Sigmund Freud’un şu çok meşhur erkek çocuklarda gelişen ODEPİUS teorisinin hikayesine bugün aklım takıldı.
Eski Yunan mitolojisinde tanrıların sosyal yaşamlarını hiç incelediniz mi?
Mitsel hikâyelerinde hep kadın, aşk ve cinsellik kurguları bulunur…
Sıralarsak;
Zeus sapık…
Krallar sapık…
Daphne Apollo’dan kaçar…
Afrodit Ares ve diğer tanrılar arasında oğlu Eros ile gider gelir… İhanetler alır başını gider…
Nifak tanrısı ortaya “en güzelinize” der bir elma atar, ortalık tam on yıl savaş alanına döner…
Kıskanç Hera sapık kocasının uçkuruna sahip çıkamaz, bir yandan da erkek kardeşidir, Zeus..!
Baş tanrı Zeus bazen bir geyik, bazen bir kuğu olarak yaklaşır genç kızlara ve onlara tecavüz eder.
Tabi yarı tanrı dedikleri bir sürü küçük Zeuslar türer…
İleride yayına vereceğim araştırma yazımı da destekleyecek olan bu hikaye şöyle rivayet edilir:
Thebai Kralı Laios : Yunan mitolojisinde Thebai Kentinin Kralıdır. Soyu Zeus’a dayanır.
Kral Laios, Pelops’un oğluna tecavüz ettiği için crysispios Pelops tarafından lanetlenir.
Pelops, Niobe’nin kardeşi Manisa’da yaşamış bir Frigyalıdır.
Lanet şöyledir:
Kral Laios ve eşi oğullarının geleceğini merak eden aile bir Delphi kahinine giderler ama duydukları onların sonlarını getirecektir. Kahine göre bu oğlan büyüdüğünde babasını öldürüp annesiyle evlenecek ve ülkesine felaketler getirecektir. Kehanetin gerçekleşmesinden çok korkan Laios, hizmetkarına bu oğlanı öldürmesini emreder.
Hizmetkar çocuğu öldürmeye kıyamaz ve çocuğun kendi ölmesi veya vahşi hayvanlara yem olması için ormanda ayak bileğinden bir ağaca asar, krala ise çocuğu öldürdüğünü söyler.
Ormanda ağlamaları duyan bir çoban çocuğu bulur ve onu Korint Kralı Polybus’a götürür. Çocuğu olmayan kral bu çocuğu evlat edinir ve ağaca bağlandığı için ayağı şişmiş olan bu oğlana “şiş ayak” anlamına gelen Oedipus adını verir.
Evlatlık olduğunu bilmeden büyüyen Oedipus bir gün evde verilen bir davete gelen bir misafir tarafından evlatlık olduğunu öğrenir.
Kral ve kraliçe onu öz oğulları olduğuna ikna etmeye çalışsa da Oedipus’un aklında sorular kalmıştır, şüphelerini gidermek için Delphi kahinine gider.
Kahin evlatlık konusunda bilgi vermez ama baba katili olup annesiyle evleneceği ve büyük felaketlere yol açacağı kehanetini yeniler. Bunların olmasından korkan Oedipus çareyi ülkesinden, ailesinden kaçmakta bulur.
Yeni yaşayacak bir yer bulmak için yollarda yürürken bir arabacı ayağını ezer ve tartışma yaşanır. Sinirlerine hakim olamayan Oedipus arabacıyı ve içerisindeki yolcuyu öldürür fakat bilmediği şey arabadaki yolcunun öz babası, Thebia Kralı Laios olduğudur. Kehanet gerçekleşmeye başlar, Oedipus artık baba katilidir.
Tabi hikaye burada da bitmez…
Ama sizin gözlerinizin yorulduğunu düşündüğümden yazımın devamını arkası yarına bırakacağım…
İyi geceler diliyorum…
Emine Pişiren/ Akçay























