Tüm pazarlama numaralarına rağmen USA’ da HPV aşısına karşı ciddi bir direnç var.
Ruanda’ da bile genç kızların yüzde 95’ ine üç doz HPV aşısı yapılmış olmasına karşılık bu oran USA’ da yüzde 20’ nin altında.
HPV aşısına gösterilen bu ilgisizlik iki Amerikalı ‘profesörün’ uykularını kaçırıyor; fakir ama gururlu kızlar güle oynaya aşı olurken zengin ve kültürlü kızların aşıdan kaçmalarını bir türlü içlerine sindiremiyorlar.
Hemcinslerinin HPV aşısından kaçma sebeplerini bulmak için de hemen bir çalışma düzenliyorlar.
Health Communication isimli tıp dergisinde birkaç gün önce yayınlanan araştırma, Amerikalı kızların kanser tehdidinden korkmadıkları için aşıdan uzak durmuş olabileceklerini gösteriyor (1).
Bilindiği gibi, piyasada Gardasil ve Cervarix isimleriyle satılan aşılar HPV enfeksiyonlarını önledikleri gerekçesiyle ruhsat almalarına karşılık tüm dünyada ‘rahim ağzı kanseri aşısı’ diye tanıtılıyor.
Çünkü “kanser tehdidi” aşı satışlarını artırmak için kullanılan en etkili yöntemlerden biri ve HPV aşısının kanseri önlediği mesajının etkili olduğu da daha önce çeşitli araştırmalarla ispatlanmıştı.
Kızlar için ‘cinsel yolla bulaşan hastalık tehdidi’ daha önemli
Araştırma, ortalama yaşları 22 olan 188 kolej öğrencisi ve bunların ortalama yaşları 50 olan 115 annesi üzerinde gerçekleştiriliyor.
Bunlara içlerinde bir anket formu ve aşı yanlısı mesaj gönderiliyor.
Öğrencilere gönderilen mesajda “HPV aşısı ile ilgili olarak bir doktorla görüşmeleri”, annelere gönderilende ise “kızlarını bir doktorla konuşmaya özendirmeleri” tavsiye ediliyor.
İki farklı mesaj oluşturuluyor.
Annelerin ve öğrencilerin yarısı “Rahim ağzı kanserini önler” başlıklı, diğer yarısı ise “Genital siğilleri önler” başlıklı mesaj sayfaları alıyorlar; bunlardaki metin kutusunda da kanser veya genital siğil bilgileri yeniden vurgulanıyor.
Katılımcılar daha sonra, HPV tehdidi hakkında ne hissettiklerini, kendileri veya kızlarının aşıyla ilgili olarak bir doktorla konuşmalarının etkilerini ortaya çıkarmaya çalışan çeşitli sorulardan oluşan bir anket formunu dolduruyorlar.
Sonuçta, kızlar arasında ‘aşının genital siğilleri önlemedeki etkinliğini vurgulayan’ mesajın açık ara önde geldiği görülüyor.
Kanseri önlediği mesajı alanlarla karşılaştırıldığında, aşının genital siğilleri önlediğini okuyan kızların doktorlarıyla aşı hakkında konuşmaya daha hevesli oldukları anlaşılıyor.
Bu kızlar doktorlarıyla aşı hakkında konuşurken kendilerini daha rahat hissettiklerini de bildiriyorlar.
Kızlar kanserden korkmuyor
Araştırma, kanseri önlemenin önemli bir motivasyon yaratmadığını, genç kızları kanserle korkutmanın iyi bir strateji olmadığını ortaya koyuyor.
Profesör Krieger araştırmaları için şunları söylüyor (2):
“Sonuçlarımız kadınların doktorlarıyla aşı hakkında konuşurken rahat olmalarının daha önemli olduğunu gösteriyor; korkutma işe yaramıyor.
Aşıyı doktorlarıyla tartışmanın zor veya utanç verici olmadığını hissetmeye ihtiyaçları var. Bu, onları aşıya teşvik etmek için en iyi yoldur.
Ankete katılan annelerin HPV aşısı olmak için siğillerden ziyade kanserin önlenmesi mesajını okuduklarında kızlarıyla konuşmalarını bekliyorduk.
Bu, kısmen kadınların kanserin hayatlarına girme ihtimali yüksek olan dönemlerinde olmalarına; kısmen de genital siğil mesajının kızların seksüel bakımdan aktif olduklarını sanmalarından rahatsızlık duymalarına bağlı olabilirdi.
Ancak annelerin hangi mesajı aldıklarının önemli olmadığı ortaya çıktı.
Annelerin genital siğillerin önlenmesi mesajına karşı çıkmalarını bekliyorduk ama böyle olmadı; anneler her iki mesaja da benzer tepki gösterdi.
Bu da ‘kızlara genital siğillerin önlenmesi mesajını verdiğimizde anneleri kaybetmeyeceğimiz’ manasına geliyor.”
Bu araştırmadan çıkan sonuç şu: HPV aşısı için genç kızlara yönelik mesajların değiştirilmesi gerekiyor. Kanser erişkin kadınların bazıları için ciddi bir endişe kaynağı olabilir ama bu genç kızlar için önde gelen bir mesele değil.”
Gelelim neticeye
Kadınlar bugüne kadar ‘rahim ağzı kanserinin’ ne kadar yaygın, ne kadar öldürücü olduğu sloganlarıyla korkutularak aşı olmaya zorlandı ama görüyorsunuz dünya artık bu korkutma kampanyalarına kanmıyor.
Endüstrinin acilen yeni ‘pazarlama oyunları’ keşfetmesi gerekiyor.
KAYNAKLAR
1. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10410236.2012.734914#.UZlAp6FrPIU
2. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130502120439.htm