Hiç Bu Açıdan Baktınız Mı?
Yoga ile ilgili konulara değindiğimde, genelde bana yöneltilen ilk sorular şunlar olur: “Yoga ile gerçekten kişi rahatlar mı? Peki, zihnini boşaltabilir mi?” Bu gibi soruları kısaca cevaplamak çok zordur, çünkü bunları açıklarken değinecek o kadar çok konu vardır ki…
Genelde Yoga, fiziksel hareketleri içeren bir spor ya da buna benzer hareketler bütünü olarak algılanır. Hâlbuki hareketler, yoga’nın sadece küçük bir parçasını oluşturmaktadır. Ama yine de bu tür sorulara cevap bulmak isteyenler için bu yazımda konuyu asana’lar (Yoga hareketleri, vücut duruşları) açısından inceleyecek ve hareketlerin amaçlarından bir kaç tanesine değineceğim.
Asana’ların ilk aşamadaki yararı bedeni toksinlerden arındırmak, beslemek ve güçlendirmektir. Evet, asana’lar bedeni sağlıklı tutmak için çok önemli bir rol oynar. Bilimsel tıbbın bile çare bulamadığı bazı hastalıkların, düzenli uygulanan Yoga egzersizleriyle iyileştiği sıklıkla görülmüştür, çünkü asana’lar sadece eklem ve kasları çalıştırmakla kalmaz, aynı zamanda iç organları çalıştırır, toksik maddelerden arındırır, bedeni besler ve güçlendirir.
Kendimizi iyi ve sağlıklı hissettikten sonra, asana’ların ikinci amacına geçeriz: bedeni rahatlatmaya.
Gerginlik, stres gibi duygular ve çevresel faktörler, bedenimizi ister istemez olumsuz etkiler. Hareketlerle bedeni zorlayarak, gererek, sıkıştırarak, çekerek tüm gergin kaslarımızı gevşetir; masaj etkisi yaratarak, bedenimizi rahatlatırız. Bu aşamalardan sonra ise asana’ların en üst amacına yöneliriz: zihni boşaltmaya.
Bu aşamada hareketlerden en üstün yarar sağlarız. Çünkü bedenimizi durdurduğumuzda, her an aktif olan zihnimiz de bir an için durur. Daha önceki yazımızda, zihnin bedeni kullandığını belirtmiştik. Bu nedenle bedeni durdurmak zihni de kendiliğinden durduracaktır. Eğer pozisyonlar esnasında gerçekten zihninizi durdurabiliyorsanız ya da zihniniz zaten bu konuma ulaşmışsa, biliniz ki hareketlerin en üst amacına ulaşmışsınızdır.