TÜMAB Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi, 15.Şubat. 2007 tarihinde Anadolu Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Gazetemizin de köşe yazarı olan sayın Doç.Dr. Dündar DENİZER hocamızın başında olduğu TÜMAB, ilk aşamada, yemek kitaplarında yer alan yemek reçetelerini, kendi mutfaklarında “Ar-Ge Mutfağında “ deneyerek; Türk Mutfağında yer alan yemeklerin gerçek reçetelerini oluşturmaya çalışıyor. Bu çalışmaların sonuçları ileride kitaplara aktarılacaktır. Tümab, bu arada gerçek “Türk Mutfağını” dünyaya tanıtmayı hedeflememtedir. Bu amaçla Dünyadaki benzer kuruluşlarla “Yemek Kültürü Değişim Programları” düzenliyor. Dünya mutfaklarını daha yakından tanımak ve Türk Mutfağını tanıtmak için Eskişehir Anadolu Üniversitesine davet ediyor ve gelen konuklara “Uygulamalı Türk Mutfağından” yemekler yapıyor ve Türk Mutfağı konusunda bilgiler veriyor. Gelen Konuklara da kendi mutfaklarını tanıtmak için olanaklar sağlıyor. Gelen konukların konaklama ve yeme-içme giderlerini üstleniyor.
Tümab’ın Diğer Amaçları:
Türk Mutfağı konusunda yazılı kaynakların yetersiz olduğu yöre ve bölgelere inceleme ve araştırma gezileri yaparak, ( Lezzetin Keşfi Gezileri) yöre yemeklerini kaleme almak; gerektiğinde fotoğrafını çekerek ve CD’ye aktarmak ve daha sonra yayınlamak.
Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Merkezinin Türkiye’de ve Dünya’da tanıtımını yapmak.
Türk Mutfağı konusunda; Türkiye ve Dünya’daki kişi ve kurumlara uygulamalı eğitim vermek.
Turizm sektöründe çalışanlara sertifikaya yönelik olarak, eğitim kursları açmak ve kalifiyeli eleman yetiştirmek.
Türk Mutfağı konusunda ulusal ve uluslar arası düzeyde yemek yarışmaları yapmak.
Ulusal ve uluslar arası düzeyde bilimsel konferanslar, seminerler ve toplantılar düzenlemek.
Tüm bunların yanında, Tümab’ın görevi; sağlıksız beslenmekte olan gençlerimize ve giderek kaybolmakta olan Geleneksel Türk Yemeklerini tanıtmak ve sevdirmektir. Türkiye’nin büyük bir kısmının Akdeniz çanağında yer aldığını düşünürsek ve “Akdeniz Mutfağının ve Akdeniz Tipi Beslenmenin” yapılan araştırmalara göre; kalp damar hastalığına, kanser ve daha birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilmektedir. Birim olarak Türk Gençliğini “Fast Food” türü yeme-içme alışkanlığından kurtarmak; tüm dünya ülkeleriyle yiyecek-içecek kültürü konusunda bilgi alış-verişi yapmak; ve böylece Türk Mutfağını tüm Dünyaya tanıtmaktır.