Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Tamilla Abbashanlı-Aliyeva, Türkiye ile
Azerbaycan arasındaki kültür köprüsünün mimarı olduğunu, her vesilesiyle gösteriyor. Yazdıkları, yayınladıkları bu görüşümüzün doğruluğunu ortaya koyuyor.
Nusret Kesemenli’nin “Bensiz Kalan Dünya” adlı kitabını, Türkiye Türkçesine aktararak önemli, kalıcı ve anlamlı bir yayın görevini daha gerçekleştiren Tamilla Abbashanlı hocamızı sevgi ve saygılar sunarak sözlerime başlamak istiyorum:
Kitabın editörü: Muharrem Kubat, Tertib edenler: Dr. Rehile Kesemenli, Doç. Dr. Hacı Salatın Ahmetli, Reyçi: Doç.Dr. Feride Leman imzaları dikkat çekiyor. Ayrıca, kitabın ışık yüzü, Günyüzü görmesindeki katkılarından dolayı, hanımefendi felsefe ilimleri doktoru Hacı Salatın Ahmetli’ye teşekkür ediliyor. Kadirbilirlik örneği. Tamilla hocanın nezaket dolu dünyasından mini bir yansıma, yansıtılma.
Kitabın ilk başlığı anlamlı: Şarkı okuyorum ölümden önce. Bir şiir giriş yapılıyor. Şöyle:
Göçüp gideceğim dünyadan bir gün,
Belki yüz yıl sonra,
Belki de sabah,
Belki bir kuğu gibi,
Çırpınıp bir gün,
Şarkı okuyorum ölümden önce..
Bu mısralar bütünlüğünden, sıralamasından sonra gelen, ortaya koyan cümlelerden bir kaçı:
“Gece saat ikidir. Çoğu insan sıcak yatağında uyuyor. Ben ise masamın üzerindeki öğrenci Eylem’in yazdığı tezle ve bir de kafamda canlandırdığım ‘üşüyen mezar’la baş başayım. ‘Üşüyen mezar’ hayli zamandır bütün gün kafamdı dolaşıyor”.. Bu sayfalar dolusu sunuş, önsöz Tamilla hocanın olsa gerek diye düşünüyorum. Azerbaycan’daki Adalet Gazetesinin 14 Ocak 2004 tarihli nüshasında sayısında yayınlanmış.
Sonra şiirler başlıyor. Nusret Kesemenli imzalı şiirler bunlar. İlk şiir ‘Kapatmayın gözlerimi’ adlı, başlıklı beş ayrı dörtlükten meydana gelen bir şiir. İlk dörtlüğü şöyle bu şiirin:
Vakitli, vakitsiz bir ölümdür gelecek,
Boğup beni, kah kah çekip gülecek,
Açık kalan gözlerimse görecek,
Kapamayın gözlerimi, amandır!..
Kitabın 105. sayfasında başlayan, Nusret Kesemenli’nin şiirleri hakkında, Türkiyeli şair ve yazarların fikirleri bölümünde, bu satırların yazarı İsa Kayacan’ın görüşleri de yer alıyor.