Sarraflar Caddesinde ara sokakta Hocalar Kahvesi olarak tanınmış olan bir mekanımız vardı. Küçük de olsak zaman zaman buraya gelir hoş sohbetler dinlerdik. Yaşlı başlı amcalar, ihtiyar dedeler gelirlerdi.
Özellikle de Büyük Camii cemaati buranın müdavimlerindendi! Büyük Caminin imamlarından Fazlı Hafız, İlyas Hoca, Halil İpek Hoca gibi hocalarımız da buranın onur konuklarıydı. Hoş sohbet edip Kur’an okurlardı. Köy odaların şehirleşmiş haliydi.
Kahveci Hasan Ağa (Sargınlardan) sabah ezanından önce kahveyi açar sobasını yakar sıcacık çayları hazır ederdi. Abdestini alan Büyük Camiye koşar namaz sonrası simidini alan Hocalar Kahvesine dönerdi. Ki ta dükkanlar açılıp güneşin doğuşuna kadar…
Sabah Namazı sonrası dükkanlar açılır sabahın bereketi saçılırdı. Dükkanlarının önünü temizleyen esnaflar güne merhaba- günaydın diyerek sağa sola selam verip besmeleyle başlarlardı!
İmam Hatipliler olarak buraya biz de gelir bir köşede o tatlı sohbetlere kulak verirdik. Hocalar Kahvesinin anılarını Kahveci Hasan Ağadan ve oğlu Yusuf’tan dinlemek isterdim. Ne unutulmaz anılar yaşamışlardı?.. Kahvenin bir de fotoğraf köşesi vardı ki en çok da o köşe dikkatinizi çekerdi.
Yozgat’ın seçkin mekanlarından birisiydi, Hocalar Kahvesi… Çay, kahve ve sohbet… Aynı zamanda kıraathane!.. Sessiz, sakin ve seçkin bir mekandı. Kahvehane yıkılana kadar bu görevini icra etti. Bazı arkadaşlarımdan dinlediğim unutulmaz anıları da vardı. Hocalar Kahvesi Büyük Camii ile özdeşmiş bir mekandı!
Bu geleneği oğlu ve yeğenleri devam ettirdi. En son haliyle hatırladığım kadarıyla fotoğraf köşesi bir hayli zenginleştirilmişti. Sonra şuanki yıkılan mekanda camii tuvaletinin altındaki çay ocağında bu fotoğraflar sergilendi. Şu an nerededir bilemiyorum.
Diyeceğim o ki: Büyük Camii çevresi mutlaka yeniden düzenlenecek. Bu düzenlemenin içinde “Hocalar Kahvesini” yaşatacak ve hatırlatacak bir mekan yapılmalıdır!
Böyle bir mekan kahve olmaktan çok kıraathane görevi yapacaktır. Buna ihtiyaç var mı derseniz bana göre var. Dini kitapların okunacağı, dini sohbetlerin yapılacağı seçkin bir mekan? Böyle bir mekan Hocalar Kahvesini yeniden yaşatacaktır.
Büyük Camii cemaatinin böyle bir mekana ihtiyacı var. Bunu defalarca yazdım, dile getirdim. Benim bu şehirle ilgili hayallerimden ve projelerimden birisidir bu. Kime nasip olur bilmem ama böyle bir mekanı yapan dostumun yanında yer alır kendisini alkışlarım…
Diyeceksiniz ki ne o; bu şehre fabrika mı yapıyorsunuz? Tamam fabrikada yapılsın kardeşim ama, bir de bu şehrin kültürü vardı, o kültür yok oldu! Şehir kültürü, şehirleşme ve medenileşme, bey efendilik sergileyen o kültürün devam etmesi gerekir diyorum.
Ayrıca kıraathane (okuma- sohbet etme) kültürü de yaşatılmış olacaktır. Hayalimiz de amacımız da Burdur.!.. İnşallah bir gün bu hayalimiz de gerçekleşir,