Cebel-i Bereket,
Osmaniye’nin doğusunda,
Nur Dağları’nın doruklarında bir yer,
Ne yana baksan, al gözüm seyreyle dedirten bir güzellik!
Hani her şey ayağının altında misali ya, işte öyle bir şey!
Masmavi, gökyüzüne asılmış bütün bir ihtişamıyla düşmanlarını çatlatacak, dostları imrendirecek kadar albenili bir orman köyü.
Hemen her yerden sular bıngılbıngıl, fıkır fıkır doğup, küçük arklarla birleşip, küçük bir dere olup sonrada bu derelerde buluşup koca, görkemli bir şelale olup, köpük köpük, şarışşarıl akarak, köyün her evinin önünde pırıl pırıl, yıldız, yıldız akarak koca bir çay olup nazlı nazlı Osmaniye’ye doğru süzülüp gidiyor.
Tabii ki her yerde su bol olunca, ağaçlar, meyveler, sebzelerde o denli çok.
İşte bu yüzden buraya, bu yöreye “CEBEL-İ BEREKET” demişler yani bereketli dağ anlamında.
Her evin önünde ulu ulu ceviz ağaçları, dut, elma kiraz, vişne,armut hemen hemen akla gelen her ağaç bu köyü renklendiriyor ve zenginleştiriyor. Kaynak: http://www.pandora.com.tr/(F(gesbGhhJdM__vAGcU-ALOmzfJqvVJwliQ_uuDsTbS0GBlUn4Cr_BciQulqVAZub6XA3pHy4D8vb1Y2hGtKlP2U5sRmUK812NzmuiHrXgMzct9mM3EX-ymCvzhSXBnV3__pgooKb3AUDHNF2C4HMkBMZadT9aJR0ezeePEpCqtlY1))/urun/ataturkten-ozur-diliyorum/260335
RESMİ KAYITLAR
Kayıtlardaki Cebelibereket, şimdi Amanos Dağları denen Gâvur Dağları’nın ve burada kurulan sancağın adıdır. Osmanlıca bir deyim olup, “Bereket Dağı” anlamına gelmektedir.
Tanzimat Fermanı’nın, Müslüman, gayrimüslim yasaklaması nedeniyle Müslüman olmayanlar için söylenen “Gâvur” deyimi de yasaklanmıştır. Bu yüzden “Gâvur Dağları” yerine bu dağların orman ürünlerinin yanı sıra zengin florasından dolayı, 1865’de Fırka-i İslahiye’nin komutanları bu adı vermişlerdir.
Cebelibereket Sancağı II. Abdulhamit’in padişahlığı zamanında, Ziya Paşa Adana Valisi iken, Gavur dağlarının yönetiminin ve denetiminin daha iyi yapılabilmesi ve Ziya Paşa’nın dediği gibi, buradaki halkın “hukukundan emin” olması için, Payas Sancağı Yarpuz’a taşınarak kurulmuştur.
Adına “Cebelibereket Sancağı” denmiştir.
Cebelibereket Sancağı, 1908 yılında Meşrutiyet’in ilanı ile birlikte, Yarpuz’dan önce Erzin’e , sonra da Osmaniye’ye taşınmıştır.
1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte sancakların vilayete dönüştürülmesi nedeniyle “Cebelibereket Vilayeti” adını almıştır. Cebelibereket Vilayetinin Merkezi Osmaniye’dedir.”
Not: Ünlü Yazar Ekmel Ali OKUR’un ‘Atatür’kten Özür Diliyorum’ adındaki kitabına konu olan çocukluğumun geçtiği eski adıyla “CEBEL-İ BEREKET” yeni adıyla “YARPUZ KÖYÜ’ ne gelmek isteyen Dünya İnsanlık Ailesi’nden her insanı genelde, özelde dostlarımızı , çok daha özelde de ROMAN okurlarımızı ayrıcalıklı olarak davet ediyoruz. Tek şartımız navalelerini alarak günübirlik yada en fazla 3 günlüğüne misafir edebiliriz.
Not: 2 Roman Okurlarına ayrıcalıklı ikramımız vardır…
yukselmertoglu@hotmail.com