“Öğretmen bir muma benzer,
Kendini tüketerek başkalarına ışık verir.”
Ruffuni
*
Oldukça düzenli, hazırlıklı ve özenli planlanan etkinlik, gençlik yıllarını milli eğitime adamış şimdilerin emekli öğretmenlerinin yanında vakıf üyelerinin yer almaları ile gerçekleşti.
Program, öğretmen Şeniz Ünal sunuculuğunda uygulandı. Ünal’ın öğretmenlikle ilgili aktardığı güzel sözleri yanı sıra okuduğu o özgün şiiri alkış topladı!
Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şube Başkanı Ülkü Eşkinat, açılış konuşmasını coşkuyla ve mutlu olduğunu da belirterek sundu!
Ülkü Eşkinat; özlü, coşkulu ve içerikli ara ara seslenişleriyle etkinliğe yer yer renk kattı! Her yıl bu tür değerlendirmelerle değişik konukları onurlandırdıklarını belirtti.
***
26 Kasım Salı 2019 tarihinde Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şubesi Öğretmenler Günü Kutlama Programında plaket (Onurluk Belgesi) verilen adlar şunlar oldu:
1- Rahatsız olduğu belirtilen Ahmet Has adına kızlarına verildi.
2- Rahmetli olan Nadir Yılmaz adına eşi, oğlu ve kızına verildi.
3- İstanbul’dan davet edilen şahsım Muhsin Durucan’a verildi…
Tekirdağ’da görev yaptığım yıllarda Ahmet Has ve Nadir Yılmaz ile Tekirdağ Öğretmenevi’nde söyleştiğimiz günlerimize dönüş oldu. Onları ve o günleri bugün tazeliğinde anımsadım!
Vakıf üyeleri Öğretmen Eray Kara, Süheyla Meker ve Namigar Başbuğoğlu, öğretmenlik temalı duygusal konuşmalarını yaparak alkış aldılar! Kimi emekli öğretmenler, söz alarak öğretmenlik anılarından aktarımda bulundular.
Uğraştaşım Yücel Coşkun, Tarsus’un Yenice Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada ‘Barış ve kardeşlik’ Şiir Ödülü Birinciliğine değer görülen şiirini okudu.
Öğretmen Gömeç Göçmen yönetiminde öğretmenlikle ilgili marşların eşliğinde devam eden program, ikramlarla ve masa başındaki söyleşiler sonrasında son buldu. Vakfın sekreteri Esra Gültat, salonda olsun ikramların ulaştırılmasında olsun koşturmaca ve konuklarını ağırlamasıyla takdir topladı!
***
Eğitimci ve Macar Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Kaplan ve Yücel Coşkun ile söyleşimiz, enine boyuna sürdü. Geçmişte birlikte olduğumuz dostları anımsadık. Anılar depreşti, denebilir. Gömeç Göçmen ve Ülkü Eşkinat ile birlikte ve olumlu sözcüklerle şimdilerde 6. kitabı yolda olan Rektör Ağabeyim Yazar Prof. Dr. Poyraz Ülger’in kulakların çınlattık!
***
Mevcut öğretmenlerin mesleki bilgi ve güçlerini artırmak için gerekli önlemleri almak amaçlı şöyle sesleniyor genç yaşta ölen ve ölümü ile Atatürk’ü ağlatan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati:
”Okuttuğundan çok okumayan bir öğretmen çabuk yıpranır, ihtiyarlar ve bezginlik getirir. Okumaya, araştırmaya ve incelemeye düşkün ak saçlı bir öğretmen devamlı genç ve dinçtir.”
***
Öğretmenler Gününü anlamlaştıran özgün bir şiirle yazımı sonlandırayım.
Öğretmenim
Ben bir gülüm, sen bahçıvan
Çok açarsam eser senin,
Misk kokarsam hüner senin,
Ama bir de soluversem,
Günah senin, günah senin Öğretmenim…
Ben tohumum, çiftçi sensin
Çok sularsan ürün senin
Bol olursam verim senin
Ama bir de çürütürsen
Hata senin, hata senin Öğretmenim…
Ben elmasım, sarraf sensin
Pırlanta isem, emek senin
Parlıyorsam, yaldız senin
Ama bir de parçalarsan
Kırık senin, kırık senin Öğretmenim…
Ben boş defter, kalem sensin
Doğru yazsan, yarın senin
Güzel yazsan, ikbal senin
Ama bir de karalarsan
Vicdan senin, vicdan senin Öğretmenim…
Ben öğrenci, sen öğretmen
Başarırsam hüner senin
Kazanırsam zafer senin
Ama bir de kaybedersem
Yok diyecek başka sözüm
Yorum Senin, yorum senin Öğretmenim…
Hatice Kültür