Tarım Bakanlığımız 2010 yılında, 2009 yılında yapılan gıda kontrollerinde bebek mamalarında kurşun bulunduğunu açıklamasından birkaç gün sonra bu açıklamayı kendi internet sitesinde aşağıdaki şekilde yalanlamıştı:
Bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmamaktadır: Haberlere konu olan Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesindeki “bebek mamalarında ağır metal olarak kurşun tespitinin” yer aldığı tabloda olumsuz numune sayısı “0” (Sıfır) olması gerekirken, sehven “3” (Üç) olarak yer almıştır. 2009 yılında analizi yapılan 122 bebek mamasının 122’sinde de kurşun kalıntısı tespit edilememiştir.
Tarım bakanlığımızın internet sitesinde yukarıdaki yalanlama yapılmadan önce Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu Başkanı Müsteşar yardımcısı Sayın Dr. Nihat Pakdil NTV televizyonuna çıktığı canlı yayında da bebek mamalarında kurşun bulunmadığını ifade ederek sehven yapılan bu açıklama ile ilgili idari soruşturma açılacağını söylemişti.
24 Temmuz 2010 tarihinde Bilgiagi.net İnternet gazetesinde ‘’Bebek Mamalarında Sadece Kurşun mu Var’’ başlıklı yazımda konuyu enine boyuna ele almıştık. Bebek mamalarında sadece kurşunun olmadığını, başka madde ve unsurlarında olduğunu, Tarım Bakanlığımızın ‘’ bebek mamalarında kurşun yok’’ açıklamasına itibar etmediğimizi belirtmiştik. O başlıktaki yazımızı burada tekrar etmemek için http://www.bilgiagi.net/bebek-mamalarin-da-sadece-kursun-mu-var/24047/ linkindeki yazımızı okumanızı öneriyoruz.
2009 yılı gıda kontrollerinde bebek mamalarında kurşunu bulan Tarım bakanlığı’nın laboratuarlarında çalışan Gıda Mühendisi veya Ziraat Mühendislerimizin bu ‘’ talihsiz buluşunun üzerine Tarım Bakanlığı Bürokratlarınca sünger çekildi.
Ama ‘’Güneş Balçıkla Sıvanamadı ‘’
İsveçli bilim insanları, bebek mamalarında arsenik, kurşun ve kadmiyum adlı elementlerin arttığını belirledi.
Bunun üzerine Avrupa Gıda Standartları Kurumu (EFSA) ve Avrupa Komisyonu’ndaki yetkililer, mamaların içerdiği zehirli kimyasalların oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Organix, Hipp, Nestle ve Holle gibi markaların ürünlerinin incelendiği çalışmada uzmanlar küçük yaştaki çocukların büyüme çağında DNA’larının zarar görmemesi için yiyeceklerde arsenik ve diğer metallerin bulunmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Tarım Bakanlığı’mıza bağlı Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu ve EFSA’ nın, mamaların içerdiği kimyasalların oranını nasıl gözden geçireceğini biz de merak ediyoruz. Mamaların içerdiği kimyasalların oranının düşürülmesinden bahseden EFSA’nın bu oranın ‘’ sıfırlanmasının imkansız’’ lığını bildiğini düşünmekteyiz.
Bebek mamalarındaki Kurşun, Arsenik, Kadmiyum oranları niçin sıfırlanamaz:
Bebek mamalarının hammaddelerin geçtiği nakliye-üretim bant ve süreçleri 304 krom saclardan oluşmaktadır. Bu ağır metallerin bir miktarını bebek maması fabrikasına gelmeden bir miktarını da bebek maması fabrikasının üretim bandında bir miktarını da bebek mamasının paketlendiği son tüketici bebeklerin kullanacağı kutunun içindeki aliminyum folyodan almaktadır. Hammaddenin taşınma ve bebek mamasının üretim aşamasında 304 saclardan veya merdanelerde kullanılan krom kaplamaların başka alternatifleri olmadığından hammaddelerin taşınma ve bebek mamasının üretim aşamasında Kurşun, kadmiyum ve arseniğin oranın düşürülmesi imkansızdır.
Geriye bebek mamalarının kutularının içindeki aliminyum folyo ambalajın değiştirilmesi alternatifi kalıyor: Tüm Gıdalarda cam ambalaj kullanılmaldır.
Cam ambalajdan gıdaya malzeme geçişi sıfırdır. Kaldi ki cam ambalajın hammaddesi silis (kum ) dur.
Bebek mamaları endüstriyel bir gıdadır. Gıda endüstrileştikçe gerçekliğini yitirmesinin yanı sıra ağır metal ve kimyasal maddelerin bulaşması kaçınılmazdır. Bebek mamalarının üretim biçimi, ambalajı ülkemizdekiler ile tıpatıp aynıdır. Ama maalesef Tarım Bakanlığı ülkemizde üretilen babak mamalarında kurşunu, arseniği, kadmiyumu bulamıyor. bazen labaratuvar incelemesinde bulunsa da iki gün sonra yalanlıyor.
Anneler; Bebeklerimizi, çocuklarımızı sadece bebek mamalarından değil tüm endüstriyel gıdalardan uzak tutalım.
Sadece çocuklarımızı, bebeklerimizi mi ? Kendimizi de ihmal etmeyelim. Gıdanın gerçeğini evinizde imal edin.
http://www.bilgiagi.net/tuketicilerin-sut-tozu-dilekceleri/24794/ linkinde Tarım Bakanlığı’na dilekçe kampanyamız devam etmektedir. Lütfen linkteki dilekçe örneğini siz de tarım Bakanlığı’na gönderiniz ve bizi de dilekçe gönderdiğinize dair haberdar ediniz.
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
Sayın Çapar Kanat;
Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde, mevcut ve mer’i hükümetin icraatta aczini, zaaf ve hükümferma olamadığını göstermektedir. Aksi takdirde, bu memlekette “insanların aleyhine” hiçbir temlik, telkin ve tasarrufun olması mümkün değildir. Bir başka ihtimal daha var: Sözde ticaret yapan, ama gerçekte “ticaret ve siyaseti” istismar veya suiistimal ederek Türk Milletine zarar verme suçunu işleyen bu menfur teşebbüs ve teşekküllerin; Eş, dosy, yandaş ve yoldaş olma ihtimalidir!…Sonuçta: Her iki ihtimale göre de “islâmi, insani, adil ve hukuki-meşru” bir hükümet “yok” demektir. Selam ve saygılarımla. Allah’a emanet olunuz.