Kahvaltıda “ayvalar sarardı,” deyip gayri ihtiyari bahçeye baktım. “Hangi ayvalar,” diye de kendime sordum.
Sonbaharın ilk günleri aklıma takıldı. Serin rüzgârın yaprakları sarıya döndürdüğünü biliyordum. Güne bir anlam yüklemek için, ayvalardan bahsetmek istedim. Fakat kendimi kuyuya taş atar gibi hissettim. Çünkü görmeden ve bilmeden konuşuyorum.
Ayvaların sarardığı günlerde önceliğimiz okuldu. Fakat bir yılın nasıl geçeceğini sararan ayvalara bakarak tahmin yürütürdük. Sararmış ve sulu ayvalara ekmek ayvası derdik. Kıyamazdık dalından kopartmaya, dal meyveyi tartmıyordu. Büyük ve sarı ayvaları yerdik.
Yaylada olanlar, okulu bir hafta asarlardı. Okulun açılması onlara işkence gibi geliyordu. Öğretmenler bir haftaya kalmaz gün döner, son bahar esintisi başlar. Yaylalar boşanır, derlerdi.
Ormanların yanmasını konu eden arkadaş, ormanlarımız ile ciğerlerimiz de yandı. Hayvanlar ve meyve ağaçlarımız yandı. Tayinim buraya çıkmış olmasa yangın bölgesinde okullar belki bir ay daha açılamaz. Okullar arasında ormana yakın olanlar yandı. Öğrencilerin kasaba ve illere taşınması gerekir.
Sahillerin turistlerle dolu olmasını, pandemiye dikkat edilmediğini söyledi. Bugünlerde yaşlılar, bundan sonra ise gençlerin tehlikede olduğunu söylüyorlar. Okulların açılması normaldi. Çünkü yaşlılar okula gitmiyordu.
Ayvaların sarardığı bugünlerde kitaplar alınacak ve bir an önce çalışmaya başlanacaktı. Okulu boşlamamalı, yarın sınav gerçeğini unutmamalıydık. Sınavlar “cendereye girmek,” demek. Konuyla ilgili bilgileri, neden ve niçin i öğrenmek gerekiyordu. Öğrendiklerini tekrar edeceksin. Geçmiş yılların sorularını çözeceksin.
Sınavda heyecanlanmayacaksın. Çalıştığın konulara ait soruları iyi yorumlarsan hepsini yaparsın. Geçmiş yılların benzer sorularını çözersen yine kazanırsın. Konuları çok iyi çalışmak gerekir. Çalışan ayvaların sararmasıyla, okullardaki çalışmanın zorluğunu bilmelidir.
Çalışmayan öğrencinin kazanması zordur. Sınavda barajın kalkması normal üniversiteler için geçerli değildir. Zeki olmak da sınavı kazanma manasına gelmez. Zeki olan her şeyi bilir doğru değildir.
Sınav yılında yaz tatili uzun tutulmaz. Çünkü zaman dediğin geçiyor. Zamanı değerlendirmezsen, başarılı olamazsın. Aylar geçmiş bir kitap okumamışsın, beynini çalıştırmamışsın, başarılı olamazsın.
Ayvanın sarardığı günlerde, aklına başarı çalışmayla gerçekleşir, düşmelidir.
Hasan TANRIVERDİ