Önümüz bayram, elbette bayramlar dostluğun, kardeşliğin ve umutların yaşandığı anlar. Bayramlarda bir çoğumuz ailesine, memleketine veya tatile gider. İşte bu yazı bayramda tatile gidenleri ilgilendiriyor. İş Kanunu’na göre, işçinin bazı durumlarda ahlak ve iyiniyet kurallarına uymamasından dolayı iş sözleşmesi ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden feshedilebiliyor. İş Kanunu 25/2. maddesine göre;
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıfl ar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması,
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması,
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması,
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi,
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi,
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi, ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması, durumlarında haklı nedenle iş sözleşmesi sona erdirilebilir.
Bir ay içinde iki defa tekrarlanması haklı fesih için yeterli
Yasal düzenlemeye göre, bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü mazeretsiz devamsızlık yapılması halinde işçinin iş sözleşmesi ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden bildirimsiz olarak feshedilebiliyor. Ancak fesih yapılmadan önce mutlaka işçinin akıbetinin sorgulanması, noter kanalıyla devamsızlık nedeninin sorgulanması gerekmektedir. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak iş sözleşmesini fesih yetkisi, bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
İşverenle izin planlaması yapmanız fesih riskini kaldırır
Dolayısıyla mazeretsiz olarak izinden veya bayram tatilinden geç dönmek, iş sözleşmesinin feshine sebep olabilir. Mutlaka işverenle görüşerek izin planlaması yapılmalıdır.
Bu vesileyle dostluğun, barışın ve kardeşliğin yaşandığı bir bayram geçirmeniz dileğiyle, bayramınızı kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.