İlgili başlattığımız seri yazının, bugünkü gündeminde, İstanbul’da aylık yayınlanan sevgi dergisi “Yesevi” var.223, 24, 25 ve 226. sayıları masamda bulunan Yesevi’nin kimliğine bakıyorum öncelikle: Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü; Erdoğan Aslıyüce. Yayın Danışmanları var değişik isim ve imzalardan oluşan. Yazışma: P.K. 6 Beyazıt-İstanbul. Tlf: 0212 638 50 12.
Yesevi’nin her sayısının kapağında, önemli sayılan konularla ilgili fotoğrafla görüntüler yer alıyor. Masamdaki dört sayısında imza olarak yeralanlardan bazılarının sıralanışı şöyle:
Ali Osman Özcan, Ahmet Özdemir, Muhsin Kadıoğlu, İsmail Uçakçı, Çağla Gül Yesevi, Özcan Pehlivanoğlu, Süheyl Başaran, Yusuf Gedikli, Fatih Durmuş, Musa Serin, Nazan Sezgin, Erdoğan Aslıyüce, Mehmet Emiroğlu, Ramazan Özey, Şükrü Karaca, Mustafa Özkurt, İsmenullah Yesevi, Mehmet Tuğlacı, A. Vehbi Ecer, Ahmet Göksan, Osman Şahbaz vd.
Yesevi Dergisi sayfalarında, araştırma ve haber ağırlıklı yazı ve bilgilendirmeler yeralıyor. Yer yer, azınlıkta da olsa şiirlerle karşılaşıldığı oluyor. 224 sayılı Yesevi Dergisinin 11 nci sayfasında Ahlet Özdemir imzalı “Asker mektupları” başlığı altında verilenler var. Bir yerinde şöyle diyor Ahmet Özdemir:
“Mektup bir haberleşme aracı. Manilerimiz de bu araç içinde sevgililer ve uzaktaki kişiler arasında duygu ve haber alışverişinde görev yapıyor. Er mektuplarında sık sık manilere rastlanmakta. Bir demet sunmak istiyorum”:
Mektup yazdım okuna,
Vara, yâre dokuna,
Yar mevla’yı seversen,
Gül yerine kokula.
Dağlarda kar kalmadı,
Yürekte fer kalmadı,
Daha çok yazacaktım,
Mektupda yer kalmadı.
Erdoğan Aslıyüce, yine 224 sayılı Derginin 4 ncü sayfasında, İstanbul Boğazı’nı atlarla geçen Türklerden sözediyor. Girişinde de şöyle yazmakta yazısının:
“Doğu-Roma Anadolu’da Selçuk Türklerinin baskısı altında idi. Onlara, ancak onlar gibi cesur savaşçı Peçeneklerin karşı koyabileceğini bilen Doğu-Roma 15 bin Peçenek süvarisini sallarla ve gemilerle Üsküdar’a geçirdi. Selçuklu soydaşları ile savaşacaklarını öğrenince itiraz ettiler”.
Günümüzde Kültür değerlerindeki değişimle beraber ortaya çıkan fırsatlar, suç işleyebilecek insanları harekete geçirmektedir. Bu insanlar, adaletsizliği vurgulayarak kendi adeletlerini uygulamak amacıyla işe koyulup, buldukları fırsatı, gücü ve toplumda dürüst insanların Pasifiklerini gördüklerinde hemen düşünce ve eylemleriyle ortaya çıkmayı göze alırlar (Prof. Dr. Ali Osman Özcan, Sayı: 225, Sayfa: 23).
Nasrullah Cami’nin İstiklal Harbimizde önemli bir yeri vardır. O günlere dönüp baktığımızda, vatan yitirilmiş olmasına rağmen, halkta bir şaşkınlık ve uyku hali hâkimdir (Özcan Pehlivanoğlu, Sayı: 226, Sayfa: 26).