Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aileler için iki farklı mahkemenin farklı kararlar verdiğini yazmıştım (1).
Buna benzer bir olay da Amerika’ da yaşandı.Anna ve Alex Nikolayev çiftinin doğduğundan beri kalbinde üfürüm olduğu bilinen 5 aylık olan oğulları Sammy Sacramento Sutter Memorial Hastanesi tarafından takip ediliyor.
İki hafta önce grip benzeri belirtiler ortaya çıkınca bu hastaneye götürülen çocuk hemen yatırılıyor ama aile hastaneden memnun kalmıyor.
Çocuklarına antibiyotik iğnesi yapmaya gelen hemşireye neden bu iğnenin yapıldığını soruyorlar ama ondan tatmin edici bir cevap alamıyorlar.
Çocuğun doktorlarından biri daha sonra Anna’ ya antibiyotiğin Sammy için gerekli olmadığını söylüyor.
Bu arada çocuk yakın takip için yoğun bakım bölümüne yatırılıyor ve doktorlar açık kalp ameliyatı yapılması gerektiğini konuşmaya başlıyorlar.
Tüm bunlardan rahatsız olan aile gerekli çıkış işlemlerini yapmadan çocuklarını hastaneden kaçırıp ikinci bir görüş almak için Kaiser Permanente Hastanesine götürüyorlar.
Orada yapılan muayene ve incelemelerde çocuğun hastane veya yoğun bakımda yatmasını gerektirecek bir durumu olmadığı, evinden takip edilebileceği bildiriliyor.
Bu arada ilk hastanenin polise ailenin çocuklarının hayatlarını tehlikeye attıklarını bildiriyor ve polis ikinci hastanede Sammy’ i buluyor.
Ancak polis çocuğun gayet iyi olduğunu görüyor; doktorlarla da konuşuyorlar ve onların da çocuğun eve gidebileceğini bildirmeleri üzerine mesele kapanıyor ve Sammy evine dönüyor.
İki gün sonra ailenin evi polisler tarafından adeta basılıyor ve Sammy Sacramento Şehri Çocuk Koruma Servisinin aldırdığı mahkeme kararıyla kesin durumunun belirlenmesi için Stanford Tıp Merkezine kaldırılıyor.
Şimdi oranın vereceği cevap bekleniyor (2, 3).
Demek ki koskoca Amerika’ da …
BİR: Hastaneye yatırılma endikasyonu hayli geniş.
İKİ: İlk tedavi olarak herkese antibiyotik iğnesi başlanıyor.
ÜÇ: Hemşireler sadece iğne yapıyor, iğnenin ne için yapıldığından habersizler.
DÖRT: Bir doktorun verdiği antibiyotiği bir başka doktor gereksiz bulabiliyor ve bunu da hasta sahibini kulağına fısıldayabiliyor.
BEŞ: Yoğun bakıma yatırılma endikasyonu da çok geniş.
ALTI: İkinci bir görüş olmak mutlaka yapılması gereken bir şey yoksa bıçağın altına yatmanız işten bile değil.
YEDİ: Bir hastanenin hemen ameliyat edilmesi gerekir dediği bir vakaya başka bir hastane yatmasına gerek yok evinden tedavi edilebilir diyebiliyor.
SEKİZ: Polis ev basıp çocuğunuzu elinizden alabiliyor.
DOKUZ: Polisin ilk şikayet edeni haklı bulma ihtimali daha fazla.
ON: Üçüncü görüş meseleyi çözecek mi yoksa?
KAYNAK
1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/04/26/haftanin-haberi/iki-mahkemeden-iki-zit-karar-asi-muammamsi/
2. http://www.foxnews.com/health/2013/04/29/police-remove-infant-son-from-home-after-couple-seeks-second-medical-opinion/
3. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2316783/5-month-old-taken-away-parents-wanting-second-opinion-sick-son.html