Geçmişten gelen birlikteliğini koruyan, birbirlerine bağlı toplulukların başında Giritliler gelir.
Hele İzmir’de… Giritliler Derneği’ne göre kentte 600 bin civarında Girit kökenli yaşıyor.
Güzel yemekleri, hamaratlıkları ve birbirini dinlemeden konuşmalarıyla Giritli kadınları hemen tanırsınız. Şimdilerde Giritçe bilen kadınların en küçüğü 70 yaşını çoktan aştı.
Annem ve sözünü ettiğim Giritli genç akrabalar! ile komşulara yaklaşık on gün önce bir müjde verdim;
Sizleri 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Urla’da ‘Ege Denizi Ezgilerindir’ konserine götüreceğim.
Yunanlı sanatçılar ve Türk sanatçılar karşılıklı Yunanca şarkılar söyleyecek, elenika ezgiler çalınacak.
*Kala?
***
Abartısız çocuk gibi sevindiler. Baba tarafından başka kanlar karıştığı için mi bilemiyorum, bu Giritlilik ruhu nasıl böylesi güçlü kalıyor anlamış değilim.
El sonuç 1 Eylül geldi ve biz 70, 80’lik kızlarla Urla Meydan’dayız. Meydan bomboş.
Yeri mi yanlış anladık? Kocaman afiş asılı. Belediye görevlilerine soruyoruz, pek umurlarında değil. “Konser iptal edildi” diyorlar.
Bir barış konseri neden iptal edilir, umarım kötü bir şey olmamıştır…
***
Yunan şarkıcı Kalliopi Vetta ile Serap Tamay’ın birlikte seslendirecekleri ‘Ege Denizi Ezgilerindir’ konserinde eski haber spikeri Ayşenur Yazıcı, sunuculuk yapacak, ünlü şair Seferis’in şiirlerini Türkçe okuyacaktı.
Kalliopi Vetta Yunanistan’ın tanınmış sanatçılarından, Serap Tamay ise İzmir’in yetiştirdiği, müthiş nadide ses.
Konseri Urla Belediyesi ile düzenleyen Cumalı-Seferis Gökyüzü Kültür ve Sanat Derneği Başkanı arkadaşım Prof. Dr. Semih Çelenk’i aradım.
Çelenk “Yunanlı sanatçılarla şaşkınlık içindeyiz. Kaymakamlık saatler kala güvenlik gerekçesiyle konseri iptal etti” diyor. Konuşurken biz alandayız, etkinliğin başlamasına 10 dakika var. Madem güvenlik sorunu sözkonusu neden ortalarda tek polis, emniyet gücü yok?
***
Bilemiyoruz. Belediye Başkanı Sibel Uyar, boş gerekçelere pabuç bırakacak biri değil ama ondan da ses çıkmamış.
Bizim yaşlı kızlara dondurma alarak üzüntülerini unutturuyorum lakin Yunanlı sanatçılara ayıp oldu. Günler öncesinden yapılan hazırlıklar, onca uğraş çöpe gitti. Aynı gün İzmir’de üç ayrı yerde benzer etkinlik yapıldı. Orada güvenlik sağlandı da burada neden sağlanamadı?
***
Atina’dan gelen Yunan şarkıcı Kalliopi Vetta ile Mikis Thodorakis’in şarkılarının bestecisi ve yapımcısı Yannis K. İoannov “Yunanlıları sevmiyorlar mı” diye kuşkuya kapıldılar. Hani neresine acırsın diye üzülüyor insan.
Urla’yı uluslararası arenada en iyi tanıtacak argüman, Nobel ödüllü şair Seferis’in bu topraklarda doğmuş olması. Şiirlerinin ezgilere dönüşeceği bir geceden daha güzel bir tanıtım olabilir mi…
Umarım Başkan Uyar öncülük eder, konser yeniden yapılır. Ülkenin doğusu kardeş savaşı yaşarken, ya bırakın batısında barış ezgileri söylensin.
Umutlar hep sıcak kalsın. Yoksa bazı merciilerde barışa bu kadar mı tahammül kalmadı?
Ezgilerin önündeki engelin güvenlik olması ne tuhaf bir çelişkidir. (*Kala: Tamam)
Ben de Bornovalıyım
Ailesinin Bornova’da yaşadığını belirten kompizotör, besteci ve yapımcı Yannis K. İoannov’un sözleri hayli etkileyici; “Bornovalıyım. Ailem buradan göç etti. Gidip onların doğduğu yeri gördüm. Çok duygulandım. Soyadımın anlamı Bornovalı. Buraya gelmeme sebep olan şey, Seferis gibi en sevdiğim şairlerden bir tanesine adanan program olmasıydı. Farklı bir duygusallık yaşıyorum” diyor.