Aydın sorunu. Aydın, kelimesini-kavramını ifade etmek zor. Yazar mıdır, gazete yazarı mıdır, akademisyen midir, öğretmen midir?.. Çünkü geniş bir kavram. Tek bir fonksiyonla ele alalım. Aydın, eylemlilik durumundadır. Felsefe, bilim, bilgi temeli olan “Aydın”, günlük hayat içindeki olaylardan da beslenmektedir. Aydın denen kişinin kendi kendini aydınlatması-çözmesi ilk aşama. Sonraki aşama, eylemlilik, bunu nasıl eyleme dönüştüreceği. Çünkü, hayat içindeki kendiyle bütünleşik eylemlilikten gelmiştir, ve ona geri dönmelidir. Eylemlilik-in gözlenmesi ise bir başka aşamadır.
Benim, bir öğretmen olarak tanımım, “big data” denen şeyi sadece bir bilişim konusu etmekten öte, bilgi-ler arasında nasıl farklı bağlantılar kurabileceğimi sürekli denetlemek.
Felsefe, bilim, bilgi…eylemlilik.
Bir de etik konusu var. Aydın, etik duruş tanımını yapabilmelidir. Ve bu duruşu yine eylemlilik-e katabilmelidir.
Tam formülasyon:
Felsefe, bilim, bilgi…>>>>eylemlilik_.
Etik sorgulama.>>>>>>>eylemlilik__/
Formülasyon, işleyiş biraz soyut kalmış gibi görünüyor olabilir. Günümüz, hızlı geçişlerin olduğu bir devir olduğuna göre, yukardaki formülasyon, kuru bilgiden öteye gitmeyecektir, diyebiliriz. O zaman, kendimizi biraz yavaşlatmakta-geri düzleme çekmekte fayda var. Zamanın yorumlanışı da, bakınız, yukarıdaki formülasyona baş bir eylemlilik kattı. Geri duruş; fakat asla zihinsel kopuş değil.
___/\__Kişisel Web Sitem__/\___:
umitsonmez.com.tr
_______________________________________