Öğretmeni; balkonda çilek yetiştirilebilir, demişti. Merve de akşam, babasına anlatmıştı. Çilek üretmek için hazırlıklara başlayacaktı. Merve, çilek için komşu teyzeye söylemişti. Komşu teyze; “yavrum, nereden öğrendin,” dedi.
Merve, “Öğretmenim anlattı,” Dedi.
Teyze; “balkonda çilek olursa, şehir çilek kokusuna boğulur, diyerek güldü.
Merve, masal bahçesi kuralım, dedi. “Çilekler uzasın, yapraklar geniş ve yeşil mi yeşil olsun. Çilek meyveye hazırlansın ve hayal bahçemiz gözde bir yer haline gelsin. Fakat, “şöyle yaparım,” demekle olmazdı. Toprak ıslatıldığında balkonda taşlar kaydı. Merve,” taşları bantlayalım,” deyince babası güldü.
Baba, “su ve gübresinin dikkatli verilmesi gerekir, dedi.
Baba akşam okuldan gelen kızına, “balkon çileklerin istilasına uğradı. Domates ve biber ekmeye başlayalım,” dedi.
Öğretmenin çilekle ilgili sorusuna, genelde çiçeğin açtığını ama meyve vermediği söylendi.
Öğretmen; çeşitli etkenler olabilir. Bunlardan biri tohumdur. Bazı tohumlar birinci yıldan sonra meyve vermez, dedi.
Baba “kuşlar, çiçeklerle bazen de yapraklarla oyalanıyor. Hatta yuva da yapacaklar,” dedi.
Baba, keşke böyle konuşabilseydim. Balkonu ne hale getirdik. Elimizde kirlilikten, başka bir şey kalmadı. Bir ayın sonucu, sıfıra eş değerdir. Nasıl söylemeli? Sanki çok görmüş, geçirmiş… Çiftçi olmuş… eski bir bilgeliğin sesiydi bu…
Baba “bahçemizi, saksı yetiştiriciliğine çeviriyoruz,” dedi.
Yalnız kaygı içindeyiz. Pişman olmak fayda vermiyordu.
Fidanlar toprak istiyor, yakın olmak istemiyor. Fidanları saksılara dikelim. Su ve gübre işini daha basitçe halledelim. Yanlış giden bir şeylerin olduğu, açıktı. Çünkü hepsi kurudu. Kızı pes etmeyelim, çalışmaya devam edelim, dedi.
“Öğretmenin öğrettikleri hariç, köyden birine soralım.” Köyde toprağın kuralına uygun, dikim yapmalısınız. Suyunu ve gübresini oranlı vermelisiniz. Çalışmanızı bir anlamı olması gerekir. Balkona toprak dökülmekle bahçe olmaz, bilgisini öğrendiler.
Çiftçi; sebze türleri kendine has beslenme arar. Suyu az veya çok isteyenler vardır. Bu bilgilerin ışığında gübresi de ayarlanırsa, sebzeler gelişir. Kendinize göre bahaneler uydurup vazgeçmeyin. Zahmetli bir süreci sabırla atlatmalısınız. Sebze olayı, çocukların göstereceği bir denge değildir. Zaman iyi kullanılmalı ve gelişmeler takip edilmelidir.
Üretim olayında ayrıca deneyim gerekir, dediler.
Merve, arkadaşına gitmişti. Baba sulama ve gübreleme işi için saksıları tekrar düzenledi. Baba “saksıda sebze yetiştireni duymuştum, ama, ürünleri hakkında bilgim yoktu,” dedi.
Balkona gerekli ihtiyaçları taşırken, dizini incitti. “Bu heves de böylece geçecek,” dedi. Fidanlar boy vermeye başlamıştı ama, çiçeklenme görülmüyordu.
Bir şeylerle zamanı değerlendirmek istedik, ama fidan yetiştiriciliği, çok farklı bir olay. Bugüne kadar öğrendiklerimizle mutlu olduk.
Balkon, balkon kalmalıydı. Sebze için köye gitmek gerekiyordu.
Saksıda çiçek yetiştiriliyordu, fakat kurallarına uyulmalıydı.
Hasan TANRIVERDİ