Yurt içinde ve dışında Uluslararası onlarca toplantıya katılan Ahmet Tufan Şentürk’ün hayatı, Selçuk Üniversitesi öğrencilerinden Dilek Sekücü’nün mezuniyet tezine konu oldu. Öğretmen Tülay Ayaz Ş’de Ahmet Tufan Şentürk’le ilgili bir tez hazırladı.. Yahya Akengin’in yazdığı Torosların Öbür Yüzü adlı oyun, TRT Radyolarında oynandı.. H. Rıdvan Çongur’un yazdığı kitap esas alınarak TRT Televizyonlarında yapımcı Taha Feyizli uygulamasıyla Ahmet Tufan Şentürk belgeseli yapıldı ve gösterime sunuldu…
Ahmet Tufan Şentürk 2005 yılının ilk yarısından itibaren rahatsızlandı.. Yeğenleri Mustafa Şengül, Yücel Şentürk ve Nuran Şentürk Karakılıç bakımı için özen gösterdiler.. Bu rahatsızlık döneminde, sevdikleriyle, dostlarıyla görüştükçe moralinin biraz düzeldiğini, sevindiğini gördük…
İsa Kayacan tarafından hazırlanan Armağan-3 adlı kitaptan sonra,yine İsa Kayacan tarafından hazırlanan Armağan-4, adlı Ahmet Tufan Şentürk’le ilgili kitabın yayımının istenilen ve beklenilen sürede sonuçlanamaması üzüntü kaynağı oldu.
Nihayet 05 Mayıs 2005 tarihinde Armağan-4 adlı kitabın basılmış şekliyle tamamı İsa Kayacan tarafından evine götürüldüğünde Ahmet Tufan Şentürk hocanın, yüzü güldü, gözleri parladı, yüzünde güller açtı. Sevinebildiği kadar sevindi, kitabı öptü, başına koydu, evirdi-çevirdi tekrar tekrar baktı, baktı. İsa Kayacan’la kucaklaştı, belirli bir süre bu kucaklaşmayı sürdürdü.. Sürekli basın kartı sahibi, Şair-Yazar Ahmet Tufan Şentürk aldığı pek çok ödülle de Türk edebiyatının önde gelen isimleri, imzaları arasında yer aldığını kanıtladı.. 09 Mayıs 2005 Pazartesi günü saat 14.30’da vefat eden Ahmet Tufan Şentürk, 10 Mayıs 2005 tarihinde Ankara Hacı Bayram Camii’nde kılınan öğle ve cenaze namazlarının ardından;
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ambulansıyla vasiyeti gereği doğum yeri Karaman ili, Sarıveliler ilçesi eski adı Lamos, yeni adı Esentepe köyüne doğru saat 13.30’da, dostlarının, sevenlerinin gözyaşları arasında Hacı Bayram Camii’nden ayrılındı. Cenaze arabasında, manevi evlatlarının ilk sıralarında yer alan Mustafa Ceylan, Cevat Uygur bu satırların yazarı İsa Kayacan vardı.Akrabalarından birinin kullandığı ve içinde Mustafa Şengül ve Yücel Şentürk’ün bulunduğu ayrı bir münibüsle de yola çıkıldı.
Saat: 20.00 dolaylarında Esentepe köyüne varıldı. Ahmet Tufan Şentürk’ün akrabaları, köylüleri toplu olarak bizi bekliyorlardı… Köy camiinde yeniden cenaze namazı kılındı… Akşam ve cenaze namazlarından sonra köy mezarlığının girişinde geniş bir alanı olan yerde, lüks lambası ve ışıldakların aydınlattığı bir ortamda, Türk şiirinin ustası, çınarı Ahmet Tufan Şentürk toprağa verildi…
Orada yöresel bir gelenek olduğu için, hocanın dua okumasından önce bir kişi konuşma yapıyormuş. O konuşma yapma şerefi İsa Kayacan olarak bana verildi.
Kısa ve özet olarak Ahmet Tufan Şentürk hakkında bilgi aktardım, belkide bilinenleri tekrarladım.. Mustafa Ceylan’ın da birkaç cümle söylemesi talebimi ilettim.. Mustafa Ceylan’da babası hakkında kısa bir konuşma yaptı… Koca çınar, Ahmet Tufan Şentürk hasretiyle yaşadığı, özlediği köyünün toprağına kavuştu…
Duaların okunuşundan sonra toplu olarak oradan ayrılındı.. Ahmet Tufan Şentürk ağabeyimiz orada kalmıştı… Ama bizimleydi, bizimle olmaya devam edecekti.. Akrabalarının, köylülerinin misafirperverliklerinden sonra Ahmet Tufan Şentürk’ün doğduğu eve gidildi…
Ev yenilenmişti,ama doğum yeri orasıydı Ahmet Tufan Şentürk’ün.
Köydeki “Ahmet Tufan Şentürk Caddesi” tabelasının önünden geçtik.Cenaze arabasıyla ben İsa Kayacan, Mustafa Ceylan ve Cevat Uygur Ankara’ya dönmek üzere Ahmet Tufan Şentürk ağabeyimizle,yakınları ve köylüleriyle vedalaştık.
11 Mayıs 2005 Çarşamba sabahı gün ışırken Ankara’daydık..
Ama, Ahmet Tufan Şentürk Ankara’da yoktu artık…
Biz onsuzduk..
Bunun bir gerek olduğunu düşünmeye, inanmaya başlamıştık…
Ahmet Tufan Şentürk usta,Doğum yeri Esentepe köyünde hemşehrileriyle beraberdi.
Bu gerçeği kabullenmeye mecburduk!..
***