Ödüllerin yerli yerince verilmesi halinde, anlamı oluyor, ses getiren bir değerlendirme olarak görülüyor.
02 Aralık 1994 tarihinde vefatla aramızdan ayrılan edebiyatımızın ünlü şair ve yazarlarından, Devlet Sanatçısı Orhan Şaik Gökyay’ın aziz anısını yaşatmak için, 2001 yılında eşi Ferhunde Gökyay ve öğrencisi Kudret Ünal tarafından ihdas edilen “Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü” 2012 yılındaki başarılı yayın çalışmaları nedeniyle, Yeni Türk Şiiri Şairi eğitimci, yazar Osman Baş’a verildi. Bu kararın isabetli bir değerlendirme olduğunu buradan hemen kaydedip, Osman Baş kardeşimizi kutlayalım.
Prof.Dr. İsmail Parlatır’ın başkanlığında, Prof. Dr. Naciye Yıldız, Nail Tan, Hayrettin İvgin ve Kudret Ünal’dan oluşan seçici kurulun, ödül için başvuran 22 şiir kitabı üzerinde yaptıkları değerlendirme sonunda, 2012 yılında Akçağ yayınları arasında Günyüzü gören “Har-ı Bülbül” adlı şiir kitabı dolayısıyla ödülün şair Osman Baş’a verilmesi kararlaştırılıyor.
Orhan Şaik Gökyay 2012 Şiir Ödülü, geçtiğimiz günlerde, Gazi Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen törenle Osman Baş’a verildi. Osman Baş kimdir, kısaca bir göz atalım:
1959 yılında Tokat’ta doğdu. Liseyi Pamukpınar Öğretmen Lisesinde, Eğitim Enstitüsünü Sivas’da bitirdi. Hakkari Yüksekove Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Erbaa Endikpınar köyü Karayaka kasabasında öğretmen ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra, 1994 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Birimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Bölümünden mezun oldu. Tokat Milli Eğitim Müdürlüğünde İlköğretim Müfettişi olarak görev yaparken, 15 Temmuz 2002 tarihinde Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bakü TİKA program Koordinatörü olarak gönderildi. 14 Mart 2003 tarihine kadar Bakü’de başarılı hizmetler verdi. Azerbaycan’daki görevi sırasında fahri doktor unvanı alan Osman Baş, halen Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünde, İl Eğitim Denetmeni olarak görevini sürdürüyor.
Karabağ’da Şuşa şehrinin hemen yakınında, Çıdır Ovası’nda, Har-ı Bülbül isimli bir çiçek yetişiyor. Osman Baş’ın şiir kitabının adı bu çiçekten gelmektedir. Çıdır ovasında Har-ı Bülbül şimdi Ermenilerin işgali altındadır.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Dünyada ümit bir direktir. (Fuzuli)
2. Her istediğini elde edememek, mutluluğun ayrılmaz bir parçasıdır. (B. Russel)
3. İnsan uçurumun kenarına varmadan kanatlanmaz. (Kazancakis)
4. Her ferdi, hatta her topluluğu, hoşlandığı yem ile avlarlar. (H. Rahmi Gürpınar)