Başbakan Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan “Milli Tarım Projesi” toplantısında yaptığı konuşmada, çiftçilere yönelik müjdeleri art arda açıkladı. Yıldırım, çiftçilerin mazot giderinin yarısını devletin karşılayacağını açıklayarak “Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden” ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan “Milli Tarım Projesi” toplantısında konuştu.
Başbakan Yıldırım’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
Aslında tarım sektöründe havza çalışmaları köklü değişikliği işaret ediyor. Biz diyoruz ki kafana göre değil havzana göre. Bir bölgede pamuk ekildiyse öbür bölgede buğday pirinç ekilecek. Bütün il ve ilçelerimizi kapsayan bir çalışma yapıldı. Bugün çiftçinin elinde bir rehber var. Nerelere hangi ürünlere ekersek oralardan destek alacağız.
“Bir yanlış var demektir”
Çiftçi yaptığı işten memnun değilse bir yerde bir yanlış var demektir. Bakanımız bütün detayları anlattı. Tarım sektörüne tam 90 milyar TL destek verdik. Tarım sektörü bunu hak ediyor. Bu destekler daha fazla olmalı. Tarım sektörü gelişme sağlayan desteklerin başında olmaya devam ediyor.
“14-15 milyar destek yapacağız”
Bu destekler yıl boyu küçük küçük rakamlarla veriliyor. Parça pinçik vermek yerine yılda iki sefer; bir ekerken bir de biçerken, nisan-mayıs ve eylül-ekimde vererek bu işi sadeleştirelim. Yani aldığından da bir şey anlasın çiftçilerimiz. Bu karar önemli bir karar. Bir yıl içinde 14-15 milyar destek yapacağız. Bir yarısını nisan-mayıs diğer yarısını eylül ekimde vereceğiz. Siz de işinizi ona göre yapacaksınız. Tarım sektörümüzün birçok ihtiyacı sorunu var.
“İki önemli kalem gider kalemi var”
İki önemli gider kalemi var. Maliyetleri iki önemli kalem olan gübre ve yakıtta azalmalara gideceğiz. Gübrede KDV’leri kaldırdık. Tarım Kooperatifleriyle ayrıca ucuzladı. Gübrede mesafe aldık.
“Yarısı bizden, yarısı sizden”
Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun. Sulamayla ilgili problemlerimiz var. Sulama ve toplulaştırma. Bir toplulaştırmayı hızlandırmalıyız. Miras nedeniyle büyük tarlalar bölünüyor, kimsenin işine yaramıyor. Mirasla bölünmeye yönelik kanuni düzenleme de yaptık.
2023’e kadar 7 milyon hektar tarım arazisi toplulaştıracağız. Bakanlar Kurulu olarak aldığımız kararla sulamada sorumluluğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na veriyoruz. Tarlalarda kapalı sulama her türlü sulama işinin sorumluluğu Tarım Bakanlığımızın olacak.
Milli Tarım Projesi’nin bir de hayvancılık tarafı var. 12 milyondan 23,5 milyona çıktı. Yine önemli bir mesafe kaydetti. Bugüne kadar Avrupa’nın en büyük tarımsal hasılasına sahip Türkiye. 3. büyük Tohum Gen Bankası’nı da ülkemizde kurduk.
Hayvancılıkta ihtiyacımızı et ithal ederek sürdüremeyiz. Kendi kendimize yeten ülke haline gelmeyi hedefliyoruz.