( Fatsa’ lı hemşehrimiz Halit Öztürk’ e en kalbi TEŞEKKÜRLERİMLE…
Kapalıçarşı ve etrafında ki hanları bir çok el sanatlarının ve imalathanenin sahibi tüccarların, ustalArın, emektarların ekmek kapısıdır.
İstanbul Beyazıt’ da ki tarihi Kapalıçarşı’nın dört bir yanını çevreleyen hanlar bugün, büyüklü küçüklü birçok esnafın ve ticarethanenin adeta kalbi niteliğinde. Sekiz girişi olan Kapalıçarşı’nın etrafını saran bu hanlar, kuyumcudan halıcıya, yorgancıdan havlucuya, avizeciden iplikçi ve gümüş atölyelerine (ki oralarda bir çok programlar yapmıştım) kadar birçok esnaf için ekmek kapısı oluşturuyor. Bazı Hanları
Damat İbrahim Paşa’ nın yaptırdığı Kapalıçarşı’ da 23 tane “HAN” bulunuyor,. Herbir handa el hünerine dayalı meslek, kıymetli eşya imalat ve tamirat atölyeleri bulunuyor.
Fatih Sultan Mehmet zamanında yaptırılan çarşı 4000 dükkan ve 25.000 nüfus barındırmaktadır. Dünyanın en eski ve en büyük Kapalıçarşı sığdır. Nuruosmaniye, Fatih- Sultanahmet’ semtlerinin ortasında bulunmaktadır . de bulunan Kapalıçarşı’nın dükkan, kapı ve han sayıları hakkında farklı sayılar verilmektedir.
Zaman zaman yangınlar, depremler geçiren hanlar
zaman zaman onarılmıştır, bu gün hala çok yoğun şekilde hizmet vermektedirler.
Kapalıçarşı’da 64 cadde, iki bedesten, sayıları her kaynakta farklı yazılan kapı, cadde, dükkan ve atölye bulunmaktadır.
Kapalıçarşı, Istanbul’ da benim en çok sevdiğim mekanlardandır. En çok sevdiğim, her sefer gittiğim ve hâlâ tam turu tamamlayamadığım bu tarihi mekanda “restoranları da keşfetmek ayrıca keyifli, harika yemeklerin, harika eşyaların, harika mücevherlerin (kadınız işte seviyoruz mücevherler de) kaynağı tarihi mekan….
Fatsa’ lı hemşehrimiz Sn. Halit Öztürk’ e en kalbi TEŞEKKÜRLERİMİZLE….
(fotoğraflar berşantan…)