Emlak sektöründe yaygın bir kanı vardır. Genel seçimlerden iki ay önce inşaat projeleri ve konut satışları durma noktasına gelir. Seçimin etkisi ile sıfır konut satışları için bu süreç, bekleyiş demektir.
Ev almayı planlayanlar bekle-gör pozisyonunda kalır.
Özellikle yeni projeler için kritik süreç başlar ve 2015 genel seçimlerinin ardından sektör bu kez yalnızca seçim öncesi değil sonrasında da benzer tablo içerisinde.
***
Türk ekonomisinin dinamosu haline getirilen, sanayiyi katlayan büyüme hızı yakalayan inşaat ve emlak sektörü yeni hükümetin kurulmasını belki de tüm sektörlerden önce bekliyor.
2014 yılında Türkiye genelinde 529 bin sıfır konut satıldı. Nisan 2015 itibarıyla ilk defa satılan konut sayısı 368 bin.
2015’in 2014’ü geçebilmesi için ise kalan 6 ay önemli. Seçim sonuçlarından koalisyon ihtimali çıktı ve altı ayın belli ki yaklaşık üç ayı belirsizliklerle geçecek.
***
İzmir’e bakalım. Konut satışları Nisan ayına kadar yüzde 48’lere varan artışlar gösteriyordu. Mayıs-Haziran 2015 istatikleri henüz elimizde yok ancak görünen köy, durgunluğa işaret ediyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu birinci el konutların durma noktasına geldiğini, birçok projenin başlamak içinse seçim sonrasını beklediğini söylüyor.
Satılık konut sayısı artarken alıcılar hayli sınırlı. Önünü göremeyen tasarruf sahipleri şu sıralar dövizde kalmayı tercih etmekte. Büyük projeler tedirginlik içine girmekte haklı. Ufukta hala erken seçim ihtimali var. 2000’li yıllara kadar bu tür çalkantılı süreçlerden sanayi sektörü derin etkilenirdi şimdi arada bir sallansa da sağlam küresel bağlantılarla ayakta duruyor.
Spekülatif büyüyen, katlamalı kar’larla dolu büyülü fırsat gözüyle bakılan inşaat ve gayrimenkul ise belki de son 20 yılın en zorlu sürecinden geçecek.
Zamanlama yine yanlış
Aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır yapılamayanı yapıyor ve turistik beldelere sahil güzergahları kazandırıyor, meydanları yeniden düzenliyor. Ne güzel, ellerine sağlık lakin şaka gibi. Tüm bunları koca kış bekleyip haziran, temmuz, ağustos aylarında yapıyor.
Urla yolları delik deşik. Çeşmealtı’nda yürüyemiyorsunuz. Foça’ya gitmedim ama arkadaşlarım sinirden gülerek anlatıyor. Meydan yıkılmış yeniden yapılıyor. Çeşme’de ara sokaklara girdiniz mi yandınız onları da sağolsun ya TEİAŞ ya Telekom kazıyor.
Turizme bir hıncınız mı var, yoksa yabancı turistten vazgeçildi yerli nasılsa alışkın diye mi düşünülüyor bilemiyorum ama yazlık beldelerde çalışmaları tam yazın ortasına denk getirerek 12’den vuran tüm yetkilileri en kalbi duygularımla selamlıyorum!