Dün sabah bir toplantıdayken çaldı telefonum. Toplantılarda telefonumu pek açmıyorum ama, arayan Murat Dost uzun uzun çaldırınca bir sorun var dedim.
“Haber sitelerine baktın mı, Naci’yi kaybettik!” dediğinde başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Hemen Mustafa Keskin’i aradım. Açmayınca telefonu, Muğla SMMM Oda Başkanı Hasan Demir’i aradım. Acı haberi o da onaylayınca ağlamak istedim, yutkundum, ağlayamadım.
Gün boyu susmadı telefonlar, inanmak istemeyen dostların “ağır yaralıymış değil mi?” diyen titrek sesleri yankılandı kulağımda.
15 yılım geçti, SSK Sigorta Teftiş Kurulu ve SGK Teftiş Kurulu’nda. Dostluğu, kardeşliği, arkadaşlığı ve onurlu bir hizmeti yıllarca omuz omuza sürdürdüğümüz Naci Şahin’in öldüğüne inanamadım, inanmak istemedim.
Bu köşeden hep işçinin, emekçinin sorunlarını, iş adamının dertlerini yazıyorduk. Bugün bir dostun ölümünü de yazınca, ‘kalemim kırılaydı da yazmak zorunda kalmasaydım’ dedim.
Uzun yıllar SSK Sigorta Müfettişliği, SGK Müfettişliği yaptıktan sonra Adana’da SGK İl Müdür Yardımcısı olarak başladı idareciliği. Sonra İzmir’de sürdü başarılı çalışması. Muğla’ya SGK İİ Müdürü olarak atandığında ne kadar sevinmiştim.
Naci Şahin Muğla’da göreve başladıktan birkaç gün sonra Muğla SMMM Odası’na bir konferans için gittiğimde görüştük. Çok heyecanlıydı, kısacık bir sürede müdürlükte neler yaptığını anlattı ve daha neler yapacağını… “Biz hizmet ettikçe mutlu oluyoruz. Eğer mutlu ve huzurlu olmak istiyorsanız başkalarını mutla edeceksiniz. Bugün git, yarın gel anlayışına karşıyız. Vatandaş odaklı hizmet vereceğiz” demişti.
Birazdan cenaze törenine katılmak için yola çıkacağım. Saatlerdir yazımı bitirmek için çabalıyorum ama yazamıyorum, elim varmıyor.
Daha geçen yıl kitabını tanıtmıştım köşemde. Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin ve o dönemde İzmir SGK İl Müdür Yardımcısı olan Naci Şahin tarafından kaleme alınan “Sosyal Güvenlik Mevzuatı Açısından İşveren Yükümlülükleri ve Uygulama Esasları” isimli kitabın ne kadar yararlı olduğunu anlatmıştım okurlara.
37 yıla sığdırdı başarı ve dostluğu.
Dürüstlüğü, çalışkanlığı ve başarısı kaldı bizlerde hatıra.
Onurlu yaşadı, onuruyla öldü Naci. O böylesine bir ölümü hak etmedi.
Ruhun şad, mekanın cennet olsun sevgili dostum.
“Bir yiğit ölmüş diyeler,
Üç gün sonra duyalar,
Soğuk su ile yuyalar,
Şöyle garip bencileyin…”
Evlenen işçinin kıdem tazminatı
Kadın işçilere, iş kanunu ile verilen haklardan birisi de, “evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile hizmet akdini sona erdirmesi durumunda,” kıdem tazminatı ödenmesidir. Kadının evlilik nedeniyle kıdem tazminatı hakkından yararlanılabilmesi için Medeni Kanun hükümlerine göre evlenmiş olması, çalışma süresinin bir yıldan fazla olması ve iş sözleşmesinin evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde sona erdirilmesi gerekmektedir.
Yani, iş sözleşmesi devam eden kadın işçinin evlenmesi halinde, bir yıl içinde evlendiğini belirterek işverenden kıdem tazminatını istemesi gerekmektedir. Kadın işçinin evlilik nedeniyle fesih hakkı, resmi evlilik işlemlerinden itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır. Kadın işçinin evlilik öncesi bu hakkını kullanması olanaksızdır. Bir yıl geçtikten sonra, evlenme sebebine dayanılarak hizmet akdinin sona erdirilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
İşverenin evlilik nedeniyle işçinin iş akdini feshetme yetkisi yoktur. Kadın işçi, bu şekilde ayrıldıktan sonra tekrar başka bir işe girerek çalışabilir. Yani, evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin yeniden çalışmaya başlamasında bir süre aranmamaktadır.