International Journal of Infectious Diseases’ de yayınlanan araştırmada ağız yoluyla alınan hidroksiklorokin ve antiseptik etkili povidone-iodine boğaz spreyinin koronavirüs bulaşmasını azaltabileceği gösterildi (1).
Açık paralel randomize kontrollü çalışmada sağlıklı göçmen işçiler Singapur’da Tuas South Dormitory sanayi bölgesinde bulunan çok katlı bir yurtta karantina altına alındı.
Asemptomatik 3.037 göçmen katılımcının hepsi de erkekti ve ortalama yaşları 33 idi.
Her biri yurdun ayrı katları olarak tanımlanan 40 kümeye 42 günlük farklı profilaksi (önleyici) rejimleri uygulandı.
Bir grup ağız yoluyla hidroksiklorokin (bir kere günde 400 mg, sonra günde 200 mg), ağızdan ivermektin (bir kere 12 mg), bir grup povidone-iodine boğaz spreyi (günde 3 defa, 270 mikrogram/gün), bir grup ağızdan çinko (günde 80 mg) + vitamin C (günde 500 mg) veya günde vitamin C (500 mg) verildi.
Katılımcılar 42 gün sonunda antikor testi pozitifliği veya ilk günle 42. gün arasında PCR testi pozitifliğine göre değerlendirildi.
Vitamin C ile kıyaslandığında mutlak risk azalması hidroksiklorokin için yüzde 21, povidone-iodine boğaz spreyi için yüzde 24 idi.
Çinko/vitamin C kombinasyonu ve ivermektin ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. .
Yan etkilere bağlı olarak çinko/vitamin C kombinasyonu alan katılımcıların yüzde 6.9’ u, vitamin C alanların yüzde 4,7’ si, povidon-iyot alanların yüzde 2’ si ve hidroksiklorokin alanların yüzde 0.7’ sinde tedaviye ara verilmesi gerekti.
Bu sonuçlar, genç ve sağlıklı insanlarda koronavirüs enfeksiyonunu önlemede hidroksiklorokin veya povidone-iodine spreyin vitamin C’ ye üstün olduğunu gösteriyor.
BMJ’ de yayınlanan meta-analizde hidroksiklorokinin koronavirüs enfeksiyonunu, hastaneye yatış veya mortaliteyi önlemediği, birçok katılımcının yan etkiler sebebiyle tedaviyi bıraktığı, ivermektin ile yapılan çalışmalar çok küçük olduğu için herhangi bir karara varılamadığı ortaya çıktı (2).
Gelelim neticeye
BİR: Tek başına hiçbir ilacın koronavirüs bulaşmasını kesin olarak önlemesini mümkün görmüyorum ancak ağız gargara ve spreylerinin kısmen faydası olabileceğine de inanıyorum.
Bunlar içinde benim favorim hiçbir yan etkisi olmayan tuzlu su ile ağız gargarası olmakla beraber bu ve başka birçok çalışmada da gösterildiği gibi antiseptik veya başka kimyasal bulunan ürünlerin de faydası olabilir.
İKİ: Bulaşmayı önleyici tedbirleri doğru şekilde uygulama yanında ağız gargaraları da tavsiye edilmelidir.
Kaynaklar:
1. https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00345-3/pdf
2. https://www.bmj.com/content/373/bmj.n949