, şeytanların kullara zarar vermemesi için bağlanacağı ve nefsimizin açlıkla terbiye edilip huzura kavuşacağı, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşanacağı bir aydır.
“(O sayılı günler, Ramazan ayı), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.” ( Bakara Suresi-185)
“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”! Bu müjdeye nail olmanın en önemli yolu Rahmet ve bereket ayı olay Ramazanı gereğince değerlendirmekle mümkün olacaktır.
Kur’an Ramazan ayında inmiştir. Ramazan Kur’an ayıdır. Bu ayda Peygamber Efendimizle Cebrail bir araya gelirler Kur’an-ı Kerimi okurlardı. Bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz mukabelelerin ana menşei budur
Kuran bu aya on bir aydan daha fazla değer katmıştır.
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir Süresi)
Dünya ve ahiret mutluluğu kendisinde saklıdır. Hayata hayat katan Kuran’dır. (Kur’an), bütün insanlığa bir açıklamadır;
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” Kuran okumak şefaattir. Alemlere Rahmet olarak gelen Hz. Fahri Kainat şöyle buyurmaktadır.
“Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir”
Ramazan ayı oruç ayıdır. Yüce Allah buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Oruç İslam’ın beş şartından biridir
Ramazan ayı bizler için bir mağfiret bir rahmet ayıdır. Ramazan ayı geldiği zaman içimiz muhabbetle dolmakta, yüzlerimiz gülmekte, yardımlaşma duygularımız kabarmakta ve aramızda olan kırgınlıklar, küslükler bitmektedir.
Oruç, sadece iştah ve şehveti dizginlemek değildir, ayrıca ağzını ve dilini kötü ve çirkin söz söylemekten de korumaktır
Ramazan ayı Faziletine inanılarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutulduğu zaman geçmiş günahların bağışlandığı bir aydır..
Ramazan ayı “Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların bağlandığı” bir aydır.
Ramazan ayı cömertliğimizin en üst seviyeye çıktığı bir aydır. Bu aya saygı göstermekle birlikte; farz olan orucu tutarak, ibadetlerimizi artırarak, Kur’an’la hemhal olarak, fakir ve fukarayı gözeterek bu ayı en iyi şekilde değerlendirmeye bakmalıyız …