Sevgili okurlarım, bu yazımla sizlere bu pazar kutlamış olacağımız “Babalar Günü” ve “Kurban Bayramı” hakkındaki düşüncelerimi paylaşmış olacağım. Yapmış olduğum araştırma sonucunda, bazı tarihçilerin “Babalar Günüyle” ilgili uygulamanın nasıl ortaya çıkmış olduğunu bir anlamda, tam ve kesin olmamakla birlikte, Antik Roma Devletinin kuruluş döneminden başlayarak, kutlanmaya başladığını yazmışlardır. O kuruluşu başlangıç günü saymışlardır. O günden sonra, çeşitli devletlerde kutlanan “Babalar Günü” kutlaması, günümüze kadar geldiği kanaatini taşınmaktayım. Yani, Antik Roma Dönemi haricinde, günümüze kadar kutlanan “Babalar Günü”, Batı Virginia’da ortaya çıktığı da yazılmaktadır. Batı Virginia’da yaşayan John Dowdy adındaki bir çocuğun annesi öldükten sonra, geride kalan altı çocuğuna bakan babanın, çocuklarına hem annelik, hem de babalık yaptığını görenler, mademki “Anneler Günü” kutlanıyor, o zaman babalar günüde kutlansın, diyorlar. İşte söylemlerin sonucu ele alınarak, gerekli çalışmalar başlatılıyor. Tabi bu düşüncenin temel getirisini hesaplayan ticari kafalar bu kutlamayı fırsat bilerek, bir plan dâhilinde harekete geçmiş oluyorlar. “Babalar Günü” kutlama düşüncesini, ortaya atan kimselerin isteğinin gerçekleşmesi ve “Babalar Günü” için de kutlama yapılmasına destek veriyorlar. Bu isteğin doğrultusunda “Babalar Günü” ilk olarak 19 Haziran 1910’da tarihinde Washington’un Spokane şehrinde kutlanmış oluyor. Bu kutlamanın getirmiş olduğu ses sayesinde, Babalar Günü kutlamaları, ABD. Eyaletlerinde devam ediyor. Dikkat çeken “Babalar Günü” kutlamalarına, 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge’in tarafından resmiyet kazandırmış oluyor. Bu kutlamalar, yıllar sonra bütün dünya devletleri genelinde kutlanması için, 1966 yılında ABD. Başkanı Lyndon Johnson tarafından, “Babalar Günü” hakkında bir bildiri yayınlayarak, her yıl haziran ayının üçüncü pazar gününü ‘Babalar Günü’ olarak kutlayacağını duyuruyor. Bu bildiri sonrasında, dünya devletlerinin büyük çoğunluğunda “Babalar Günü” kutlamaları yapılmaya başlanıyor. Bu kutlamanın manevi değeri haz verdiği kadar, bir takım insanlarımızın imkânsızlığı açısından da sıkıntı yarattığını bilmemizde gerekir.
Sevgili okurlarım, bildiğiniz gibi yarın kurban bayramıdır. Kurban kesmek, Kurban Bayramı dâhilinde Allah’a inananlar için vacip bir ibadettir. Kurbanlık hayvan alabilmek ve kurban kesebilmek maddi bir ibadet olduğu için farz değildir. Dinen zengin sayılan Müslümanlar, kurban kesmekle yükümlüdürler; Kurban Bayramı’nda kurban kesmek vaciptir. Bu inanç içinde tüm inananların bayramını kutluyorum.
Sevgili okurları, ülkemizde “Babalar Günü” kutlamasına 1980 yılında başlanıyor. Bende bu kutlamalara bir anlam yüklemek maksadıyla, 2013 yılında kurmuş olduğum şiir atölyesi içinde yer alan değerli şairlerimizle birlikte, “BABA” adlı atışma şiiriyle, babalarımıza atfen bu yazımda yer vermiş bulundum. Bu vesileyle, tüm babaların ve baba adayların bu özel günlerini kutlu yor, sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hakk’ın rahmetine göç eden babalarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum!
Saygılarımla.
BABA
Her günün sabahı başımızdasın
Canımda canımsın bilesin baba
Soframızda ekmek aşımızdasın
Buharı bitmeden gelesin baba
Mürsel Adıgüzel
Dolandım gurbeti sizlerden ayrı
Viran yollarımı bulasın baba
Acılar bendimde dolanır gayrı
Yarama merhemi çalasın baba
Ozan İnci
Yıllarca dolandın rızkın peşinde
Harcadın ömrünü elin işinde
Kararlılık vardı direnişinde
Kaderimiz aynı bilesin Babam
Yusuf Çakır
Öksüzlük yetimlik görselde hordur
Babasız yaşamak ne kadar zordur
Varlığını bilmek onur gururdur
Ardımda bildiğim kalesin baba
Hüseyin Gedik
Hayatın yükünü taşıyan sendin
Gurbet kuyusuna daldırdı bendin
Çalışıp kazandın hakkına kendin
Yoluna kurbanım gelesin baba
Ozan Bircan Akmaz
Ne çileler çektin yollara düştün
Tırmandın zirveye dağlarda coştun
Dur durak bilmedin her zaman koştun
Sevenler gönlünde kalasın baba
Hüseyin Kara
İçimde varlığın sönmeyen ışık
Biricik anneme tutkulu âşık
Babasız evlerde sallanmaz beşik
Yüreğimin sesi dilisin baba
Fatma Alageyik
Babasız bulunmaz doğruluk yönü
Günü yaşamayan neylesin dünü
Duydum ki ben bugün babalar günü
Kim neyi isterse dilesin Baba
Ezeli Doğanay
Durmadan çalıştı hep bize baktı
Onun alın teri toprağa aktı
Yılları eskitti başıysa dikti
Kabrinde nurlarla olasın baba
Belkiz Günaydın
Baba evladına gerermiş kanat
Babadan evlada geçermiş sanat
Aldım öğüdünü sen eyle rahat
Doğruluk hedefim bilesin baba
Taner Karataş
En son görüşümde güç bakıyordun
Isız bir köşede düz yatıyordun
Acılar çekerken şen saçıyordun
Bende acı duydum kalasın baba
Soner Çamlıdağ
Evin direğisin olmazsan olmaz
Göçerse dünyamız kimseye kalmaz
Dünya koca kazan doldursan dolmaz
Aşta işte sensin gelesin baba
Ayhan Hız
Babalar günüymüş ama sen yoksun
Gittiğin günlerden kalan bir oksun
Sevginden ilginden bana kim baksın
Seni çok özledim bilesin baba.
Meryem Maman ( Nene Hatun)
Mürsel sözün koydu başı üstüne
Gözyaşı sıçradı kaşın üstüne
Ellerini koydu taşın üstüne
Orada rahmanı bulasın baba.
Mürsel Adıgüzel