Konya Gazeteciler Cemiyetinin 62 yıllık tarihi serüveninin anlatıldığı, 90 sayfalık, pırıl pırıl baskılı özel sayı.
Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Zümrüt Rize Gazetesi sahibi, değerli dostum Faik Bakoğlu’nun gönderdiği bu dergi, Konya Basını için önemli bilgi ve belgelerin getiricisi olması bakımından önem taşıyor.
Konya Gazeteciler Cemiyeti adına sahibi: Adem Alemdar, Sorumlu Müdür: Hüseyin Toptaş. Görsel yönetmen: Mustafa Erdoğdu, İdare Merkezi: Konya Gazeteciler Cemiyeti, Küçük İhsaniye Mhl. Demiryolu Cad. No.2-2 Selçuklu-Konya Tlf: 0332-320 3101-02
Editör’ün giriş cümlesi: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Trabzon’da daha evvel devlet marifetiyle kurulan Basın Birlikleri, 1946 yılında çıkarılan bir kanunla kapatılınca altyapısı hazır olan bu iller aynı yıl sivil Gazeteciler Cemiyetlerini kurmuşlardır.
Sayfalarda yeralan, yazı, araştırma-makalelerin içinden seçtiğimiz bazı cümlelerle devam edelim:
1.Konyalı gazetecilerin bir dernek çatısı altında toplanmaları da bu çalışmalardan dört yıl sonra 1950 yılında gerçekleştirilebilmiştir. II. Meşrutiyetle birlikte çok sayıda gazetenin yayın hayatına başladığı Konya’da gazetecilerin örgütlenmesinin bu kadar gecikmesinin en önemli sebebi, gazete çalışanlarının çoğunluğunu devlet memurlarının oluşturmasıdır (Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihi serüveni, Sayfa:6)
2.Konya Gazeteciler Cemiyeti 62 sene evvel 01 Ağustos 1950 tarihinde Avukat Suat Abanazır, Öğretmen Namık Ayas, Öğretmen Sabit Günbay, Yüksek Kimya Mühendisi Feyzi Halıcı, Tarihçi Mehmet Önder, Avukat Fakih Özfakih ve Gazeteci Ahmet Yavuz tarafından kurulmuştur. Bugün kurucu heyetten sadece Feyzi Halıcı hayatta, Allah uzun ömür versin (Adem Alemdar)
3.Konya’da yayınlanan Babalık ve Öğüt Gazetelerinin yayınları İstanbul’da bulunan İngiliz İşgal kuvvetlerini tedirgin etmiş, kapatılmasını istemişlerdir. Öğüt gazetesi yapılacak ani baskını öğrenen gazete çalışanları, gazeteyi bir gecede Söylemez Tekkesine taşımışlardır (İhsan Kayseri)
4.Konya Gazeteciler Cemiyetinin 1950 yılından bu yana Başkanları: Namık Ayas, Mehdi Halıcı, Ziya Tanrıkulu, Adil Gücüyener, Selahattin Alpay (V), İbrahim Sur (V), Rıdvan Bülbül, Hanefi Aytekin, Uğur Özteke, Sefa Özdemir, Adem Alemdar.
5.Konya’da yayınlanan gazeteler: Yeni Konya, Yeni Meram, Merhaba, Konya Postası, Konya Manşet, Hâkimiyet, Yenigün, Konya’nın sesi, Haber, Egemen, Haberdar Anadolu’da Telgraf,
6.104 yıl önce ülkemizde gazeteler ilk kez, 25 Temmuz 1908’de sansürsüz yayınlandı. Gazetelerde dört satırlık resmi bildiriyle Meşrutiyetin yeniden ilan edildiği 1876 Anayasasına göre seçimlerin yapılacağı duyuruldu (A. Rıdvan Bülbül)
7.Şehir Postası Gazetesi 6 Şubat 1962 günü Konya’nın en genç gazeteci kadrosunun elinde doğdu. Bu kadronun yaşları yirmi ile yirmibeş arasındaydı. Şehir Postası, Cumhuriyet için ve Konya için tek yamuk satırın olmadığı gazete (Seyit Küçükbezirci)