Ekonominin kalbi Çin’de atıyor, Dünya’nın merkezini Türkiye oluşturuyor.
Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping‘in 2013’te Orta ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu modern ipek yolu konsepti.
Bu girişim Çin tarafından daha sonra Bir Kuşak Bir Yol (OBOR) olarak isimlendirildi. Burada “Kuşak” İpek Yolu Ekonomi Kuşağını, “Yol” ise 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nu ifade etmekte.
Modern ipek yolu olarak da anılan girişimin kara ayağını oluşturan İpek Yolu Ekonomi Kuşağı ile Çin; Kazakistan ve Moğolistan‘dan başlayarak Rusya ve İran üzerinden Avrupa‘ya ulaşacak demiryolu bağlantıları oluşturmayı ve bölge ülkeleriyle ticareti artırıcı-kolaylaştırıcı önlemleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu şekilde, Çin az gelişmiş iç bölgelerinin kalkınmasına da katkı sağlamayı umuyor.
Girişimin deniz ayağını oluşturan 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nda ise Çin, Pakistan ve Bangladeş üzerinden oluşturacağı demiryolu ve boru hatları ile Umman Denizi’ne ve Bengal Körfezi’ne açılan limanlara bağlantı kurmayı öngörüyor. Bu şekilde Çin, Malaga Boğazı’na alternatif oluşturarak arz ve tedarik güvenliğini artırmayı hedefliyor.
Çin için Türkiye; Balkanlar ve Avrupa’ya fiziki, İslam coğrafyası ve Türk Cumhuriyetlerine manevi-sosyolojik bir çıkış kapısı, Orta Doğu ve Orta Asya’da iyi bir ekonomik ortaktır.
Türkiye ise Çin’i ekonomik kalkınmada yeni güç odağı ve üretim merkezi, uluslararası dengeler açısından yükselen değer ve yeni bir dengetör olarak görmekte.
Türkiye’nin uluslararası platformlarda artan etkisine paralel olarak; BM, G-20, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) ve Şangay İşbirliği Örgütü gibi örgütler bünyesinde iki ülke arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlikle ilgili alanlarda işbirliği zemini daha da artmakta. Bir Kuşak Bir Yol Projesi bu işbirliklerinin geliştirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi için de çok önem arz ediyor.
Dünya nüfusunun beşte birini Çin oluşturuyor. İnanılmaz bir potansiyel. İnanılmaz bir Pazar.
Çin; Birleşmiş Milletlerde veto gücü olan, Şanghay İşbirliği Örgütünü ayakta tutan, ekonomik büyüklük olarak yakın gelecekte dünya lideri olacak çok yönlü devasa bir ülke.
Rasulüllah Efendimiz (S.A.V), “Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslüman’a farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.” buyuruyor.
Yıllardır bildiğim bir hadisi şerif ancak bu yazıyı hazırlarken bende çok farklı anlamlar çağrıştırdı. Mesaj net: her mekana, her fırsata ve her insana ulaş, Rabbin seni koruyacaktır…
İki ana beş alt koridorda GSMH’ları toplam 21 Trilyon doları bulan ülkelerin ekonomilerini harekete geçirmeye çalışan uluslararası bir kalkınma hareketini konuşuyoruz.
Bu güzergahta; 3 kıta, 60 civarı ülke ve onlarca deniz bulunuyor. Bu proje ile deniz yolu taşımacılığında süreler ortalama % 60 kısalıyor.
Kıymetli okurlarım; 04.04.2017’de TRTHABER’de 09.15’te yayınlanan Elif Saygılıer’le Ekonomi 2/24 programının konuğu Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr Şeref OĞUZ’du. Bu keyifli ve dolu dolu geçen sohbetin ana teması BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ idi.
Yarınki yazımda Sayın Şeref OĞUZ’un anlatımlarını küçük ilavelerle sizlerle paylaşacağım. Onun öncesinde bu projeden çok kısa da olsa bahsetmek istedim.
Saygılarımla…