Okurumuz Enes Akkaya, diyor ki “Size bir sorum var askerlik borçlanması askerden önce sigortalı olanlar mı askerden sonra sigortalı olanlar mı yararlanır”
Normal şartlarda eski yıllardaki gün boşluklarını ödeyerek sigorta gün sayısını
artırmak mümkün değil. Ancak, bazı özel durumlar için borçlanma hakkı vardır. Bunlardan birisi de askerlik süresini borçlanmaktır. Hizmet borçlanmalarında, 5510 sayılı Kanun veya mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre tescil edilmiş olmak yeterli olup, sigortalının kendisi tarafından yapılan başvurularda borçlanma talep tarihinde, hak sahiplerince yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmamaktadır.
Önce sigorta şartı yok
Doğrum borçlanmasında, sigortalılık sonrası doğumları borçlanma hakkı varken, askerlik borçlanması farklıdır. Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanabilmesi için fiilen askerlik yapılması yeterlidir. Yani, önce askerlik yapıp daha sonra sigortalı olanlar da askerlik borçlanması yapabilir. Hatta bu durumda askerlik süresi kadar sigorta başlangıç tarihi geriye gideceğinden, daha erken emekli olunması da mümkün olabilir.
Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir. Askerlik borçlanması talebinde bulunulması halinde, borçlanma başvuru belgeleri askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarınca onaylanır.
Ne kadar para yatırılacak
Askerlik borçlanması yapılırken, kişinin asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında dilediği matrah üzerinden borçlanma yapması mümkündür. Sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak. Mevcut asgari ücret (886.50 TL) dikkate alındığında, 18 aylık askerlik borçlanması yapan bir 4/a sigortalısı (SSK’lı), en az 886.50.-TL X 0.32 = 283.68 TL üzerinden 18 aylık askerlik borçlanması karşılığı 18 X 283.68 =) 5.106.24 TL olacaktır. Bu tutarını borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.
Doğum borçlanması vergiden düşülür mü?
Okurumuz Eda Şenses Sakallı “Askerlik borçlanmasındaki vergi durumu doğum borçlanmasında da geçerli midir?” diyor.
Doğum borçlanması karşılığı ödenen tutarın, ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Kişinin doğum borçlanması için ödediği rakama kadar kişinin ücretinden gelir vergisi kesilmeyecek.