Bizde de olduğu gibi dünyanın zengin veya fakir her ülkesinde sağlık hizmetlerinin ‘bedava’ olması ve ‘sağlık kampanyaları’ düzenlenmesi halkı çok mutlu eden uygulamalardır. insanlar bu sayede hem de ellerini ceplerine atmadan uzun ve sağlıklı yaşayacaklarını sanırlar ama yeni yayınlanan bir araştırma bu varsayımın hiç de doğru olmayabileceğini gösteriyor.
60 seneden beri tıp hizmetlerinin bedava olduğu ve yaygın sağlık kampanyalarının düzenlendiği İngiltere’ nin Batı Avrupa’ nın en sağlıksız ülkesi olduğu belirlendi.
Lancet isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, İngiltere’ deki 1990-2010 arasındaki hastalık ve ölüm oranları 15 Avrupa ülkesiyle ve Avustralya, Kanada ve USA ile kıyaslandı (1).
20 senelik sürede İngiltere’ de ortalama yaşama süresinin 4.2 sene arttığı ama yaşa göre standardize ölüm oranları, yaşa göre standardize yaşam yılı kayıpları, 1990’ daki yaşam beklentisi bakımından 15 Avrupa Birliği ülkesinden kötü olduğu ortaya çıktı.
Sonuçları ‘ürkütücü’ olarak niteleyen uzmanlar, İngilizlerin yüksek tansiyon, obezite, alkol ve ilaç bağımlılığı gibi risk faktörlerinin üzerine gidemediklerini vurguladılar.
Araştırmanın başı olan Washington Üniversitesinde Dr. C. Murray “İngiltere’ nin benzer gelirlere ve sosyal sağlık sistemlerine sahip olan ülkeler içinde en kötüsü çıkması bizi gerçekten çok şaşırttı. İngilizlerin çok iyi bir sağlık sistemi ve dünyanın en sofistike tıp araştırma komitelerine sahip olduğunu düşünüyorduk”.
Yapılan değerlendirmeye göre, İngiltere sağlıklı hayat beklentisinde 19 ülke arasında 68.6 yaşla 12.sırada yer aldı.
Listenin ilk sırasında 70.9 yaş ile İspanya, son sırasında ise 67.3 yaş ile Finlandiya var.
Avustralya 70.1 yaş ile üçüncü, Kanada 69.6 yaş ile beşinci sırada yer bulurken USA 67.9 yaş ile 17. oldu.
İngiltere, ciddi solunum sistemi enfeksiyonları, erken doğum komplikasyonları ve meme kanserinde son sırada yer aldı.
Araştırma, solunum yolları enfeksiyonlarından ölümün en az olduğu ülkenin İtalya, doğum komplikasyonlarının önlenmesinde Norveç’ in ve meme kanserinden ölümlerde de İsveç’ in başarılı olduğunu ortaya koydu.
İngiltere’ de çoğu zaman alkolle alâkalı olan siroz ve karaciğer hastalıklarının son 20 senede yüzde 65 arttığı tespit edildi.
Birçok Batı ülkesinde olduğu gibi kalp hastalıkları, felç ve kanserler ilk sıralarda gelen ölüm sebepleriydi.
İngiltere’ nin özellikle alkol ve obeziteye karşı gereken tedbirleri almadığı takdirde çok daha kötü sonuçlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.
Gelelim neticeye
Bizde de halk sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasından, önünden geçemediği üniversite hastanelerine canı çektiği zaman çat kapı gidebilmekten, istediği tetkikleri yaptırıp istediği ilaçları almaktan çok mutlu görünüyor.
Ne diyelim, inşallah akıbetimiz İngiltere’ ye benzemez.
KAYNAK:
1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60355-4/abstract