Adab, Edep, terbiye ve ahlak kuralları için söylenir. Her milletin kendine has ÂDÂB-I MİLLİYESİ ve muaşeret kuralları vardır. Yani adab-ı umum iyesi, adabı erkanı diyebilirsiniz.
Bizim yüce Türk İslam Milletinin adabını ne kadar biliyor, ne kadar yaşıyor, tatbik ediyoruz veya gelecek nesillere öğretebiliyor muyuz, örnek olabiliyor muyuz? Bunlar bizi ve toplumu ne kadar veya kaçta kaçını ilgilendiriyor? Önce kendi nefsimizden ailemizden başlayalım. Çevremizde ki büyüklere saygı, küçüklere sevgimizi ne kadar yansıtıyor, ne kadar karşılık alıyoruz..! Apartmandaki komşuluk ilişkilerimiz, selamlaşmamız, komşu haklarına riayet kurallarımız, yolda yürüyüşümüz, ticaretteki alış verişlerimiz, cami içerisinde ki davranışlarımız, hasılı yememizde, içmemiz de, tuvalet kullanmamızda, çevre bilincinden sayın sayabildiğiniz kadar beşeri insan ilişkilerini bugüne kadar sorguladık mı?
Çevremiz bizim davranışlarımızdan dolayı arkamızdan veya yüzümüze karşı takdir mi, yoksa başka bir şey mi söylüyor diye merak ettik mi veya boş verip kim ne derse desin deyip hayvan davranışlarımıza düşünmeden devam mı diyoruz. Ne ALLAH dan korkan, ne de İNSAN dan utanan bir varlık mıyız? Acaba….!
Efendimiz Hz. Muhammet s.a.v. BEN GÜZEL AHLAKI TAMAMLAMAK İÇİN GÖNDERİLDİM. Rabbim beni güzel surette edeplendirmiş sözü ile bizlere örnek olmadı mı?
Ne oldu da bu kadar bu aziz necip Türk İslam Milletinin bugünkü toplum içerisinde ki saygısızlık, sevgisizlik, adab-ı muaşeret kurallarını hiçe sayan bir güruh olduk ha..! Soruyorum size çevresinden bir şekilde olmaması gereken davranışlardan rahatsız olmayanız var mı? Herkes bir şekilde birbirinden rahatsız. Yani insanoğluna yakışmayan davranışlar yüzünden nerede o öğretmen öğrenci ilişkileri. BANA BİR HARF ÖĞRETENİN KÖLESİ OLURUM diyen Hz. Ali r.a. ın ahlakı. Eline, beline, diline sahip ol diyen Hacı Bektaşi Velilerin sözleri, VEL HAYA VEL İMAN. UTANMASI OLMAYANIN İMANI KAMİL OLMAZ hadisini ne kadar çevremizde görebiliyoruz. Edebi bilmiyor san…! Edepsizden öğren hiç olmaz sa.! Adamın öğrenmeye ne ihtiyacı, nede niyeti var.
Bu işler sözle, yazmakla,çizmekle olmuyor. Fiiliyata geçirmek illa yaşamak, yaşamak ve örnek olmak, yüzlerin kızarması lazım.
Bence bütün sıkıntılarımızın kaynağı ADAB-I MUAŞERET kurallarını hiçe saymamız. Bunu her yerde görmek mümkün. Çarşıda, pazarda, trafikte, apartmanda, camilerde kılık kıyafetimizde, oturmamızda, kalkmamızda, konuşmamızda vs. Her gün her an her saat görüp şahit oluyoruz. Rahatsız oluyoruz. Üzülüyoruz, kimseye lafta söylenmiyor bir şey yapamamanın ızdırabı içinde LA HAVLE ÇEKİP, YA SABIR veya ıslah olması için dua, ıslah olmadığı takdir de şeytanından bulsun diye beddua, başka bir çıkarı da yok.
Müdahale ettiğiniz anda karakol, hastane, hapishane yolları açık hak hukuk, hak götüre. Onun için bananecilik, bana değmeyen yılan bin yaşasın. Çünkü edeplilerin sayısı az, birlik ve beraberliği, birbirine destek olmamalarından meydanı boş bırakmaları, edepsizlerin işlerini kolaylaştırıyor. Namuslu dürüst insanlar namussuzlar kadar cesur olmadığı müddetçe, o ülke hiçbir konuda iflah olmaz bu söz boşuna söylenmemiş.
Kimse ayranım ekşi der mi.! Ben edepsiz’im diyeni görüp duydunuz mu?
Ben hal ve hareketlerimde çevreme, aileme, kendime, sıkıntı veriyorum diyene şahit oldunuz mu? YOK çünkü edepsizler çevrelerinde edepli çoğunluğun birlik ve beraberliğini göremiyor ki! Çevresinde herkesi kendine benzetiyor. Haklı da edepli sayısı toplumda ne kadar sizce % 75 Mİ ? % 25 Mİ ? İsterseniz anketörler sürelim sahaya… Sonucu merak eden çevresine baksın, soruştursun, analiz etsin mantığıyla bilgisi dahilinde sonuca ulaşacağını biliyorum.
4 de 1 okuyucularımı ALLAH C.C Hu edepsiz insanlardan muhafaza etsin AMİN. Edepli yaşamayı örnek olmayı da ayrıca nasip etsin. AMİN. Bu vatanın, milletin edepli gelecek nesillere ihtiyacı var gerisi teferruattır.
Edepli insanlara sevgi, saygı ve hürmetlerimle sayıları inşallah % 25 den % 75 leri bulur ümitlerimle, ( hiç de ümidim yok sadece umut ve avunmam…)
4 de 1 ler’e yani % 25 ler’e özel şükranlarımı arz ederim.
EDEP BIRAKMAZ.
EDEPSİZE SÖZ.
EDEPSİZ;
EDEP SÖZÜNDEN,
NASİPSİZ.
Cahit YETGİN’DEN 4 de 1
Umarım 1/4’e girenlerdenimdir. Elimizden geldiği kadar dikkat etmeye çalışsak da, bazı kuralları (adab-ı muaşereti) yeni nesil fazla, gereksiz bulabiliyor! Hatta bu kadar detayın fuzuli olduğunu söyleyenler var! Oysa trafik kurallarına uymak ne kadar gerekli ise, İNSANIN, İnsan olmanın kurallarına uymak da o kadar önemlidir. Yüreğinize sağlık üstadım.