Dergilerimizin sayfalarındaki gezintim sürüyor. Bu serinin devamı çerçevesinde masamda bulunan derginin adı: Nevzuhur. Antalya’da aylık, edebiyat, kültür, sanat dergisi olarak yayınlanıyor. 28 ve 29 ncu sayıları var masamda Nevzuhur’un
Kimliğine bakıyorum Nevzuhur’un: Sahibi: Mustafa Akbaba.
Genel Yayın Yönetmeni: Ali Demirel.
Yayın kurulu var üç kişiden, imzadan oluşan.
Adres: Atatürk Cad. 1306 sk. Akbaba Apt. No:1-2 Antalya. Tlf: 0242 241 80 62-63.
Her sayısında, okuyucuyla sohbet ediyo, böyle başlanılıyor.
Her sayıda imzaları bulunanların sıralanışı: Mustafa Akbaba, M. Turgay Kürüm, Ali Demirel, Oğuz Çetinoğlu, Mehmet Şadi Polat, Fatih Ünver, şeklinde karşımıza çıkıyor. Araştırma yazıları, şiirler, Nevzuhur sayfalarında karşımıza çığkıyor, çıkarılıyor. 29 sayılı Nevzuhur Dergisinin 11 nci sayfasında yeralan Fatih Ünver’in “Aldanıştır” adlı, başlıklı şiirinden bazı bölümler alalım:
Aldanıştır!
Yorgun yokuşların kırçıllığı,
Ve yanılmıştır,
Kararsızdır gece.
Haykırıştır!
Kundağını çözerken,
Hayatın hırçın cümleleri..
Nevzuhur sayfalarında yer alan yazı araştırmalardan, imzaları itibariyle aldığımız bazı cümleler:
1.İstanbul Yeşilköy’den hareketle, 6 saat doğu istikametine yapılan bir uçuştan sonra, mahalli saatle 04.20 gibi Delhi Havalimanındaydık (Mustafa Akbaba, Sayı: 29)
2.Sonunda olan oldu. Ermeni iken din değiştirerek İslam’ı seçen sözde Müslüman dönme Firuz adındaki hain, ihanetini yaptı ve bir gece yarısından sonra, Haçlı askerlerinin kaleye girmelerini sağladı (Ali Demirel, Sayı: 29)
3.İstanbul’da 2 Şubat 1925 tarihinde, aylık kültür ve sağlık dergisi tanıtımıyla, 5 Mart 1920 tarihinde kurulan Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından Hilal-i Ahdar adıyla ve aylık yayın programıyla yayınlanmaya başladı. (Oğuz Çetinoğlu-Mehmet Şadi Polat, Sayı: 29)
4.Doğu’da Ural dağları ve Altay Bozkırlarından başlayıp, Batıda Tuna nehri ve Karpat Dağlarına, Güneyde Hazar Denizinin kuzeyi, Kafkaslar ve Karadeniz’in kuzey kıyıları boyunca devam eden, Kuzeyde Baltık Denizine kadar uzanan bölgenin önemi, hiç şüphe yoktur ki, ipek Yolunun kuzey kısmını kontrol edebilmesinden kaynaklanmaktadır. (M.Turgay Kürüm, Sayı: 28)
5.Haçlı ordularıyla Eskişehir yakınlarında karşılaşan ve savaşan Kılıçaslan düşmanın güçlü barbar ve çılgın savaşçılardan oluştuğunu ve sayılarının çok daha fazla olduğunu görmüştü (Ali Demirel Sayı: 28)