Bu gelişmeler olduğunda dünya emtia ve hisse senedi piyasalarında yükselişlerin olmasını beklemeliyiz.
Ya Avrupa da üçü bir arada olursa…
2 gündür Avrupa piyasalarında olumlu hisse alımlarını bazı beklentilere bağlayan uzmanlar aşağıdaki gelişmelerin olabileceğini tartışıyorlar… Buna göre;
Euro bölgesinde Avrupa borç krizinin önüne geçmek ve genel olarak olumlu bir havanın oluşmasına katkıda bulunabilecek gelişmeler şu şekilde olabilir.
- ABD’nin krizden çıkarken kullandığı Bankalara istikrar planı sistemini uygulamak,
- Yunanistan’a son bir destek atıp borçlarını bir kısmının silmek ve finansal kuruluşlara destek olmak,
- AMB’ nin faizleri indirme sürecine girerek likiditeyi artırıcı kararlara imza atması,
ABD’nin krizden çıkarken 2008 yılında Acil ekonomik Stabilizasyon Anlaşması kapsamında kullandığı ve başarılı olduğu Banklara istikrar planı, TARP (Troubled Assets Relief Program) sistemini AB’nin uygulaması, FED burada 2 Trilyon Dolar kadar destek verdi piyasalara. TARP ile ABD hazinesine, bankaların aktiflerinden, likiditesi düşük ve değerleri hesaplanamayan likit olmayan varlıkların satın alma hakkı veriyordu. Toksik denilen Mortgage endeksli menkul kıymetleri bankaların ve finans kurumların elinde ters ihalelerle alma hakkına sahip oluyordu. Avrupalıların üzerinde çalıştıkları plan; EFSF’ nin Avrupa Yatırım bankası tarafından oluşturulacak özel amaçlı bir aracın/kurumun sermayelendirilmesine katkı sağlanmasını ve bu aracın/ kurumun Avrupa’nın sorunlu ülkelerinin borçlanma tahvillerini satın alınmasını öngörüyor. Bu kurum aynı zamanda yatırımcılara kaynak sağlamak amacı ile tahvilde satabilecek. Bu tahvillerde ECB’nin likidite kolaylıklarına ulaşımda teminat olması da sağlanabilecek.
BBC’nin IMF den sızdırdığı iddia edilen bir habere göre de, IMF, G-20 ve AB arasında hazırlanması ve en erken 1,5 ay içinde açıklanması öngörülen plana göre… Yunanistan’ın borçlarının bir kısmı silinecek. % 50 olması beklenen bu silme oranı ile Yunanistan’ın iflasa düşmesi engellenecek. Ekim ayında 3,6 Milyar EURO borç itfası olan bu ülkenin Kasımda 3,3, Aralıkta 10 Milyar Euro ödemesi gerekiyor. Avrupa Mali istikrar Mekanizması ( EFSF)’nın kapasitesi arttırılacak. Şu an 440 Milyar EURO düzeyinde kapasiteye sahip olan EFSF’nin kapasitesini 2 Trilyon Euro düzeyine yükseltilmesi öngörülüyor. Avrupa bankalarının mali yapıları güçlendirilecek; Özellikle bankalar ve özel yatırımcıların Yunanistan da ki alacaklarının yarısından vazgeçmeyi kabul etmesi halinde büyük zarar yazacaklardır. Finansal sistemi ayakta tutmak esas görev olacağı için bu tür kuruluşları ayakta tutacak formüller uygulanacak.
Avrupa Merkez Bankası Faiz indirecek mi?
Avrupa merkez bankası 6 Ekim 2011 de toplanacak Başkan Trichet’in son toplantısı olacağı için faiz indirimi beklenmiyor. Ama AMB bu toplantısında banlara 12 aylık kredilerin verilmesinin ve yerine teminatlı tahvil alımı konusunun da tartışılması bekleniyor. 26 eylül 2011 de ABM’nin Avusturyalı üyesi Nowotny’nin faiz indiriminin ihtimal dışı olmadığı ve bunun gelişmelere bağlı olduğu yönünde açıklama yaptı. Başka bir üyede orta vade de faiz indiriminin gündeme gelebileceğini, bu ihtimalin tamamen göz ardı edilemeyeceğini de ekledi. Bu açıklamalar sonrasında hisse senedi piyasalarında kısa bir ralli yaşandı.
Bu gelişmeler olduğunda dünya emtia ve hisse senedi piyasalarında yükselişlerin olmasını beklemeliyiz. Özellikle ABD kaynaklı ciddi bir likit fonun olduğunu bilmemiz lazım. Sadece bankacılık sektörüne 2008 de enjekte edilen desteklerin nakit’e çevrilmesinden sonra 2 Trilyon Dolara yakın bir likit varlık olduğu konuşuluyor. Bu ortamda hisse senetlerinin ve emtia fiyatlarının hızlı düşüşlerde muhakkak alımlarla karşılaşacağı aşikardır. Ayrıca belli bir vadeden sonra düşüş faiz ortamında likit varlıkların yatırım yapacak alanların sınırlı olması sebebi ile hisse senedi piyasalarına yönelmesi kaçınılmaz olacaktır. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi uzun vadede paranın bolluğu, faizlerin düşüklüğü emtia, hisse senedi talebini arttıracaktır. Uzun vadeli düşünen kazanır…