Hisse senedi piyasaları ABD öncülüğünde alıcılı bir seyir izliyor. Geçen hafta Cuma ABD verilerinin iyi gelmesi ile ABD endeksleri günü 10500 üstüne çıkarak kapadı. Ardından Fransa dan Yunanistan için destek anlamına gelen açıklamalar gelince bu seferde Euro değer kazandı ve uluslar arası piyasalarda olumlu hava devam etti. Hafta başı Asya da gelen alımlar ve Avrupa endekslerinin de artıda seyretmesi IMKB’yi de iyi bir başlangıç a hazırladı. Kısa vadede borsaların olumlu havasını sürdürebileceğini görebiliyoruz.
IMKB endeksi 53.000 direnç noktasına doğru hareketini sürdürmeye devam edecektir. 53.500 teknik direnç ve 54.000 güçlü dirençler karşımızda durmaktadır. Bu noktalarda endekste gelebilecek satışlardan dikkatlice kaçınmak lazım. Bunun yanında endeksin geri çekilme sinyalini de 52500 seviyesi belirleyecektir. Özellikle hafta içi 52500 seviyesi korunamazsa 51000 seviyesi kritik olacaktır. 51.000 seviyesi kırılırsa endeksin daha düşük seviyeleri kısa vadede test etmesi beklenebilir.
Aynı şekilde hisse bazında da endekse paralel gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz. IMKB yi son zamanla da yukarda tutan en önemli etlen bankacılık hisseleri olmuştur. IMKB yeni haftaya alıcılı başlamış olsa da güçlü bir görünüm sergilemiyor. IMKB yi olumlu etkileyecek en önemli rüzgar ABD borsalarının direnç seviyelerini kırmış ve 11.000 e doğru bir hareket yapacak olma ihtimalidir. Bunun dışında endeksi yukarda tutacak çok önemli argüman şu sıralar bulunmamaktadır.
Genel olarak olumlu havadan emtia ve enerji fiyatları da etkilenmiş görülmektedir. Baltıc Dry endeksi Cuma günü ciddi bir artışa imza attı. 18 Ocaktan bu yana en yükse seviyesi olan 3242 ye % 4 neredeyse artarak ulaştı. Petrol 82 dolara bakır 7600 dolara Altında 1135 dolara kadar yükseldi.
Pariteler artık daha bağımsız hareket ediyor.
Dolar ile hisse senedi piyasalarının ilişkisi bitti gibi duruyor. Geçtiğimiz Aralık ayında beri ABD dolarının düşük seyrettiği dönemlerde hisselerin yükseliyor olması paradoksu artık değişmiş ve tamamen hisse parite ilişkisi şimdilik sona ermiş gibi duruyor. Başta Yunanistan, Portekiz, ispanya ve İrlanda da ki bütçe açıkları sonrası borçlanma zorluklarının Avrupa ortak para birimi Euro üzerinde baskı yaratması nedeni ile yatırımcıların tekrar güvenli liman olarak dolara yönelmeleri olarak gösteriliyor. Tabi doların değer kazanmasında sadece bu faktörler değil ABD ekonomisine dair olumlu sinyallerinde alınması etkili oldu.
Çin Kur politikasında reforma yapacağı beklentisi hakim.
Çin ticaret bakanı Chen Deming, ülkesinin kur politikasında kademeli ve kontrollü bir şekilde reform yapmaya devam edeceğini söyledi. Çin’in tüm finansal politikalarının, Çin’in global kredi krizi sırasında ekonomiyi desteklemeye yönelik teşvik paketinin parçası olduğunu belirterek, “ Teşviklerden çıkış, tüm bu politikaların ortadan kaybolacağı anlamına gelmiyor. Onlarda orada olacak, ancak bazı ince ayar olacak” diye konuştu. New York Ünv. Öğretim Görevlisi Prof. Nouriel Roubini Çin’in global ekonomiye ilişkin süper ihtiyatlı görünüm nedeni ile gelecek 12 ayda yuan da değerlenmeyi %4 ile sınırlayacağını öngördü. Uzmanlar ise yuan’ın 31 mart 2011’e kadar yüzde 5-6.5 arasında değer kazanmasını bekliyorlar. Yuan, Temmuz 2005-Temmuz 2008 arasında yüzde 21 değerlendi.
Türkiye için veri akışında bir sürpriz beklenmiyor. ABD de veriler Perşembe ve Cuma günleri yoğunlaşacak.
Elazığlı hemşerilerimize Depremden dolayı kayıpları için Allah tan Rahmet ve baş sağlığı, yaralılar içinde acil şifalar diliyorum.
Faruk Bakaç