Okul Sütü Programı Kapsamında 20.12.2012 tarihinde yapılan UHT İçme Sütü Mal Alım ihalesi; isteklilerden bir tanesinin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde itirazı ihale ita amirliğince değerlendirilerek 3 Ocak 2013 tarihinde iptal edilmişti
Pazarlık Usulü ile 09.01.2013 tarihinde yeniden yapılan Okul Sütü İhalesi, 10 Ocak 2013 tarihinde İhale Yetkilisi tarafından onaylandı.
İhaleyi kazanan firmalar 11 Şubat 2013 tarihinde okul sütü dağıtımına başlayacak. Program kapsamında; 2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, 30 bin 752 okulda, anasınıfı ve ilkokul olmak üzere toplam 6 milyon 171 bin 692 öğrencinin tamamına, pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml UHT içme sütü dağıtılacak.
Mevsimsel değişikliklerde, bahar aylarında fazla çiğ sütün okul sütü projesi ile piyasadan çekilmesi tasarlanarak çiğ süt fiyatlarının düşmesi engellenme amaçlı idi.
Önceki iptal edilen ihalede toplam bedel 152 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Yeni yapılan ihalede ise toplam bedel 134 milyon TL olarak gerçekleşti.
İkinci kez ihaleye giren firmaların ihale de 18 milyon TL’lik indirim yapmış olduğu görülüyor.
18 Milyon Liralık İndirim Kimin Kesesinden Yapıldı?
İhaleye giren firmalardan bazıları ihaleden önce kendi bölgelerinde ihaleye girmeyen firmalar ile aralarında toplantı yaparak üreticilerden satın almakta oldukları çiğ sütün fiyatını düşürme kararı aldılar. Aldıkları bu kararı üreticilere duyurdular. 70, 80,85, 90 kuruştan satın aldıkları bölgelerden 5 kuruşluk indirimle alacaklarını bildirdiler. Bir bakıma ihaleye girmeden önce hammadde fiyatlarını indirip ihaleye diğer firmalardan daha avantajlı girebilmek için bunu gerçekleştirdiler. Ve üstelik indirdikleri fiyatı geriye doğru uygulayacaklar. 1 Ocak- 31 Ocak 2013 tarihinde kendilerine teslim edilen çiğ sütlerin fiyatını hesap kesimi olan 10-15 Şubat 2013 tarihleri arasında indirdikleri fiyattan ödeyecekler.!
Ve ihalede yaptıkları 18 milyonluk indirim kendi keselerinden, kazançlarından değil üreticilerin alın teri, göz nurundan çıkarmış olacaklar.
Son açıklanan Tüik verilerine göre Ekim Kasım döneminde sanayiciler tarafından toplanan çiğ süt miktarının azaldığı görülüyor. Ha keza Eylül-Ekim döneminde de azalma görülmüştü.
Çiğ süt fazlalığını bahane edip çeşitli zamanlarda çiğ süt fiyatını düşürerek okul sütü projesi, parasal teşvikli süt tozu üretimi pastası alan endüstriyel süt sektörü doymak bilmiyor. Gözünü üreticilerin üç-beş kuruşluk kazancına dikiyor!
Çiğ sütün fazla olduğunun iddia edilemeyeceği bu dönemde çiğ süt fiyatlarının düşürülme girişimlerini endüstriyel süt sektörünün yaş ürünlerde ihracat parasal teşvik desteği alabilmek için de gerçekleştirildiği sektör yetkilileri tarafından ifade ediliyor.
Endüstriyel süt sektörünün patronlarının gözünü kim doyuracak?
10-15 Şubat 2013 tarihinde üreticilerin parasını ödeme döneminin sonunda hangi firmaların devlete, topluma, küçük çocuklara ‘’çiğ sütte oyun ‘’ oynadıklarını açıklayacağız.
Umarız ki bu firmalar kendi aralarında aldıkları bu karardan geri dönerler!
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri