«Beylikdüzü’ne aday değilim. Keçiören’e adayım” manşetiyle Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yalçın’ın Külupler Birliği iftarından önce yaptığı özel açıklamanın haberini ben yazdım.
İftara katılmadan önce, Başkan Yardımcısı Yalçın’ın Beylikdüzü’ne başkan aday adaylığı için adının konuşulmasından dolayı, bunu mutlaka herkesin içersinde kendisine sormalıydım.
Yeni açılan Ali Nazik değil, Ala Nazik restaurant’ta düzenlenen iftarda ilçenin kanaat önderleri, protokolü, kulüp yöneticileri ve çok sayıda tanıdık sima vardı. Yalçın’ın böylesine görkemli iftar yapması, söylenilenleri doğrular anlamdaydı.
Ortamda açık soru sormamın imkansız olduğunu görünce, yanına yaklaşarak, “Bir soru sormak istiyorum. Sorabilir miyim?” diyerek telefonumun ses kayıt bölümünü açtım. “Başkan isminiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığı için geçiyor, aday aday mısınız? Avcılar için konuşuluyor. Haber yapacağım.”
Başkan Yalçın, tereddütsüz tüm kibarlığı ile soruma yanıt verdi. “Bugüne kadar partimizden herhangi bir yere aday olmadım. Partimizde görev verilir. Beylikdüzü’ne belediye başkan adayı değilim. Aday olmayı düşünürsem de Ankara Keçiören’den aday adayı olurum.” Sorumun yanıtını aldığımda baktım, telefonumun ses kayıt bölümünde kayıt yok. Aynı soruyu iki kere tekrarladım ve Başkan Yalçın da yanıtını iki defa tekrarladı. Ancak ikinci defa da kayıt yapılmamıştı. Fazla meşgul etmemek için, ‘tamam başkan ben yanıtımı aldım. Teşekkür ederim’ diyerek yanından ayrıldım.
Ertesi günü haberi manşetini, spotunu ve haberi yazarak yazı işlerine bıraktım.
****
Çocuklar olduğu günden beri Cumartesi ve Pazar günlerini aileme ayırmaya çalışıyorum. Çok büyük etkinlik yoksa mutlaka evde kalıyorum. Hafta içersinde ise gazeteye öğleden sonra uğruyorum.
Gazeteye gelmediğimde, gazeteyi internetten okuyorum. Geldiğimde ise gazetemizi ve diğer günlük, haftalık yerel gazeteleri okuyabiliyorum.
Cumartesi günkü gazeteyi ise haberle ilgili arayan ve haberle ilgili yorum yapanlar üzerine internetten okudum. Seyfettin Başkan’ın Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde CHP’den Belediye Başkan Aday adaylığını açıklayacağı toplantıya katılmak için evden çıktım ve gazeteye uğrayarak yanıma gazete alarak, haberleri daha ayrıntılı okuma fırsatım oldu.
Tabi bu arada Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yalçın arayarak sitemlerini iletti. Keçiören’e aday adayı olduğunu açıklamadığını ne konuştuğunu iyi bildiğini belirterek haberle ilgili sitemlerini iletti.
****
Telefonda kendisine de söyledim. “Beylikdüzü’ne aday adayı değilim, aday olmayı düşünürsemde Keçiören’den aday adayı olurum” cümlesinden gazeteci olarak manşete taşıdığımız spotu uygun bulmuştuk. “Beylikdüzü’ne aday değilim, Keçiören’e adayım.”
Başkan Yalçın, ‘aday olmayı düşünürsem Keçiören’den aday olurum’, cümlesinin netlik taşımadığını ifade ederken, neden sitem ettiğini anlamakta zorluk çektim. Sonra gazeteyi okuyunca, “Keçiören bahane mi? İsmail Yalçın her ne kadar Beylikdüzü’ne değil, Keçiören’e adayım’ dese de Beylikdüzü adaylığı için hazırlandığı ve ilçe Başkanı Bülbüllü tarafından desteklendiği ileri sürülüyor” yazısından dolayı bozulduğunu tahmin ettim.
****
Ancak fotoğraf altı benim haber metnimde yoktu. Yazı işlerinde ki arkadaşlarım, kendi duyumlarını ve haberden çıkardıkları yorumu fotoğraf altına eklemişlerdi.
Fotoğraf altı metni bana değil, yazı işlerindeki arkadaşarıma aitti. Yazı işleri her habere fotoğraf altı yazarken, hatta haberde değişiklik yapma hakkına sahiplerdi, haberin bütününü bozmamak şartıyla.
Ayrıca Yalçın’ı da anlıyorum. Dört yıldır beraber görev yaptığı Belediye Başkanı Yusuf Uzun’a karşı aday adayı olması etik değil. Ancak her partide herkesin her yere aday olma hakkı da demokratik bir hak.
****
Nasıl ki, 2009 yılında Büyükçekmece’ye aday adaylığı için müracaat etmesine rağmen Beylikdüzü’nden belediye başkan adayı gösterilen Yusuf Uzun’un, ‘2007 yılında Beylikdüzü’ne başkan adayı olacağını’ ilk kez ben yazmıştım. Sonrasında defalarca adaylığını gündeme getirdiğimde Vehbi Orakçı, “Yusuf abim ile aramı açmaya çalışıyorsun. Kendisine sordum, Beylikdüzü’ne aday değilmiş, Büyükçekmece’ye adaymış” dediğinde, zamanı geldiğinde aday olduğunda, “Ben Büyükçekmece’den aday adayı oldum. Partim beni Beylikdüzü’nde görevlendirdi” diyeceğini söylemiş ve yazmıştım. Ve sonunda öyle olmuştu.
Sonuç olarak, gazetemiz Beylikdüzü’nde belediye başkan adaylığı için, ismi geçen birine soru sormuş, aldığımız yanıtı da manşetimize taşımıştık. Gazetecilik yapmıştık. Kamuoyu Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yalçın’ın aday adayı olmadığını gazetemiz sayesinde öğrenmişti. AK Parti’de görev istenilmesinden daha çok görev verildiğini bilen bir gazeteci olarak, sadece Beylikdüzü’nde değil, bölgemizde herkesin sürprizlere hazır olmasını ifade etmek isterim.
Sadece AK Parti’de değil, CHP ve MHP’de sürpriz belediye başkan aday adaylarına, meclis üyesi adaylarına hazırlıklı olmalı.
Özellikle belirtelim. Masa başında oturarak haber yapmıyoruz. Kimilerini bir yerlere yakıştırmıyoruz. Kaynaklarımıza ve ismi geçen şahıslarla konuşurak haber yapıyoruz.
Son söz: Herkesin herhangi bir partiden bir yerlere aday olma hakkı vardır. Kimsenin de ‘o kim ki, oraya aday adayı oluyor’ diyerek bel altından çakmaya, yalan yazmaya, itibarsızlaştırma hakkı yoktur. Dedik ya, aday olmak herkesin demokratik bir hakkıdır.