Hani hep söyleriz ya, dünyada olup bitenler; “kral ve kölelerin arasındaki mücadele" diye. Bakmayın siz iktidarla muhalefetin politika paslaşmalarına, aslında siyasetin bütünlüğü ezen ve ezilenler arasındaki kıyasıya mücadelede odaklanır.
Kim kazanır? Sermaye mi? Yoksa çalışan kesim mi?
Sokaklarda genelde kim ve kimler neyin mücadelesini verirken biber gazı yer? Veya şöyle diyelim, kimler, kimleri sokaklara çıkıp haklarını aramasın, diye erkini yani polis gücünü konuşturur? Ve bu erk kimden yanadır, kim için mücadele verir? İşte yapılan; birisi kazandığını vermek istemez veya az vermeye, diğeri alın terinin karşılığını tam almak ister. Hakem ise devlet midir? Gelin bu sorunun yanıtını bulmaya çalışalım.
Asgari ücret, yani 5,5 milyon çalışanı, ailelerini de katarsanız 20 milyonu aşkın insanı ilgilendiren zam yine çalışanları hayal kırıklığına uğrattı. 2013 yılının ilk altı ayında 774 TL ikinci altı aylık için de 804 TL olması “Asgari Ücret Tespit Komisyonu;"nca belirlendi. Peki, bu komisyon kimlerden oluşuyor?
İşçileri temsil eden 5 işçi sendikası bunu da TÜRK-İŞ üstleniyor,
İşverenlerden 5 kişiyi de TİSK Sendikası temsil ediyor,
Devlette 5 yetkilisiyle bu komisyonda.
Önce devletin açlık sınırı, ekonomi ve ihracat hakkındaki görüşlerine kısaca yer verelim:
Hani sürekli dünyanın bilmem kaçıncı güçlü ekonomisi diye seçim meydanlarında övünürüz. Sanırım 16.cıyız ve 2023''de de hedeflerimizi daha da büyütüyoruz. Bunu da umarım… Ekonomi Bakanı 2011 yılında ihracatının 134 milyar 954 milyon lirayla rekor seviyeye ulaştığını belirtmiş. Fena rakam değil, Başbakan da Merkez Bankası''nın kasasında 91 milyar dolar civarında parasının olduğunu söylemiş, bu da harika! Bunları gerçekleştiren iş adamlarımızı da kutlarız. Ancaaaak, aslında bunları gerçekleştiren gerçek kahramanlar kimler, ondan haberi olan var mı? Devletin bile açlık sınırını 985 TL(TÜİK) olarak belirlediği bir ortamda asgari ücretin azlığında çalıştırılan işçilerdir.
Peki, bu asgari ücretle çalışan işçiler bu ihracat rekorundan ve Türkiye''nin refahından istediği payını alabiliyor mu? Veya almak istediği bu rakam nerelerde engellenerek ceplerine yansımıyor?
Yukarıda Asgari Ücret Tespit Komisyonu''ndan bahsetmiştim. Sizce adaletli bir komisyon mu? Kimin nerede durduğu belli oluyor. Yani yıllardır ücretlilere buçuklu zamanlarla onları bankaların kucağına atan ve 800 bin kişiyi kredi kartı borçlarını ödeyemez hale getiren, ayrıca icra dosyalarının milyonları açtığı bir yönetimin, çalışanlara bir şeyler vermeyeceği artık belli oldu.
5 kişilik TÜRK-İŞ İşçi temsilcisi + 5 kişilik TİSK İşveren temsilcisi ve Devletten 5 kişilik temsilcinin aldığı oy çokluğu kararı ile 2013 Asgari Ücret belirlendi. Şimdi aklıma takıldı devlet kimden yana oy verdi? İşçilerin şerh koyarak az bulduğu asgari ücrete işverenler, işçilerin istediği zammı doğal olarak kabul etmemiştir. Bu durumda devletin temsil oyunun önemi ortaya çıkıyor. İşçilerin kabul etmediği bir asgari ücreti, işverenlerin uygun bulduğu oran devletin oyları ile hayata geçiriliyor. Bu da demektir ki, devlet işverenden yana bir tavır takınmıştır. Formül bu…
Şimdi gelelim Asgari Ücretlinin milli gelirden aldığı pay hesaplamasına:
Şu anda dolar kuru 1.791 TL
774 TL= 432 dolar, altı ayda 2592 dolar, ikinci altı aylıkta ise: 449 dolar altı ayda ise: 2694 dolar, toplamda ise asgari ücretli bir işçiye, 5286 dolar yıllık milli gelir tekabül etmiş oluyor. (2013 yılı dolar kuru değişkenliğini de hesaba katmak gerekiyor.)
Sayın Başbakan bir konuşmasında 2011 yılında üç kat artışla Milli Gelirin 10 bin 444 dolar olduğunu belirtmiş. 2012 yılı itibariyle de bu rakamın 12 bin 300 dolar olması beklenmekte.
Şimdi asgari ücretli bir işçinin eline yılda 5286 dolar geçeceğine göre, 7014 dolarlık eksik kimin cebinde? Seçim zamanı halka nasıl anlatılacak veya asgari ücretli böyle bir hesap yaparak mı sandık başına gidecek?
2013 yılı umarım hepinize uğur getirir…
Ertuğrul Erdoğan
Aralık 2012/Bursa
www.erdoganlaedebiyat.com