Alman usulü ödeme yöntemi nedir?
Almanlar düzenli ve kurallı insanlardır. Herkesin kendi harcamasını karşılaması ya da eşit bir şekilde hesabın kişi sayısına bölünmesine Alman Usulü denir. Kimileri için adil düzen, kimileri için ekonomik koşullar sonucunda düşülen durum. Almanların bu alışkanlığının temelinde tarihi sarsıntılar bulunduğunu hiç düşündünüz mü? Almanları cimri olarak düşünebilirsiniz ama Alman usulü ödemenin uygulama tarihçesi oldukça ilginç. Şartların zorladığı bir dönemde ortaya çıkmış.
Dünya’nın yaşadığı iki büyük savaşın da başrolünde bulunan Almanya, Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sonrasında büyük bir borç ve savaş tazminatı yüküyle baş başa kalmıştı.
Hükümet borç ödemeleri ve döviz alımı için mark basmaya başladı.
Emisyon arttıkça Alman markı da değerini hızla kaybediyordu. Fakat kriz asıl Almanya 1923 yılında borç geri ödemelerini yapamayınca yaşandı.
1923 yılının Ekim ayında Almanya’da enflasyon ayda yüzde 29.500’e kadar çıkmıştı ve fiyatlar her üç-dört günde bir ikiye katlanıyordu. O yıl Ocak ayında 250 mark olan bir somun ekmek, Kasım ayında 200 milyon marka satılıyordu. İnsanlar maaşlarını bavullarla alıyordu. 1923’de Almanya’da değerini iyice kaybeden para birimi mark ile çocuklar kule yapıyordu.
Bu döneme ilişkin bazı hikâyeler hâlâ anlatılır. Mesela maaşını eve götüren bir adamın bavulu çalınmış, ama hırsız içindeki parayı boşaltıp bavulu götürmüştü. Ya da bir adam bir çift kundura almak için Berlin’e gider ama Berlin’e vardığında elindeki para ancak bir kahve ve dönüş bileti almasına yetmişti.
Yılın sonunda hükümet tarım arazileri ile desteklenen yeni bir para birimi sürdü. Bu yolla fiyatlar istikrar kazandı ve daha sonra Almanya’nın alacaklıları savaş tazminatlarını yeniden yapılandırmayı kabul ettiler.
Almanların bu iki dönemde yaşadıkları gelenek ve alışkanlıklarını da şekillendirdi.
Almanların dörtte üçü hâlâ ödemelerini nakit parayla yapıyor. Kredi kartı ya da mobil cihazlarla ödeme yapmaktan kaçınıyorlar. Çünkü onlar için veri güvenliği pratiklikten çok daha önemli. Ayrıca Almanlar kanaatkâr ve tasarruflu bir toplum olma özelliğini de koruyor.
“Hiper enflasyon yaşayan ülkelerde her şey peşin alınıp satılır. Yaz sonra ödeyeyim olmaz. Fiyatlar sürekli arttığı için insanlar restoranlara ödemeyi yemeden yapar. Almanya bunu iki büyük savaş sonunda yaşadı. Kimse kimseye borç vermedi. Alman usulü buradan geliyor.” Sadi Uzunoğlu
Kaynak: https://onedio.com/haber/hesabi-alman-usulu-odemek-ne-demek-ve-nereden-cikti-1045316