Haftada 3-4 gün içki içenlerde diyabet riskinin azaldığı, bu bakımdan şarabın ilk sırada geldiği bildirildi.
Diabetologia isimli dergide yayınlanan araştırma için 77 bin kişinin hangi içkiyi, ne sıklıkta ve ne miktarda içtikleri belirlendi ve bunlar 5 sene takip edildi (1).
Bu sürede 859 erkek ve 887 kadında diyabet teşhis edildi.
Analizlerde, diyabet riskinin haftada 3 kez içen kadınlarda yüzde 32, erkelerde ise yüzde 27 daha az olduğu görüldü.
Diyabet riski, haftada 14 alkollü içecek tüketen erkeklerde yüzde 43 ve haftada 9 içki tüketen kadınlarda yüzde 58 daha az idi.
İçkiler arasında kan şekerini düzenlemede rolü olduğu bilinen polifonilerdenzengin şarabın özellikle faydalı olduğu belirlendi.
Diyabet riski, haftada 1-6 bira içen erkeklerde haftada birden az bira içenlere göre yüzde 21 az bulunurken, kadınlarda herhangi bir etki ortaya konamadı.
Diğer çalışmaların aksine aşırı içki içme (bir defada 5 veya daha fazla kadeh içme) ile diyabet riski arasında bir ilişki bulunmadı.
Daha önce de haftada birkaç gün içmenin kalp krizi felç gibi damar hastalıklarını önlediği ama aynı zamanda siroz ve pankreatit risklerinin de arttığı gösterilmişti.
Gelelim neticeye
BİR: Bu tür araştırmalar yönteminden dolayı bir sebep-sonuç ilişkisi değil ancak bir birlikteliği gösterir ki o birlikteliğe de daima ihtiyatla yaklaşmak icap eder.
Bu araştırmada da alkolle beraber beslenmenin dikkate alınmaması affedilebilir bir hata değil. Alkol içenlerde diyabet riskinin içmeyenlere göre daha az olması, alkol içmeyenlerin şekerli meşrubatı tercih etmesiyle de ilgili olabilir.
İKİ: Bu araştırmadan “Diyabetin sebebi insülin direnci değil alkol eksikliğidir” veya “diyabetten korunmak için diyet ve egzersiz yerine yeteri kadar içmek daha doğrudur” şeklinde bir sonuç çıkaranlara mutlaka bir alkol muayenesi gerekir.
ÜÇ: Bu akşam bütün meyhanelerde kadehler bu araştırmayı yapanların “Şerefine” kalkacaktır, eminim.
DÖRT: Unutmayın, alkol bir zehirdir ve bakın ben değil koskoca Dünya Sağlık Örgütü bile 200’ den fazla hastalığı alkolle ilişkilendiriyor (2).
Kaynaklar:
1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4359-3
2. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs349/en/