Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı’ nı çok ince bir üslup ile eleştirmesi üzerine 25 Mart 2010 tarhinde Çiğ Süt Üreticileri Grubunda yazdığım yazımı (orjinal başlığı ile) aşağıya alıyorum. Bu yazımdan sonraki yazımızın başlığı ‘’ Süt’ te Tüketicilerin Etiket ile Aldatılması ’’ bir sonraki ise ‘’ Sağlık Bakanlığı’ nın Tarım Bakanlığı’na Eleştirisi ’’ olacaktır. Bu üç yazım biribirini tamamlayan yazılar olduğundan bu açıklamayı yazımın başlangıcında belirtme gereği duydum.
Sağlık Bakanlığı’ nın Tarım Bakanlığı’ nı eleştirisi biz tüketicilerin yarasını tekrar depreştirdiğinden Mart 2010’ da Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde taslak ile ilgili görüş isteyen e mail adresine gönderdiğim yazım aynen aşağıdadır.
ULUSAL GIDA KODEKS KOMİSYONU , ORGANİK TARIM YÖNETMELİĞİNİ ÇÖPE MİATIYOR ? TARIM BAKANLIĞI’NDA ORGANİK TARIMIN SAHİBİ YOKMUDUR ?
1-Organik Tarım Yönetmeliği yayınlandığı yılda internetten indirip iyiceokumuştum.Bir cümle, yıllar geçmiş olsa da hiç aklımdan çıkmadı. Ocümle ; Organik Tarım sertifikası olmaksızın ambalaj üzerine <<Organik >>kelimelerinin yazılmasını veya bunu çağrıştıracak kelimeleriyasaklıyordu.
Etiket taslağı yayınlanıp okuduğumuzda da;İnsan beşer, beşer de şaşardeyimini hatırlayıp internet arama motorlarından Organik Tarım Yönetmeliğini çağırdım. Sağolsun e- devletimiz beni kırmadı, hemen ambalajlama (etiketleme) ile ilgili maddeyi okudum ve kopyala yapıştııır yapıp aşağıya aldım:
Organik tarım yönetmeliğinin 24.maddesinde;
b) Ürün etiketinde organik kelimesinin kullanılması; ekolojik,biyolojikkelimelerinin kullanımıyla eşdeğerdir.
c) Bu Yönetmelik hükümlerine göre üretilmeyen ürün etiketinde, buYönetmeliğe uygun üretildiği, hazırlandığı, işlendiği, ambalajlandığı, depolandığı ima ve beyan edilemez. Organik olmayan ürünler etiket veambalajdizaynıyla, organik ürün etiket ve ambalaj dizaynını çağrıştıracaknitelikteve benzerlikte olamaz. Böyle ürünler için organik tarımsal ürün olarak marka, patent ve tescil alınamaz. Organik olmayan ürünler için, tüketicide organik ürün izlenimi oluşturacak, haksız rekabete neden olacak, bio, biyo, eco, eko, org ön ekleri kullanılamaz’’ denilmektedir.
UGK komisyon üyeleri bu yönetmeliği okumamış olamazlar ise organik tarım yönetmeliğinin yukarıdaki (b ) maddesinde illa ki ‘ ‘ doğal ”kelimesinin olmayışından mı faydalanarak görüşe açılma tarihi 08.03.2010 olan <<Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ >> taslağının ( z)maddesinde:
Bir gıda, beslenme beyanı yapabilme koşullarını doğal bileşimindebulunan bir besin ögesi veya diğer öge ile karşılıyorsa, beslenme beyanınınönüne “doğal olarak/doğal ” ifadesi eklenebilir. ” ibaresi getirilmek istenmektedir. (Şu an Organik Sertifikazsız üretim yapıp da ambalajı üzerine ‘’ Doğal’’ yazarak tüketiciyi aldatanlara yasal düzenleme ile ön verilmek mi istenmektedir?)
Ulusal gıda kodeks yönetmeliği’ne ”doğal olarak /doğal ” ifadesinineklenmesinin öngörülmesi tüketicilerde organik ürün izlenimini oluşturacak, haksız rekabete neden olacak bir hukuksuzluğa yol açacacaktır. Zaten bu konuda Organik Tarım Yönetmeliğinin 24. Maddesinin (c) şıkkında <<natürel, doğal, doğal olarak >> kelimelerinin kullanımı yasaklanmadığı için halihazırda bir çok ürün üzerinde kocaman harflerle ” DOĞAL” hatta ” % 100 DOĞAL ‘’ kelimelerinin yazması da tüketicler üzerinde tereddütten öte aldatılmaya yol açmakta iken bir de bunu UGK yönetmeliğinde yazılmasına izin verilmesi-ülkemiz için- hilkat garibesi olacak, Organik Tarım Yönetmeliği’nin çöpe atılmış olacaktır.
‘’ Bio, biyo,eco,org,org ’’ kelimeleri yabancı kelimeler de olsa yasaklanmışiken natürel, Doğal ,Doğal olarak kelimelerinin OrganikTarım Sertifası olmayan ürünlerde Organik Tarım Yönetmeliğinde yazılmaması eksiklğinin UGKY taslağında eşdeğer sayılmamasına sebep olamaz.
Organik Tarım Yönetmeliğinin bu eksikliğini gören Gıda İşletmelerine tüketiciyi aldatma ,tereddüte düşürme fırsatı UGKY eliyle verilmemelidir. Tez elden de Organik Tarım Yönetmeliğindeki bu eksiklik de tamamlanarak tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilmelidir.
2- Taslağın madde :2 deki “l) Gıdaların etiketinde, anne sütüne eşdeğer olduğunu bildiren veya ürünü anne sütü ile kıyaslayan beyanlar yer alamaz.”
İfadelerin konulacak olması biz tüketicileri oldukça sevindirmiş, anne sütüile kendi ürünlerini eşdeğer gösteren etiket yazılarıyla veya reklamlarla tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilmiştir. Taslakta bu maddeyi koyma hassasiyeti gösteren bürokratlarımıza tüm tüketiciler ve bilhassa bebeklerimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu maddenin konulması ile bebeklerimizin OBOZİTE aday adayı veya adayı olmalarının önüne geçilmiştir.
Gerçekten can-ı yürekten bu maddenin konulmasına tekrar teşekkür ederken Hazır Bebek Maması lobisinin taslaktaki bu maddeyi kaldıramayacağını umuyoruz.
Demiştik.
Şimdi soruyoruz.
Mart ayından beri bu taslak ne oldu ? Niçin yayınlanmadı?
Bebek Mamalarında Kurşun var diye(hatalı!) rapor yazanlar herhalde Çarmıha gerilecek?
Peki, Bebek mamalarına ‘’ Anne Sütü ile Eşdeğerdir, Doğal, Naturel, Doğal olarak ’’yazıları ile aldatılan bebeklerin kahrı kime yönelecek? Annelerine mi ? Yoksa bu etiketlere izin verenlere mi? Yoksa 99 kova süte bedel bebek maması reklamı bebek maması reklamı verenlere mi? Bu reklamda rol alan artistimize mi ? Evinde televizyon bulunduran babaya mı? Kızına, gelinine pirinç unundan, buğday nişastasından,buğday unundan bebek maması , ‘’PALIZA’’ yapmayı öğretmeyen anneanne, babaannnelere mi?
Şıkları lütfen okuyucularımız seçsin! Yorumlarınız şıklar üzerine olmalı diye düşünürüm.
Ayrıca bu yazımı okuyanların aşağıdaki linkteki ”Bebek Mamalarında Sadece Kurşun mu Var” başlıklı yazımı da okumalarını öneririm.
http://www.bilgiagi.net/bebek-mamalarin-da-sadece-kursun-mu-var/24047/
http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri