Amerika’ nın meşhur tıbbi fetva kurumu FDA, çeşitli internet sitelerinde gribi önlediği veya iyi ettiği iddiasıyla reklâmları veya tanıtımları yapılan onaylanmamış“sahte grip ilaçlarına” karşı dikkatli olunmasını isteyen bir açıklama yayınladı (1).
Kurum, üretici firmalara gönderdiği uyarı mektuplarında yanıltıcı etiketlemeye ve Tamiflu’ nun eşdeğeri olarak pazarlanan ilaçların satışlarına son vermeleri için 15 gün süre tanındığı bildirildi.
FDA, “tüketicileri” de bu tür ürünlerden uzak durmaları için uyarıyor (2).
FDA’ nın sağlık dolandırıcılığı koordinatörü eczacı Gary Coody “Tehlikenin tüketicilerin sadece cüzdanlarını değil sağlıklarını da ilgilendirdiğini” söylüyor ve ekliyor:
“Onayları olmayan antiviral ürünler mikroplu veya sahte olabilir. İçinde yanlış kimyasal maddeler bulunabilir. Geçmişte Tamiflu gibi görünen ürünleri test ettik ve bunlarda parasetamol veya penisilin olduğunu gördük. Bunlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.
Tüketiciler, grip virüsünü etkisiz hale getireceği veya grip aşısının yerini tutacağı şeklindeki pazarlama iddialarına da kanmamalıdır. Bu iddialar hem acımasız hem tehlikeli, çünkü insanlar korunmuş olduklarını sanarak gribe karşı hiçbir tedbir almayarak hastalanabilirler”.
Coody, yanıltıcı pazarlama ifadelerine örnek olarak Oasis Consumer Healthcare firmasının Halo isimli ürününü gösteriyor:
“Halo’ nun mikropların yüzde 99.9’ unu öldürdüğü ispat edilmiş olup öksüren veya hapşıran kişilere rahatlıkla sarılabilirsiniz.
Mikrop saçan insanlarla dolu bir vasıtaya veya uçağa bindiğinizde ağzınıza Halo’ dan üç defa sıkmanız sizi soluduğunuz havadaki tüm mikroplardan 6 saat koruyacaktır.”
Gelelim neticeye
Bu haberden alınacak pek çok dersler var:
BİR: Bu tür sahte ilaçlar sadece Amerika’ da değil tüm dünyada var ve elbette bizde de var.
İKİ: Bizde buna benzeyen ürünler sadece internette değil gazete ve televizyonlarda serbestçe tanıtılıyor, reklâmları da yapılıyor.
Bu ürünlerin sahipleri arasında sarışın kadın programlarında baş tacı edilenler ve kendi programlarını yapanlar bile var.
ÜÇ: Halkımızın bu tür sahte ürünlere karşı yeteri kadar uyarılmadıkları ve korunmadıkları kanaatindeyim. İlgililere duyurulur.
DÖRT: FDA’ nın grip ilacı satın almak isteyen insanları “tüketici” (consumer) diye tanımlaması çok yerinde ve doğrudur; çünkü günümüzde insanlar artık “hasta” bile olsalar birer “tüketici” veya “müşteri“dirler.
FDA da hastaları hangi gözle gördüğünü açık ve net olarak ortaya koymuştur.
BEŞ: FDA, grip aşısının alternatifi olduğu iddia edilen ürünlere karşı tüketiciyi uyarması çok yerinde ama kendi onay verdiği grip aşılarının etkinliklerinin üç-dört ay sonra “sıfıra ve hatta sıfırın altına inmesine” de bir şeyler söylemesi gerekmez mi (3)?
ALTI: FDA, çakma Tamiflu’ ya karşı da dikkatli olun diyor ama gerçek Tamiflu’ nun etkinliğinin abartıldığı ve potansiyel yan etkilerinin küçümsendiği konusundaki iddialara, BMJ tıp dergisinin bu ilacı üreten Roche firmasının ilaçlarını boykota çağırmasına ne diyor acaba (4, 5)?
Gerçek ilaç ve aşılarda da sahtelerini aratmayacak derecede bir “kandırmaca” var.
Olan her defasında zavallı insanlara, pardon tüketicilere oluyor.
Allah tüketiciyi korusun!
KAYNAK
1. http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/default.htm
2. http://www.nbcnews.com/id/50825878/
3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/13/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-skandali/
4. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/13/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilaci-skandali/
5. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/tamiflu-ya-harcanan-milyarlar-cope-mi-gitti/