“Ozon tedavisi” veya diğer ifadeyle “ozon terapi” modern tıbbın kabul etmediği bir alternatif tıp yöntemidir ama modern tıp tarafından reddedilmesi o tedavinin faydasız veya zararlı olduğu manasına da gelmemelidir.
Prensip olarak alternatif tıbba da ozon tedavisine de karşı olmamakla beraber bu tedavi yönteminin tüm dünyada olduğu gibi bizde de “suiistimal edildiğine” inanıyorum.
Kerameti kendinden menkul bir takım uzmanlar ozon tedavisini yaşlanmayı geciktirmekten kansere, kalp-damar hastalıklarından romatizmaya, AİDS’ ten multipl skleroza, astıma, bel fıtığına… her derdin çaresi gibi göstererek insanları kandırıyor.
Ozonun enerjiyi artırdığı, gençleştirdiği, kan dolaşımını hızlandırdığı, kanı temizlediği, beyin fonksiyonları ve hafızayı güçlendirdiği, bağışıklığı kuvvetlendirdiği, metabolizmayı hızlandırdığı… ve benzeri ifadelerin tümü de “gerçek dışıdır”.
Ozon tedavisi nasıl yapılıyor?
Ozon tedavisi daha çok ozonun vücuda çeşitli gazlarla veya sıvılarla karıştırılarak deri altına, kas içine, rektuma veya vajinaya zerki suretiyle uygulanıyor.
Hastanın bir miktar kanının alınıp bunun ozonla muamele edildikten bir süre sonra tekrar geri verilmesi şeklinde bir yöntem (“oto-hemo-terapi”) de vardır.
Solunum yoluyla oksijen tedavisi ve hiperbarik oksijen tedavisinin ozon tedavisi ile hiçbir alâkası yoktur.
Ozon tedavide işe yarayabilir mi?
Ozon tedavisi şarlatanların elinde halkın sömürülmesi için kullanılıyor olmakla beraber ozonun hiçbir faydası olmadığını söylemek de doğru olmaz.
Ozonun bazı hastalıklarda elbette faydası olması veya tedaviye yardımcı olması mümkündür; çünkü mesela ozonun bakteri, virüs ve mantar öldürücü etkisi vardır ve ozon zaten dezenfektan olarak da kullanılıyor.
Ozon, bakterilerin hücre duvarındaki fosfolipit ve lipoproteinleri okside ediyor; virüs kapsitlerini hasra uğratıyor; mantarlarda hücre büyümesini önlüyor.
Bu özelliğine göre ozon açık iltihaplı yaraların tedavisine katkı sağlayabilir ama ozon tedavisini tavsiye edebilmek için bu durumda ve diğer hastalıklarda ne kadar etkili olduğunun ve emniyetinin bilimsel araştırmalarla ispatlanması gerekir.
Ozonun laboratuar ortamında HIV partiküllerini etkisizleştirdiği de gösterilmiştir ama bunun tedavideki önemi bilinmiyor.
Farelerde yapılan bazı araştırmalarda kanser tedavisinde etkisi olabileceğini ortaya koyan bulgular vardır fakat bu ozon tedavisinin kanserde kullanılabileceği manasına gelmez.
Ozon hücreleri hasra uğratan oksidan bir madde olduğu için çok ciddi yan etkilere yol açması mümkündür.
Gelelim neticeye
BİR: Ozon tedavisinin etkinliği ve emniyetini ispat eden yeterli bilimsel deliller yoktur.
İKİ: Ozon tedavide hiç kullanılmamalı, tamamen zararlıdır da demiyorum.
Ozon tedavisinin bilimsel yöntemlerle araştırılması doğru olur ve enfekte yara ve diş çürüklerinden başlanabilir.
Diğer hastalıklar için de önce hayvanlar üzerinde tecrübe ve bilgi sahibi olunması gerekir.
ÜÇ: Sağlık Bakanlığı’ nı acilen “mucizeler yaratan ozon tedavisi” adı altında gerçekleştirilen “şaklabanlıklara” dur demeye ve gerekli kanuni düzenlemeleri yapmaya davet ediyorum.
Ozon nedir ? sorusunun cevabı: http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/24/bir-tavsiye/ozon-nedir/