Google‘ın bir haberi ile bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bir yapay zeka modeli üzerinde geliştirmeler yapıyormuş Google. Çöp toplayan robotlar için bir yapay zeka modeli.
Bu noktada, son yılların popüler konusu “Yapay Zeka” ile ilgili bir şeyi açıklamak gerekir. Farklı yapay zeka modelleri oluşturulabilir ve farklı amaçlar için kullanılabilir. Bunun, pratikteki anlamı şu: bir köpek gibi davranan yapay zeka modeli de geliştirilebilir. Bir kimyacı bilim insanı gibi davranan yapay zeka modeli de geliştirilebilir…
İşin enteresan tarafı ise; pek çok yapay zeka modelinin bir arada olduğu bir üst yapay zeka modeli de olabilir mi? Olabilir.
Bu yazıdaki amacım bir şeye dikkat çekmek. Robotlar gerçekten hayatımıza ne zaman dahil olacaklar? Aslında çoktan dahil olduklarını söyleyebiliriz, diyebilirsiniz. Fakat aslında tam da öyle değil. Sosyal hayatımız içerisinde
onları, ne zaman şu an kullandığımız cep telefonları gibi algılayacağız. Bir algı seviyesinin aşılması gerekiyor yani. Yarın, sokağa çıktığımda aynı terminatör gibi yürüyen robotlar görsem biraz irkilirim. Bu durumdan bahsediyorum.
Galiba, Google‘ın çöpçü robotları ilk önemli adım. Henüz kullanılmıyor fakat ilk adım böyle olacak.
Bir robotun, ne kadar güçlü bir yapay zeka ile donatılırsa donatılsın, bir insan olamayacağını anlayabiliyoruz fakat bir insanın zeka, psikoloji, genetik vd. açılardan bakıldığında ne kadar gelişebileceğini-dönüşebileceğini-vasıflarını yitirebileceğini de bilemiyoruz.
Bir gün, şehre yabancı bir robot gelir… Abuk sabuk konuşur. Sizin bilmediğiniz şeyleri konuşur; ya unuttuğunuz şeyleri ya yeni keşiflerini… Abuk sabuk gelir kulağa.