7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 Tarihli ve 31307 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu kanunla birlikte başta vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırması olmak üzere bir çok alanda düzenleme yapılmıştır.
***
BAĞ-KUR’LULAR DİKKAT!
SGK’na kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31/10/2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya ilgili Kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde sigortalılıkları durdurulacaktır. Prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur.
Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek olup, bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyecektir. Sigortalılıkları durdurulanlardan 5510 sayılı Kanunun 4(b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1/11/2020 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılacaktır.
Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacaktır.
***
KÇÖ VE TEŞVİKLERDE DURUM
6111, 17103 ve 27103 kanun numaralı istihdam teşviklerinin uygulama süresini 2023 yılına kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir. Yine, 7252 sayılı Kanun Teşvikini 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya ilişkin Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir.
Cumhurbaşkanına kolaylaştırılmış KÇÖ konusunda verilen yetki uzatılarak, Cumhurbaşkanı Kararı alınması halinde 30/06/2021 tarihine kadar Koronavirüs kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma başvurusu yapılabilecektir.
KÇÖ uygulamasında 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecektir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemeyecektir.
ESNAF AHİLİK SANDIĞI ERTENDENDİ
Daha önce de ertelenen Esnaf Ahilik Sandığı 7256 sayılı Kanunla tekrar ertelenmiş oldu. Esnaf ve Ahilik Sandığı uygulaması başlangıç tarihi 31/12/2023 olarak ertelenmiştir. Daha önce de ertelenen Esnaf Ahilik Sandığı 7256 sayılı Kanunla tekrar ertelenmiş oldu. Uygulama başladığında Esnaf Ahilik Sandığı primi sigortalının prime esas günlük kazançlarından, %2 sigortalı ve %1 Devlet payı olarak prim hesaplanacaktır.
Aynı zamanda 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile hayatımıza girmiş olan konaklama vergisi başlangıç tarihi de 1/1/2022 olarak güncellenmiştir.