JAMA’ da yayınlanan araştırma kas ağrılarına yol açtığı zaten bilinen statinlerin ‘eklemler üzerine de olumsuz etkileri olduğunu’ ortaya koydu (1).Araştırma 46.249 hasta içinden seçilen 6.697’ si statin kullanan ve 6.697’ si ise statin kullanmayan muvazzaf veya emekli askerler üzerinde geriye dönük olarak gerçekleştirildi.
Kas-iskelet sistemi problemleri riskinin statin alanlarda almayanlara göre yüzde 19; burkulma, çıkık ve gerginlik gibi durumların yüzde 13 ve kas-iskelet ağrılarının da yüzde 9 fazla olduğu belirlendi.
Osteoartrit riski ise sadece yüzde 0.7 fazla bulundu.
Daha önce yapılan çalışmalarda statinler kas ağrıları, kas güçsüzlüğü, kramp, rabdomiyoliz, oto-immün kas hastalıkları ve tendon hastalıkları ile ilişkilendirilmişti.
Bu, statin kullananlarda burkulma, gerginlik ve çıkık gibi eklem problemleri riskinin de artmış olduğunu gösteren ilk araştırma olması bakımından önemli.
Statinlerin ‘faydalı’ yan etkileri
Araştırmanın sonuçlarının medyaya kolesterol ilaçlarının ‘olumsuz etkileri’ şeklinde yansıtılması tamamen ‘statin düşmanlarının’ başının altından çıkıyor.
Olumsuz etki tabiri sizi yanıltmasın, bunlar aslında tamamen ‘olumlu’ yani müspet etkilerdir.
Neden, diye soracak olursanız cevabım şudur:
Çünkü bu tür burkulma, çıkık ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar tıpkı statinlere bağlı kas ağrıları, kas güçsüzlüğü gibi insanların bilinçsizce egzersiz ve spor yapmalarını önleyen koruyucu mekanizmalardır.
Kolesterol yüksekliği gibi çok ciddi bir risk faktörüne sahip veya yeni kalp krizi geçirmiş bir hastanın kan ter içinde kalacak şekilde efor yapmasının ne kadar zararlı olabileceğini söylemeye gerek var mı bilmem.
Statinlerin yeni keşfedilen bu yeni ‘olumsuz yan etkileri’ seyrek de olsa yerinden kalkıp yürümeyi başaranlar için adeta “üçüncü bir emniyet supabı” gibi iş görecek; ağır efor yapma riski sıfırlanmış olacaktır.
Gelelim neticeye
BİR: İşi gücü bırakıp kafayı kolesterol haplarının yan etkilerine takan ve gece gündüz bunları ortaya koymak için çalışan; araştırma sonuçlarını kasıtlı olarak kolesterol hapları aleyhine yorumlama gayretinde olan; kolesterol haplarının seyrek görülen hafif yan etkilerini bile abartarak tüm ilaçları karalamaya çalışan “statin düşmanları” var.
İKİ: Bu araştırma kolesterol ilacı olarak bilinen statinlerin ‘yeni bir mucizesi’ şeklinde okunmalıdır.
Tıpkı, bu ilaçların yol açtığı hafıza kaybının aynı zamanda hastanın ilacını almasını da unutturarak hastayı koruması gibi bu da statinlerin bir başka ‘mucize’ sidir.
ÜÇ: Statinleri ‘ilaçların efendisi’, kolesterol hapı düşmanlarını ise ‘statin çapulcuları’ olarak ilân edilmelidir.
KAYNAK
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1691918