“Hepimiz İlahi Planın Parçalarıyız. Hepimiz Birbirimizin Devamıyız. Sen Olup Bitenlere Mani Olamazdın. Ama Olacakları Yaratmak Senin Elinde!”
Aralık 2019’da Netflix platformunda yayınlandığı anda popüler olan ve izlenme rekorları kıran yerli dizi “ Atiye ”den bu replik. Diziyi, çekim mekânlarında çocukluğum geçtiği için ayrı bir merakla, yayına girdiği hafta izledim.( Hatta henüz 6 yaşımdayken ben de Nemrut’ta kaybolmuştum.) Son yıllarda birbirinden bağımsız, okuduğum tüm kitap ve makalelerde ise, önüme sürekli gelen “Bereketli Hilal” bölgesi, Sümerler, Göbeklitepe, Gaia, Reptilianlar ve Anunakiler konuları da sürece dâhil olunca merakım iyice arttı. Sonra, Şengül Boybaş’ın Dünyanın Uyanışı kitabından uyarlandığını öğrenince kitabı da aldım ve bitirdim.
Gerçekten hepimiz birbirimize bağlıyız. Olup bitenleri değiştirme şansımız yok ama daha iyi bir gelecek yaratmak için gereken çaba bizim elimizde. İnsanlık bu düşünceyi tam anlamıyla kavrayabilmiş olsaydı önce duygu düşüncelerimiz, sonra davranışlarımız gelişirdi ve dünya daha iyi bir yer olurdu. Savaş çığlıklarının sınırlarımızı zorladığı bu günlerde bu öğretiyi anlamaya ve anlatmaya daha çok ihtiyacımız var. Gelecek kaygısı sadece ülkesel değil küresel bir depresyon sebebine dönüşüyor… Atiye’nin uzay/zaman paradoksu kavramlarına gömülmüş ve insanlık tarihi kadar eski ezoterik öğretileri kullanarak, günümüze uyarlanmış uyanış öyküsü, bu nedenle herkesin çok ilgisini çekti. Dizi Şengül Boybaş’ın Dünyanın uyanışı adlı kitabından uyarlanmış.Her iki eser de özetle, hayatının sıradanlığında genç ve güzel bir kadının sıradışı sürükleyici ve mistik hikâyesini konu alıyor.
Arapça kökenli bir isim olan “Atiye” 3 farklı anlama geliyor:1. İhsan, lütuf, bağışlama.2. Armağan.3. Gelecek, istikbal.
Dizi diğer ülkelerde Netflix platformunda The Gift olarak yayınlanıyor. Kelimenin tüm anlamlarını içinde barındıran bir senaryo var: Kahramanımız önce kendini ve diğerlerini affetmeyi öğreniyor, sonra özüne yolculuğunu tamamladığında özel bir yeteneğe sahip olduğunu anlıyor ve bu yeteneğini kullanarak geleceği şekillendiriyor. Dizideki tüm olayları bu üç tema ekseninde değerlendirebiliriz.
Birinci sezonun giriş sahnesini birkaç kez izledim. Çünkü buradaki mezarlık ve yaralı şekilde ormanda koşan Atiye, bana göre diğer sezonların hikâyelerini barındırıyor. Birinci sezondan bağımsız bir son ve başlangıç. Ancak gizemli atmosfer izleyiciyi buradan içine çekmeye başlıyor. Küçük bir erkek çocuk ile biten sahnede ise çocuğun elini tutan adamın yüzü görünmüyor. Cenazedeki karakterleri tek tek gördüğünüzde kim olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bunların hepsi sonraki sezonlarda açıklığa kavuşacak gibi görünüyor. Bu nedenle bu sahneyi tanımlayalım istedim.
Ana karakterimiz ve diziye de ismini veren Atiye, çocukluğundan beri zihninde yankılanan soyut sembolün çizimleriyle sergi hazırlığında olan bir ressam. Ancak, gördüğü sanrılar ve Göbeklitepe arkeoloji kazılarında bulunan bir sembolle hayatı hızla yön değiştiriyor. Atiye Göbeklitepe, Adıyaman, İstanbul yollarında sırlarının peşinde koşturmaya başlıyor. Siz de ezoterik olguların yanı sıra arkeoloji, sembolizm, astronomi, teoloji, mitoloji gibi disiplinler arasında geziniyorsunuz. Bu arada düalist felsefenin tüm ünlü ikilemleri arasında dalgalanıyorsunuz: Gerçek & düş, geçmiş & gelecek, iyi & kötü, uzay & zaman, keşif & dönüşüm…
Anneannesi Zühre, Üvey kız kardeşi Cansu, Nişanlısı Ozan ve Göbeklitepe kazısında sembolü bulan arkeolog Erhan, bir de Ozan’ın gizemli babası Serdar diziyi şekillendiren diğer karakterler.
Birinci sezonda Atiye’nin uyanışına ve kendini keşfine tanık oluyoruz. Ancak ilk sezonun başarısı ikinci sezonda biraz gölgelenmiş. Maalesef dizilerdeki temel sorun bu. Oyunculuk önemli, ancak hikâyenin akışını şekillendiren, etkileyici kılan yapım, yönetim ve tasarım ekibidir. Umarım Üçüncü sezonda daha iyi iş çıkarırlar.
Eğer yukarıda saydığım konular, disiplinler ve bilim dallarıyla biraz ilgiliyseniz, dizi boyunca karakterler ve olaylara yüklenen metaforları ve kodlamaları daha net göreceksiniz.
REPLİKLER
“Belli ki hayatını altüst etmek istemiyorsun. ‘Nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olacağını?’ demiş Şems-i Tebrizi”
“Mutluluk kadar insanı tanımlayan tek bir duygu daha varsa o da acıdır.”
“İnsan bazen bildikleriyle değil, bilmedikleriyle mutlu olur.”
“Arkeolojinin amacı yani gerçek arkeolojinin amacı geleceği anlamaya çalışmaktır. Geçmişteki bulguların üzerine koyarak bugünü yorumlarız”
“Ama yok! Kullanma o kelimeyi. Amadan sonra söylediğin her şey anlamsız kalır.”
“Ben seni tanımaya mecburmuşum.
– “Ben de seni sevmeye mecburmuşum.”
“Toprağın sesini duyuyor musun? Toprağın kendi hafızası vardır. Kendine has bir dili vardır. Eğer sen o dili konuşursan, sana anlatacak çok şeyi vardır.”
“Sonsuzluk, sonsuz zamana sahip olmak değildir. Sonsuz aydınlığı yaşamak istiyorsan geçmiş ve geleceği aklından çıkar, şimdide kal.”
DİZİ KÜNYESİ:
Format: Dijital
Tür: Fantastik, Aksiyon
Uyarlama: Dünyanın Uyanışı–Şengül Boybaş
Senarist: Jason George, Nuran Evren Şit, Fatih Ünal
Yönetmen: Ozan Açıktan, Gönenç Uyanık, Ali Taner Baltacı
Oyuncular: Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger, Melisa Şenolsun
25 yıl, perakende sektörünün lüks segmentinde, ulusal ve global markalarda satış & pazarlama alanında üst düzeyde yönetim deneyimi.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğrenci mentorluğu
Kitap Yazarı
Web Sitesi İçerik Oluşturucu
www.booksiay.com
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.