Tıbbi fetva kurumu FDA, 2012 senesinde tam 39 yeni ilaca onay vererek birçok orijinal ilacın patent süresinin dolmasından dolayı ciddi kayıplara uğrayan ilaç endüstrisinin derin bir nefes almasını sağladı.
Böylece, sadece aralık ayında 8 ilaca onay verilen 2012 senesi, 53 ilacın ruhsat aldığı 1996’ dan sonra en fazla ruhsat verilen sene unvanını da kazanmış oldu.
FDA 2010’ da 21, 2011’ de ise 30 ilaca onay vermişti.
Standart & Poor’s’ a göre, dev Amerikan ilaç şirketleri geçen sene patent süreleri dolan “ballı” ilaçlarından dolayı 21 milyar dolar kaybederken, Avrupalı üreticiler 10 milyar dolar kazandılar.
Patent süreleri dolan orijinal ilaçlar içinde en tanınmışları, kalp hastaları tarafından kanın sulandırılması amacıyla kullanılan ve Sanofi tarafından üretilen Plavix ile AstraZeneca’ nın ruhsal hastalıklar (psikoz) için verilen ilacı Seroquel.
2013 senesinden itibaren bu ilaçların jenerikleri üretilebilecek ve elbette fiyatları da büyük ölçüde azalacak.
Blockbuster olması beklenen ilaç
FDA’ nın 2012’ de onay verdiği ilaçlar arasında ‘blockbuster’ yani en çok satan ilaçlardan biri olması bekleneni Bristol Myers-Squibb ve Pfizer’e ait olan ritim bozukluğu olanlarda felç riskini azaltması umulan Eliquis isimli ilaç.
Johnson & Johnson firmasının Sirturo isimli ilaçları da 40 seneden sonra tüberküloz tedavisi için ruhsat alan ilk ilaç oldu.
39 ilaç içinde nadir hastalıklar için geliştirilenler de var.
Vertex firmasının kistik fibroz tedavisinde kullanılan Kalydeco ve Novartis’ in Cushing hastalığı için ruhsat alan Signifor ve Salix firmasının AİDS’li hastaların ishallerinde kullanılan Fulyzaq isimli ilaçları gibi.
Uzmanlar ruhsat alan ilaç sayısının 2013’ de daha da artmasını bekliyorlar.
2012’ de 52, 2011’ d 48 ve 2010’ da 34 ilaca ruhsat veren Avrupa İlaç Ajansı’ nın (EMA) 2013’ de 54 ilacın onay almasının beklendiğini açıkladığını hatırlatmak isterim.
Gelelim neticeye
2013’ün hapı yutmadığımız bir yıl olmasını temenni ediyorum.