Tüm dünyadan milyonlarca bebek için kullanılan Johnson & Johnson (J & J) firmasının meşhur şampuanında yılbaşından itibaren kanserojen oldukları iddia edilen kimyasalların bulunmayacağı bildirildi.
J & J, iki sene önce tüketicilerden gelen yoğun baskılar üzerine tüm bebek ürünlerinin formülünden “formaldehit” ve “1,4-dioksanı” çıkarmaya söz vermişti.
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, sene başından itibaren tüm dünyada yeni formüllü bebek ürünleri satışa sunuluyor.
Formaldehit ve dioksan 2015’ den itibaren de Neutrogena ve Clean & Clean markaları dâhil şirketin bütün ürünlerden çıkarılacak.
Formaldehit bu ürünlerde koruyucu olarak bulunan quaternium-15’ den serbestleşiyor.
İki karsinojen gitti, yerine yeni kimyasallar geldi
Gözleri yakmayan yeni formüllü şampuanlarda formaldehit ve dioksanın yerini üç yeni kimyasal alıyor:
Bunlar, prezervatif yani koruyucu olarak fenoksietanol, sodyum benzoat ve etilheksilgliserin; şampuanın kıvamını muhafaza etmesini sağlamak için potasyum akrilat kopolimer ve nemlendirici olarak da gliserin.
Şirketin uzmanları çıkarılan kimyasalların birçok üründe tabii olarak bulunduğunu, mesela bir elmada 15 şişe bebek şampuanındakinden daha fazla formaldehit olduğunu söylüyorlar.
Şampuanlardaki dioksan tamamen çıkarılmış değil, 1-4 ppm seviyesine azaltılmış durumda.
Bu tür ürünlerden kimyasalların bir anda çıkarılması mümkün olmuyor.
Rengi, kokusu, kıvamı öncekinin tıpatıp aynısı olan yeni formülü geliştirmek için 200 kişi iki sene süreyle çalışıyor ve on binlerce insanın kanaatlerine başvuruluyor.
J & J, bundan sonra da ürünlerinden paraben sınıfı prezervatifleri çıkarmak için çalışmalara başlayacağını bildiriyor.
Bu kadar kimyasala maruz kalmak akıl kârı olabilir mi?
Yeni formüllü gözleri yamayan bebek şampuanda bulunan kimyasallara bir göz atalım:
Su, PEG-80 Sorbitan Laurate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Trideceth Sulfate, PEG-150 Distearate, Phenoxyethanol, Glycerin, Citric Acid, Fragrance, Sodium Benzoate, Tetrasodium EDTA, Polyquaternium-10, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Potassium Acrylates Copolymer, Yellow 6, Yellow 10.
Sorularım şunlar:
BİR: Bir bebeğin saçına, başına, vücuduna içinde bu kadar çok kimyasal olan bir şampuanı temas ettirmek akıl kârı mıdır?
İKİ: Bu kimyasalların tümünün de zararsız olduğuna inanır mısınız?
ÜÇ: Bu şampuanlar yokken insanlar kirli miydi, pis mi kokuyorlardı?
DÖRT: Yarın bir gün kimyasallardan birinin daha kanserojen veya hormon bozucu olarak ilan edilmeyeceğinin garantisi var mı?
BEŞ: Bunca sene milyonlarca bebeğin kanserojen maddelere maruz bırakılmalarının hesabını kim verecek?
Gelelim neticeye
“Ne güzel, bebeğim artık güvenli şampuanlarla banyo yapacak” diye sevinen anneler size sesleniyorum:
Atalarımızın binlerce seneden beri kullandıkları güvenli, tabii ürünleri bırakıp da sağlığımızı riske atan ürünleri kullanmanın, paranızla rezil olmanın mantığı var mı?
KAYNAK
http://www.nytimes.com/2014/01/18/business/johnson-johnson-takes-first-step-in-removal-of-questionable-chemicals-from-products.html?ref=health&_r=0