Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 14, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Akıllı Binalarda Oturmak Akıllı Adam İşi mi?

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
23 Nisan 2014
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Büyük şehir insanlarının çoğu zamanlarının neredeyse tamamını kapalı mekânlarda geçiriyor. Bunların önemli bir kısmı gökdelen, plaza veya alış-veriş merkezleri cinsinden yapılar.

Dışı giydirme cam cepheli, merkezi olarak ısıtılan, otomatik olarak aydınlatılan, kapıları elektronik olarak açılan kapatılan, içi uzaktan kumandahasta binalarla çalışan elektronik aletlerle dolu binalara akıllı bina da deniliyor.

Bu binaların pencereleri olduğunu görürsünüz ama camları açıp da odalarınızı havalandıramazsınız, çünkü binanız merkezi olarak havalandırılmakta, ısıtılmakta ve nemlendirilmektedir. Enerji tasarrufu için de bu havanın çok iyi korunması gerekmektedir.

Akıllı binalarda yaşamanın pek çok iyi tarafı olduğu gibi sağlığımızı etkileyen olumsuzlukları olduğu da giderek daha çok dikkat çekiyor. Çünkü bu tür kapalı mekânların havası bazen dışarıdaki havadan çok daha kirli olabiliyor. Dış hava kirliliğinden başka bir de ‘bina içi hava kirliliği’ var.

Son senelerde büyük şehirlerimizde sayıları her geçen gün artan gökdelenler, plazalar, oteller, iş merkezleri gibi kapalı binalara girdiğinde bir takım rahatsızlıklar hisseden insanların sayısı katlanıyor.

Meselâ, sizin de buralarda

  • Boğazınız kuruyor mu?
  • Başınız ağrıyor mu?
  • Burnunuz tıkanıyor mu?
  • Hâlsizlik, uyuşukluk veya sersemlik hissediyor musunuz?
  • Gıcık şeklinde bir öksürük oluyor mu?
  • Nefes alıp vermeniz sizi sıkıyor mu?

Bu belirtilerin en az biri bile ortaya çıkıyorsa, aman dikkat ‘Hasta Bina Sendromu’ adı verilen yeni bir hastalıkla, bir modern zaman hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz!

Hasta bina sendromu

Bina Hastalığı, Toksik Büro Sendromu, Kapalı Bina Problemleri, Bina-içi Hava Kirliliği gibi birçok başka isimle de bilinen HBS özellikle yeni yapılmış ya da döşenmiş binalarda çalışan kişilerin bir sorunu olmakla birlikte, bu ortamlarda kısa süreli bulunanlarda bile görülebiliyor.

HBS, çalışanların verimini azalttığı için ekonomik bakımdan da çok önemli sonuçlar doğuruyor.

HBS teşhisi için, bu belirtileri gösteren kişilerde saman nezlesi, astım, farenjit gibi başka bir hastalığın olmaması ve şikâyetlerin tatil günlerinde ya da binadan uzaklaşıldığı zaman tamamen ortadan kalkması gerekiyor.

HBS’ NİN BELİRTİLERİ:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Uyuşukluk, yorgunluk hissi
  • Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşırma
  • Boğazda yanma ve kuruluk hissi
  • Gıcık şeklinde öksürük
  • Gözlerde sulanma, kızarma, kaşınma
  • Kas ağrıları
  • Göğüste sıkışma hissi
  • Cilt kuruluğu, ciltte kaşıntılar
  • Burun kanaması
  • Koku ve tat alma bozuklukları
  • Konsantrasyon güçlüğü

Bu belirtilerin hepsinin bir kişide genellikle aynı anda görülmediğini hemen hatırlatalım!

Sebebi tam bilinmiyor

HBS’ nin ilk önceleri çalışma ortamının yarattığı strese bağlı olabileceği ileri sürülmüşse de, sonradan bu hastalığın stresle bir ilgisi olmadığı kanaatine varılmıştır.

Bugün, HBS’ nin bina havasının kirliliğinden kaynaklandığı görüşü kabul görmektedir.  Bu kirliliğin ortaya çıkmasında, bina havasını kirleten pek çok faktörün yanında, merkezi ısıtma ve nemlendirme sistemlerinin enerji tasarrufu sağlamak amacıyla havanın sadece yüzde 20’sinin değiştirilmesi esasına göre çalışması da rol oynamaktadır.

Klimaların iç ortam havasındaki negatif iyon yoğunluğunu azaltmalarının da HBS oluşumda önemli olduğu düşünülmektedir. Solunan havadaki negatif iyonların azalması, vücudumuzda serotonin salgılanmasına yol açarak baş ağrısı, migren krizleri, baş dönmesi, halsizlik, uyuşukluk, konsantrasyon azalması gibi belirtilere yol açabilmektedir.

Bina havasını neler kirletebilir?

Bina havasını kirleten sayısız kaynak ve madde var. İşte  bunlardan bazıları:

  • Plastik eşyalar, odaları ayıran bölmeler, sunta, duralit, fiberbord gibi malzemeler, boya, tutkal, yapıştırıcı, boya soyucu maddelerden kaynaklanan formaldehit ve uçucu organik bileşikler (VOC)
  • Vinil halı ve temizleme sıvılarından kaynaklanan hidrokarbonlar
  • Söndürülmüş flüoresan lambalarından saçılan PCB
  • Kuru sistem fotokopilerden ve bilgisayar ekranlarından yayılan ozon
  • Islak sistem fotokopilerden yayılan kokusuz hidrokarbonlar
  • Böcek ilaçları, kozmetikler, diğer aerosollar
  • Yemek pişirme amacıyla kullanılan aletlerden kaynaklanan azot oksitleri
  • Bina içindeki bitkiler
  • Sigara dumanındaki çeşitli kimyasal maddeler
  • Bina içindeki araba garajlarından kaynaklanan karbon monoksit ve diğer kirleticiler
  • Virüs, bakteri, küf, polenler gibi biyolojik kirleticiler

Kadınlar daha fazla etkileniyor

Araştırmalara göre, HBS kadınlarda ve sekreter, tezgâhtar gibi alt kademe çalışanlarda daha fazla, üst düzey yöneticilerde ise daha az görülüyor. Özellikle risk altında olanlar, tüm gün bilgisayar başında çalışan kişiler.

Bunun, ekranların çevresinde bir elektrostatik alan oluşması ve bu alanda daha fazla kirleticinin toplanmasına bağlı olduğu düşünülüyor. Çalışma masaları yakınlarında fotokopi, lazerli yazıcılar gibi ozon oluşumuna sebep olan aletlerin bulunmasının da belirtilerin fazlalığı ile ilgili olması kuvvetle muhtemel.

Bir de bina içinde bulunan insanların sayısı çok önemli. İnsan sayısı ne kadar fazla ise HBS görülme ihtimali de o kadar fazla oluyor.

HBS’ nin kadınlarda neden daha fazla görüldüğü konusunda kafa yoran uzmanlar, bunu kadınların erkeklere göre vücutları ile daha çok ilgili olmaları ve şikayetlerini daha çok bildirme eğiliminde olmaları ile açıklıyorlar.

Görülme sıklığı

Amerika’da yapılan bir araştırmada, gökdelenlerde çalışanların yüzde 20’sinin iş performanslarının etkilendiği, yüzde 10’unun ise yorgunluk, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, solunum güçlüğü, göz tahrişi gibi ciddi sorunlar yaşadıkları belirlendi.

Amerika’ da her dört binadan birinin Hasta Bina Sendromu’ na sebep olacak özelliklerde olduğu ileri sürülüyor.

Danimarka’da 3500 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada da akıllı binalarda çalışanların yüzde 27’sinde göz, burun ya da boğaz tahrişi ve yüzde 36’sında ise baş ağrısı, yorgunluk, hâlsizlik gibi genel belirtiler olduğu saptandı.

Bunlar çok önemli

Görünen o ki merkezi olarak havalandırılan, nemlendirilen, ısıtılan dev alış-veriş merkezleri ve gökdelenlerden kaçış yok. Bunların sayısı özellikle büyük şehirlerimizde her gün artıyor. Buna paralel olarak önümüzdeki senelerde HBS’ nin artması da hiç şaşırtıcı olmayacak.

HBS’ yi tamamen ortadan kaldırmak mümkün değilse de aşağıdaki tavsiyeler mutlaka işe yarayacaktır:

  • Kirlilik kaynağının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi: Isıtma, havalandırma ve air-condition sistemlerinin rutin bakımlarının düzenli olarak yapılması, sigara içiminin yasaklanması.
  • Merkezi olarak ısıtılan, havalandırılan binalarda, iç ortam havasının daha fazla oranda değiştirilmesi
  • Havayı temizleyen aletlerden (air-cleaner) yararlanılması
  • Bina içinde çalışan personelin eğitimi
  • Bina içindekilerin zaman zaman temiz hava alabilecekleri ortamların oluşturulması
Paylaş
Etiketler: Akıllı Binalarbina içibüyük şehirhava kirliliği
Önceki Yazı

Pekdaş’ın Zor Savaşı

Sonraki Yazı

Yaşam Hakkı, Porta Rico, Su ve Dünya Bankası!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Yaşam Hakkı, Porta Rico, Su ve Dünya Bankası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Çözümsüzlük (l)

Çözümsüzlük (l)

14 Aralık 2025
Gönüllü Sağlıkçı

Gönüllü Sağlıkçı

14 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lll)

14 Aralık 2025
Aralıkta

Güllü

14 Aralık 2025

Halkın İradesi

13 Aralık 2025
Gençlik Nereye?

Gençlik Nereye?

13 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap